Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο θα συντονίσει τις επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κίεβο.
Μετά από συνάντηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock Λάρι Φινκ, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο τιτάνας της Wall Street συμφώνησε να συντονίσει «τις προσπάθειες όλων των δυνητικών επενδυτών και συμμετεχόντων στην ανοικοδόμηση της χώρας μας». Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η BlackRock θα διοχετεύσει κεφάλαια σε πολλούς τομείς της οικονομίας της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.
Από την αρχική συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Φινκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία συζητήθηκε η μεταφορά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στο Κίεβο, οι δύο πλευρές εργάζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που συμβουλεύει την κυβέρνηση «για τον τρόπο διάρθρωσης των κεφαλαίων ανασυγκρότησης του έθνους».
Τον Νοέμβριο, το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας (MoE) και η BlackRock Financial Markets Advisory (FMA) υπέγραψαν μνημόνιο που επιβεβαιώνει το σχέδιο.
«Η BlackRock FMA θα συμβουλεύσει το MoE για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή του επενδυτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των επιλογών σχεδιασμού για την προβλεπόμενη σύσταση, τη δομή, την εντολή και τη διακυβέρνηση», ανέφερε ο διαχειριστής κεφαλαίων αξίας 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα.
Αυτό έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Στην ομιλία του, ο Ουκρανός ηγέτης ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για τα χρήματα, κάνοντας λόγο για επένδυση και όχι για φιλανθρωπία.
«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», είπε στο Κογκρέσο. «Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».
Θα γίνει η Ουκρανία ένα hot spot για επενδύσεις;
Μιλώντας στο Ουκρανικό Φόρουμ Υποδομών στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ολεξάντρ Γκρίμπαν προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά «μία από τις καλύτερες στον κόσμο όσον αφορά τις ευκαιρίες για τους επενδυτές» μετά τον πόλεμο.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα – και σε αυτή την περίπτωση, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση έργων θα πρέπει να έρθει σε βοήθεια», είπε.
Μέχρι στιγμής, 10 μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, ένας αυξανόμενος αριθμός διεθνών οργανισμών και παγκόσμιων εταιρειών έχουν ανακοινώσει νέες επενδύσεις στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, η Nestlé ανακοίνωσε επένδυση ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη λειτουργίας παραγωγικής μονάδας στη δυτική Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση για τη Nestlé, που έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ζανέλι, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε δήλωσή του.
Τον Νοέμβριο, ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης, ο ιδιωτικός επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, δρομολόγησε ένα πακέτο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του ουκρανικού ιδιωτικού τομέα.
«Αυτή η επένδυση αποτελεί απόδειξη της νέας γενιάς οραματιστών επιχειρηματιών στην Ουκρανία που ηγούνται επιχειρήσεων με υψηλές προοπτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία της Ουκρανίας να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της», δήλωσε ο Μάκταρ Ντιόπ, διευθύνων σύμβουλος του IFC. «Μαζί με τους εταίρους μας, στοχεύουμε να εισφέρουμε κεφάλαια που χρειάζονται τόσο πολύ στον τομέα της πληροφορικής της Ουκρανίας, ενισχύοντας την καινοτομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο».
Τον περασμένο μήνα, ο Άντριου και η Νίκολα Φόρεστ διέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια στην πρωτοβουλία για την πράσινη ανάπτυξη της Ουκρανίας μέσω του ομίλου τους Tattarang Group. Το ταμείο, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργήθηκε για να συνεργαστεί με παγκόσμιους επενδυτές για την επιτάχυνση των προσπαθειών ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την ανοικοδόμηση των πρωτογενών υποδομών της.
Η πρωτοβουλία έχει λάβει υποστήριξη από τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν.
«Η Ουκρανία μπορεί να εισέλθει σε μια χρυσή εποχή», δήλωσε ο Φόρεστ. «Με την επιχειρηματική υποστήριξη της Ουκρανίας, στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο. Θέλω κάθε κυβέρνηση να γνωρίζει ότι μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες οι παγκόσμιες επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην άμεση ανοικοδόμηση».
Το δεύτερο τρίμηνο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 439 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνέστησε ότι η μεταπολεμική αναγέννηση του Κιέβου πρέπει να είναι πράσινη και περιεκτική.
«Ενώ οι Ουκρανοί υπερασπίζονται ηρωικά την ελευθερία και τις αξίες τους, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί το όραμα ενός νέου επιτυχημένου κράτους με αναπτυσσόμενη οικονομία, βιώσιμη ενέργεια και περιεκτικές υποδομές», έγραψε ο όμιλος.
Το περασμένο καλοκαίρι, το Κίεβο εκτίμησε ότι το κόστος της μεταπολεμικής ανάκαμψης θα ανέλθει σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως το ποσό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών πυροβολικού, επίμονων πυραυλικών επιθέσεων, διακοπής εισαγωγών και εξαγωγών και εκτοπισμού του πληθυσμού.
Η Ουκρανία καθιέρωσε ένα πρόγραμμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ύψους έως και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα στοχεύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, από την καθαρή ενέργεια έως την άμυνα και τους φυσικούς πόρους. Ο Ζελένσκι πιστεύει ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αλλά οι Νικ Φέντον και Άντριου Λόχσεν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) προειδοποιούν ότι «οι ανησυχίες για τη διαφθορά απειλούν τη ροή των αναγκαίων κεφαλαίων».
«Η Ουκρανία έχει προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, αλλά θα πρέπει να επιδείξει πρόσθετη πρόοδο για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες για ξένες επενδύσεις», έγραψαν σε άρθρο τους τον Νοέμβριο. «Οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν εάν πιστεύουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν αδίστακτους αξιωματούχους που επιδιώκουν το μίσθωμα, να ανταγωνιστούν σε άνισους όρους ανταγωνισμού με φορείς που χρησιμοποιούν δωροδοκίες ή μίζες ή να βασιστούν σε ένα ελαττωματικό δικαστικό σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων τους».
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Ουκρανίας δημιούργησε πολλούς φορείς για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, όπως το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU), τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης της Διαφθοράς (NACP) και τον Οργανισμό Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ARMA). Ωστόσο, η ολιγαρχική επιρροή, η άλωση της δικαιοσύνης και η στρατηγική διαφθορά θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες, απειλώντας περαιτέρω τις προσπάθειες ανάκτησης.