Τετάρτη, 10 Σεπ, 2025
(Kathleen Howell/Dreamstime/TNS)

Ζυμαρικά, για την επιστροφή στην απαιτητική καθημερινότητα

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επιστροφής, από τις διακοπές συνήθως, για τους περισσότερους: επιστροφή στη δουλειά, επιστροφή και στο σχολείο από αύριο. Αυτό για τον μάγειρα του σπιτιού σημαίνει ανάγκη για απλά, γρήγορα στην προετοιμασία και συνάμα θρεπτικά πιάτα, τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε ένα γεμάτο και  απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ζυμαρικά αποτελούν ιδανική λύση. Ετομάστε το αγαπημένο σας είδος και συμπληρώστε με μία σάλτσα που κάνει τη διαφορά.

Φετουτσίνι με μπιζέλια

Αυτή η συνταγή προέρχεται από το επερχόμενο βιβλίο του Γάλλου σεφ Ζακ Πεπίν, The Art of Jacques Pepin: The Cookbook (Harvest).

Φετουτσίνι με μπιζέλια και παρμεζάνα, από το τελευταίο βιβλίο μαγειρικής του Ζακ Πεπίν. (Gretchen McKay/The Pittsburgh Post-Gazette/TNS)

 

Η σάλτσα έχει μόνο τέσσερα συστατικά: τριμμένη παρμεζάνα, ελαιόλαδο, μπιζέλια και λίγο από το νερό στο οποίο βράστηκαν τα ζυμαρικά.

Όσοι προτιμούν πιο κρεμώδες γεύσεις, μπορούν να αντικαταστήσουν το ελαιόλαδο με κρέμα γάλακτος και μια επιπλέον κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα.

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 340 γραμμάρια ζυμαρικά
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
  • 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα, ή περισσότερη ανάλογα με τη γεύση
  • 2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράστε 3 λίτρα αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σκεύος και προσθέστε τα ζυμαρικά.

Ανακατέψτε καλά, αφήστε το νερό να ξαναβράσει και μαγειρέψτε, χωρίς καπάκι, για 10-12 λεπτά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Εν τω μεταξύ, βάλτε τα κατεψυγμένα μπιζέλια σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύντε τα με ζεστό νερό από τη βρύση, μέχρι να ξεπαγώσουν. Ύστερα, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος μαζί με το τυρί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αφαιρέστε 2/3 φλιτζάνι από το υγρό μαγειρέματος και προσθέστε το στο μπολ με τα μπιζέλια. Σουρώστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ.

Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως, προσθέτοντας περισσότερο τυρί αν θέλετε.

Λαζάνια με κρέας στο τηγάνι

Αυτή η συνταγή είναι πιο βαριά, με το μείγμα κιμάδων και τυριών, κατάλληλη ίσως για όταν φθινοπωριάσει για τα καλά.

Skillet lasagna is made on the stovetop instead of in the oven and requires no boiling. (Gretchen McKay/Post-Gazette)
Λαζάνια με κρέας στο τηγάνι, της Gretchen McKay, Post-Gazette.

 

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 3 κονσέρβες 410 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Μια γενναιόδωρη πρέζα (ή δύο) νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • 500 γρ. μείγμα για ρολό κρέατος (κιμάς βοδινού, χοιρινού και μοσχαρίσιου) ή 250 γρ. χοιρινό και 250 γρ. βοδινό κιμά
  • 10 λαζάνια με κυματιστά άκρα, σπασμένα σε κομμάτια 5 εκ. (μην τα αντικαταστήσετε με λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο)
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Μαύρο πιπέρι
  • 3/4 φλιτζάνι ρικότα
  • 3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Χτυπήστε τις ντομάτες με το χυμό τους σε ένα μπλέντερ μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια.

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 30 εκατοστών σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τσιγαρίστε μέχρι να μαλακώσει, 5-7 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και το πιπέρι και τσιγαριστέ μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το κρέας και αφήστε το, σπάζοντάς το, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει ελαφρά και να μην είναι πλέον ροζ, για 3-5 λεπτά.

Σκορπίστε τα ζυμαρικά πάνω από το κρέας και στη συνέχεια ρίξτε τις λιωμένες ντομάτες πάνω από τα ζυμαρικά. Σκεπάστε το σκεύος, αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μαγειρέψτε ανακατεύοντας συχνά και ρυθμίζοντας τη φωτιά για να διατηρήσετε ένα έντονο σιγοβράσιμο, μέχρι τα ζυμαρικά να μαλακώσουν, για περίπου άλλα 29 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μισό από τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώστε. Ρίξτε ρικότα πάνω από τα ζυμαρικά και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα τυριά. Καλύψτε και αφήστε να σταθεί εκτός φωτιάς μέχρι να λιώσουν τα τυριά, για 2-4 λεπτά.

Πασπαλίστε με βασιλικό και σερβίρετε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε