Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μια κρίσιμη ρωσική ανησυχία που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή.
«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Ακούγαμε για χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε. Είναι μια αλήθεια και πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με το υπό βρετανική ηγεσία Κοινό Εκστρατευτικό Σώμα την Τρίτη.
Προέτρεψε επίσης εκ νέου τους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει παράσχει στον ουκρανικό στρατό όπλα και πυρομαχικά, να καθιερώσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία δεν είναι εφικτή, καθώς πιθανότατα θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών ξεκίνησαν εκ νέου την Τρίτη μετά από μια παύση τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ
Όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα, λέγοντας: «Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι [οι συνομιλίες] συνεχίζονται είναι μάλλον θετικό».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι δήλωσε στο ABC News ότι συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «εδώ και πολύ καιρό» και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα «αφού καταλάβαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία». Δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι έχει εντείνει την κριτική του στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη μη επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, η οποία πιθανότατα θα απαιτούσε από αμερικανικά και ευρωπαϊκά πολεμικά αεροσκάφη να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη.
«Δυστυχώς, σήμερα υπάρχει η πλήρης εντύπωση ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα νεκρώσιμο γεύμα για κάτι άλλο: εγγυήσεις και υποσχέσεις ασφαλείας, αποφασιστικότητα συμμαχιών, αξίες που φαίνεται να έχουν πεθάνει για κάποιον», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι δηλώσεις έρχονται καθώς δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης και πυρά από ανιχνευτές φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό. Μια πολυώροφη πολυκατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί μετά από χτύπημα πυροβολικού.
Εν μέσω της αύξησης των βομβαρδισμών, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε την Τρίτη στο Telegram ότι μια 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. της Τρίτης και θα λήξει στις 7 π.μ. της Πέμπτης. Προειδοποίησε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση μέσα στην πόλη χωρίς ειδικές άδειες, εκτός αν οι πολίτες κατευθυνθούν σε καταφύγια βομβαρδιστικών.
«Η πρωτεύουσα -η καρδιά της Ουκρανίας- θα υπερασπιστεί!» έγραψε ο Κλίτσκο, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και το Κίεβο, το οποίο σήμερα είναι σύμβολο και προκεχωρημένο φυλάκιο της ευρωπαϊκής ελευθερίας και ασφάλειας, δεν θα τα παρατήσουμε! Δεν θα γονατίσουμε! Σήμερα οι προσπάθειες κάθε πολίτη είναι σημαντικές».
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εκτιμά ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες από την έναρξη των συγκρούσεων στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι έγραψε την Τρίτη ότι ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα θα μεταβούν στο Κίεβο για να συναντηθούν με αξιωματούχους ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ευρώπη πρέπει να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.