Οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – της συμμαχίας που είναι γνωστή ως «Five Eyes» («Πέντε Μάτια») – θα ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την αντιμετώπιση κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, δήλωσε χθες Κυριακή η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σαμπάνα Μαχμούντ.
Οι υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στο Λονδίνο σήμερα και αύριο, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη διάλυση εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών.
«Θα ορίσουμε νέα μέτρα για την προστασία των συνόρων μας με τους εταίρους μας στη συμμαχία Five Eyes», ανέφερε η Μαχμούντ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την Παρασκευή, μετά τον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ.
Το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία, με την κυβέρνηση Στάρμερ να δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων ασύλου και της αύξησης των αφίξεων μεταναστών με μικρά πλεούμενα που διασχίζουν τη Μάγχη.
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης ως ύψιστη προτεραιότητα.
Η Μαχμούντ θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τους ομολόγους της: την Αμερικανίδα Κρίστι Νόεμ, τον Καναδό Γκάρι Αναντασανγάρι, τον Αυστραλό Τόνυ Μπερκ και τη Νεοζηλανδή Τζούντιθ Κόλλινς.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου, καθώς και η αντιμετώπιση της διακίνησης συνθετικών οπιοειδών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.