Ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη έλαβε υποστήριξη από 143 κράτη, μεταξύ των οποίων η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Κορέα, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Πολωνία, η Ισλανδία, το Κατάρ, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Χιλή, η Βραζιλία, η Ονδούρα, η Νικαράγουα, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η Αυστραλία, ερχόμενη έτσι σε αντίθεση με τους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που ψήφισαν κατά μαζί με άλλες επτά χώρες.
Από την ψηφοφορία απείχαν 25 χώρες, μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασιλείο, ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ουκρανία, τα νησιά Φίτζι και το Βανουάτου.
Η πρότασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε στις 10 Μαΐου (pdf), δεν αναφέρει τη Χαμάς ή τους ομήρους και τονίζει ότι η Παλαιστίνη έχει όλα τα προσόντα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, δεν παρέχει στην Παλαιστίνη την ιδιότητα του μέλους του ΟΗΕ, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την υποστήριξη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στην πρόταση εκφράζεται επίσης λύπη για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Απριλίου, εμποδίζοντας την αίτηση της Παλαιστίνης να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ χαρακτήρισε το ψήφισμα «μη παραγωγικό» και ανέφερε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.
«Παραμένει η άποψη των ΗΠΑ ότι ο πιο γρήγορος δρόμος προς την κρατική υπόσταση και την ένταξη του παλαιστινιακού λαού στα Ηνωμένα Έθνη είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής αρχής», δήλωσε στη συνέλευση.
Τι σημαίνει το ψήφισμα;
Το ψήφισμα παρέχει στην Παλαιστίνη «δικαιώματα και προνόμια» στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τα οποία περιλαμβάνουν την υποβολή διαδικαστικών προτάσεων, την υποβολή προτάσεων σε ψηφοφορία, την πραγματοποίηση δηλώσεων και την τοποθέτηση μεταξύ των κρατών μελών με αλφαβητική σειρά.
Στην πρόταση τονίζεται ότι «το κράτος της Παλαιστίνης έχει όλα τα προσόντα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη».
Το ψήφισμα επαναβεβαιώνει επίσης την υποστήριξη για τη διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη λύση των δύο κρατών με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να γειτνιάζουν ειρηνικά και με ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων.
Η θέση της Αυστραλίας
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πέννυ Γουόνγκ υπερασπίστηκε την απόφαση της Αυστραλίας, εξηγώντας ότι το ψήφισμα εξετάστηκε με βάση την αξία του και τη συνολική προτεραιότητα της συμβολής σε μια λύση δύο κρατών.
«Η Χαμάς δεν θέλει δύο κράτη. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση αφιερωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Γι’ αυτό καταδικάζεται και πρέπει να καταδικαστεί. Αυτό είναι ένα ψήφισμα που προσβλέπει στην αναζήτηση δύο κρατών για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια και για τους δύο λαούς», δήλωσε η κα Γουόνγκ.
Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος από τους Εργατικούς στέλνει το μήνυμα ότι «η βία και η τρομοκρατία δίνουν καλύτερα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία».
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το Ιράν, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και άλλοι που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ να πάρουν θάρρος από αυτό το ψήφισμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.
«Το ψήφισμα που υποστήριξε η κυβέρνηση του Αλμπανέζε δεν αναφέρει τη Χαμάς ούτε ζητά την παράδοσή της ή την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά και δεν θέτει τον σεβασμό του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ ως προϋπόθεση δράσης», είπε. «Επίσης, δεν ζητά την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και δεν θέτει ως προϋπόθεση δράσης το σεβασμό του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει.
»Παράλληλα με το πρόβλημα των τρομοκρατών της Χαμάς που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Γάζα, το ψήφισμα αυτό αφήνει άλυτο το ζήτημα των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, των δικαιωμάτων επιστροφής των Παλαιστινίων, της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής και των μελλοντικών δεσμεύσεων ασφαλείας μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε.
Ο κος Μπέρμιγχαμ υποστήριξε ότι προωθώντας τις επιθυμίες των τρομοκρατών, χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα σε αντάλλαγμα, η ψηφοφορία μείωσε το κίνητρο για τα μέρη να διαπραγματευτούν και αύξησε τον κίνδυνο μελλοντικών επιθέσεων.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Αυστραλία έσπασε «οκτώ δεκαετίες δικομματισμού» για να υποστηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ χωρίς πρώτα να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να αποδεχθεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει πίσω από τα σύνορα ασφαλείας.
Της Monica O’Shea
Επιμέλεια: Αλία Ζάε