Το Κίεβο θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, εάν η τελευταία απέφευγε να πλήττει τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και την εμπορευματική ναυτιλία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
«Όταν πρόκειται για την ενέργεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η επίτευξη ενός αποτελέσματος σε αυτά τα σημεία θα ήταν ένα μήνυμα ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι στους Financial Times στις 21 Οκτωβρίου.
«Με άλλα λόγια, εμείς δεν επιτιθόμαστε στις ενεργειακές τους υποδομές, εκείνοι δεν θα επιτίθονται στις δικές μας», είπε.
«Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στο τέλος της θερμής φάσης του πολέμου; Νομίζω πως ναι».
Η Μόσχα, η οποία έχει θέσει τους δικούς της όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση του Ζελένσκι.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος και ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μέρη της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στη νότια περιοχή Μυκολάιβ της Ουκρανίας σε μια νυχτερινή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Αν και δεν αναφέρθηκαν θύματα, η επίθεση διέκοψε σοβαρά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε περισσότερες από δώδεκα περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου και της Οδησσού, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ηλεκτρικούς υποσταθμούς, αφήνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες νοικοκυριά σε διάφορες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε αργότερα ότι οι στοχοθετημένες εγκαταστάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Ενέργειας του Κιέβου δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε χάσει πάνω από 9 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας φέτος λόγω των επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι όλες οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας -και το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής της ισχύος- είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί.
«Η ενέργεια πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως όπλο», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στη συνέλευση.
Η Μόσχα λέει ότι χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας για να αποφύγει τη θανάτωση αμάχων, υποστηρίζοντας ότι όλα τα πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές εξυπηρετούν μια καθαρά στρατιωτική λειτουργία.
Μαζί με τη στόχευση ενεργειακών υποδομών, η Ρωσία έχει επίσης αυξήσει τις επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια και φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Στα μέσα Οκτωβρίου, μια ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού προκάλεσε ζημιές σε δύο πολιτικά πλοία και σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης σιτηρών, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Το Κίεβο έχει απαντήσει στα ρωσικά πυρά στοχεύοντας τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ιδίως αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια πετρελαίου, εντός της Ρωσίας και σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Στις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη πυραυλική επίθεση σε μια μεγάλη ρωσική αποθήκη καυσίμων στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε ουσιαστικά το 2014.
Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε ποτέ το χτύπημα, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν μια τεράστια πυρκαγιά στην εγκατάσταση, η οποία χρειάστηκε αρκετές ημέρες για να σβήσει.
Η υποβάθμιση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας -και μια σειρά πρόσφατων απωλειών στα πεδία των μαχών- ώθησε τον Ζελένσκι να διπλασιάσει τις προσπάθειές του να αντλήσει δυτική υποστήριξη για αυτό που αποκαλεί «σχέδιο νίκης».
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο απαιτεί την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις επιφυλάξεις των μελών της συμμαχίας Ουγγαρίας και Σλοβακίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί αναφορές σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία η Ουκρανία θα παραχωρούσε de facto τον έλεγχο των εδαφών που κατέχει η Ρωσία με αντάλλαγμα την ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στους Financial Times, ωστόσο, ο Ζελένσκι φάνηκε να απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο.
«Ίσως κάποιοι εταίροι να έχουν τέτοιες σκέψεις», δήλωσε. «Δεν το επικοινωνούν αυτό απευθείας μαζί μου, αλλά μέσω των μέσων ενημέρωσης».
«Δεν το συζητάμε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.