Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Τουρίστες περπατούν κοντά σε μια πινακίδα προώθησης ακινήτων – με κείμενο στα Κινέζικα που αναφέρει ότι η αγορά ενός διαμερίσματος μπορεί να δώσει καθεστώς μόνιμου κατοίκου – στον παραλιακό δρόμο της Πάφου, Κύπρος, 24 Ιανουαρίου 2013. (Γιάννης Κούρτογλου / AFP μέσω Getty Images)

Άνθρωποι όλων των τάξεων προσπαθούν να δραπετεύσουν από την καταπιεστική κοινωνία της Κίνας, αναζητούν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες

Διαρροή εγγράφου αποκάλυψε ότι ορισμένοι Κινέζοι πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι και εγκληματίες απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια επενδύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής στην χώρα.

Στην πραγματικότητα, Κινέζοι από διάφορες κοινωνικές τάξεις προσπαθούν να φύγουν από την Κίνα. Εκτός από την μετανάστευση μέσω βίζας οικογένειας ή εργασίας, οι πλούσιοι Κινέζοι έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ οι απλοί Κινέζοι ή εκείνοι με λιγότερους οικονομικούς πόρους ακολουθούν την παράνομη διαδρομή.

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Μετανάστευσης των ΗΠΑ ανέφερε στις 15 Ιανουαρίου ότι 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι Κινέζοι μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια στον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, και σε ευρωπαϊκές και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το «γραφείο πληθυσμών» των Ηνωμένων Εθνών.

«Στην πραγματικότητα, τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί Κινέζοι της κομμουνιστικής Κίνας προσπαθούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό νόμιμα και παράνομα τα τελευταία χρόνια, με βάση τις πληροφορίες που έλαβα από την Κίνα», δήλωσε ο σχολιαστής με έδρα τις ΗΠΑ Τανγκ Τζινγιουάν στην Epoch Times σε πρόσφατη συνέντευξη. «Οι Κινέζοι έχουν όλοι τους ίδιους φόβους».

Ο Τανγκ εξήγησε ότι το σύστημα «κοινωνικής πίστωσης» του κινεζικού καθεστώτος και οι αυστηροί περιορισμοί στην διαδικτυακή ομιλία έχουν κάνει την ζωή στην Κίνα να γίνεται όλο και περισσότερο καταπιεστική. «Μπορούμε να δούμε ότι οι Κινέζοι δεν έχουν καν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Το κινεζικό καθεστώς εγκατέστησε ένα γιγαντιαίο σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου και άλλη τεχνολογία για να αποδώσει σε κάθε άτομο μια κοινωνική πίστωση. Με χαμηλό σκορ, ένα άτομο μπορεί να τιμωρηθεί με περιορισμούς στις δημόσιες συγκοινωνίες ή στην επιλογή σχολείου για τα παιδιά του.

Ταυτόχρονα, η κινεζική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, το οποίο μπορούμε να δούμε και από τα σχόλια του Κινέζου επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

«Είδαμε ότι το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποίησε το πρόσχημα της μεταρρύθμισης ή της ανάπτυξης μιας περιοχής ως δικαιολογία για να αρπάξει τα σπίτια, τα εργοστάσια και ούτω καθεξής των πλούσιων και μεσαίων τάξεων. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η περιουσία τους μπορεί να χαθεί στο καθεστώς σε μια νύχτα», πρόσθεσε ο Τανγκ.

Τους τελευταίους μήνες, η δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου απομάκρυνε τους ιδιοκτήτες σπιτιών από το ακίνητο που αγόρασαν πριν από δέκα χρόνια, και η επαρχία Σανσί κατάσχεσε καταστήματα και εμπορικούς χώρους από ιδιοκτήτες ισχυριζόμενη ότι η γη ανήκει στην κυβέρνηση.

«Νιώθοντας απειλούμενοι από την κυβέρνηση και την κατάσταση της οικονομίας, πολλοί Κινέζοι επιλέγουν να φύγουν [από την Κίνα]», κατέληξε ο Τανγκ.

Ο Τζιανγκ Σενμιάο, 18 ετών, κάτοχος της Χρυσής Βίζας, παρουσιάζει τα βραβεία και διπλώματά του στο κέντρο της Αθήνας στις 31 Οκτωβρίου 2019. (ARIS MESSINIS / AFP μέσω Getty Images)

 

Χρυσή βίζα/διαβατήριο

Από το 2010, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα «Χρυσής Βίζα», τα οποία χορηγούν άδειες διαμονής σε μη κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν επενδύσουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στη χώρα.

Οι Κινέζοι υπήκοοι είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα βίζα.

Για παράδειγμα, η Πορτογαλία εκκίνησε για πρώτη φορά την «Άδεια Χρυσής Κατοικίας» τον Οκτώβριο του 2012 και είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ιστότοπο Golden Visa της Πορτογαλίας. Μέσω του προγράμματος, μια οικογένεια μπορεί να αποκτήσει άδεια παραμονής, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτώμενων παιδιών τους, αφού επενδύσει 500.000 ευρώ ή 350.000 ευρώ σε ακίνητα στην Πορτογαλία. Η χρυσή βίζα μπορεί να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια με βάση ορισμένες προϋποθέσεις διαμονής.

Ο αιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια μόνιμου κατοίκου ή για διαβατήριο αφού κατέχει την άδεια παραμονής για πέντε χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, η Πορτογαλική Υπηρεσία Ξένων και Συνόρων (SEF – Serviço de Estrangeiros e Fronteiras) δημοσίευσε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα (Golden Visa), τα οποία έδειξαν ότι 9.015 άτομα έλαβαν πορτογαλικές άδειες μόνιμης διαμονής μέσω επενδύσεων από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2020.

Μεταξύ αυτών, 4.652 ή 51,6% προέρχονται από την Κίνα, ακολουθούμενοι από 956 από την Βραζιλία, 433 από την Τουρκία, 370 από τη Νότια Αφρική και 340 από την Ρωσία.

Η Κύπρος έχει μια ελκυστική μεταναστευτική πολιτική για κατοίκους εκτός ΕΕ. Προσφέρει υπηκοότητα, η οποία έχει διαφορετικό επενδυτικό σχήμα από την άδεια παραμονής.

Για να αποκτήσει ένα κυπριακό διαβατήριο, ένας αιτών πρέπει να επενδύσει δύο εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα και να κάνει μια δωρεά 100.000 ευρώ στο κυβερνητικό ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης, συν 100.000 ευρώ στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, σύμφωνα με την πολιτική.

Για να λάβει άδειες μόνιμης διαμονής στην Κύπρο για ολόκληρη την οικογένεια (περιλαμβανομένων γονέων τόσο του κύριου αιτούντα όσο και του/της συζύγου, καθώς και εξαρτωμένων παιδιών έως την ηλικία των 25 ετών), ο αιτών πρέπει να επενδύσει 300.000 ευρώ σε ακίνητα.

Η Κύπρος είναι χώρα της ΕΕ. Οι πολίτες της μπορούν να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε από τις χώρες της ΕΕ και οι μόνιμοι κάτοικοί της μπορούν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα.

Για να διευκολυνθούν τα διασυνοριακά ταξίδια, 26 ευρωπαϊκές χώρες προσχώρησαν στη Συμφωνία Σένγκεν που υπεγράφη για πρώτη φορά στις 14 Ιουνίου 1985. Οι χώρες μέλη κατάργησαν τα εθνικά τους σύνορα και επέτρεψαν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να λάβουν βίζα.

Λουόμενοι στην παραλία Κουρίου στον κόλπο της Επισκοπής, δυτικά της Λεμεσού στη νοτιοδυτική Κύπρο, στις 25 Αυγούστου 2020. (AMIR MAKAR / AFP μέσω Getty Images)

 

Κυπριακά Έγγραφα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera (Αλ Τζαζίρα) με έδρα το Κατάρ, ανέφερε στις 26 Αυγούστου ότι είχε λάβει προσωπικά στοιχεία αίτησης για κυπριακό διαβατήριο, από έγγραφα που διέρρευσαν με την ονομασία «Κυπριακά Έγγραφα».

Το Al Jazeera ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 Κινέζοι υπήκοοι και 350 Άραβες απέκτησαν την Κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος Golden Passport (Χρυσό Διαβατήριο), σύμφωνα με τα έγγραφα. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αιτούντες έχουν ποινικό μητρώο.

Μεταξύ των 500 Κινέζων, ο Λι Τζιαντόνγκ κατηγορήθηκε για ξέπλυμα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονόμισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 Μαρτίου. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν.

Ο Λι, 33 ετών, είναι κάτοικος της επαρχίας Λιαονίνγκ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι χάκερ της Βόρειας Κορέας απέκτησαν πρόσβαση σε διαδικτυακή ανταλλαγή νομισμάτων το 2018 και έκλεψαν εικονικό νόμισμα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων πριν «ξεπλύνουν» το κρυπτονόμισμα μέσω πολλών συναλλαγών.

Ο Λι και ένας άλλος Κινέζος υπήκοος, ο Τιεν Γινγίν, ξέπλυναν το κρυπτονόμισμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Απριλίου 2019. Επίσης, έκαναν δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χωρίς να ενημερώσουν το Υπουργείο Οικονομικών, όπως απαιτείται από τον νόμο, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Ο Λι απέκτησε την κυπριακή ιθαγένεια το 2018 επενδύοντας στην τοπική αγορά ακινήτων.

Κινεζική ελίτ με ποινικό μητρώο επίσης έλαβε άδεια για κυπριακό διαβατήριο.

Ο 60χρονος Τζανγκ Κετσιάνγκ είναι πρώην μέλος του ψευδεπίγραφου νομοθετικού σώματος της Κίνας και δισεκατομμυριούχος από την πόλη Γκουανγκτζόου της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας. Αυτός και η σύζυγός του απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια το 2018.

Ο Τζανγκ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2011 στην Κίνα, με την υποψία ότι εξαγόρασε με δόλο μια κρατική εταιρεία εξόρυξης. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Έχασε το καθεστώς του εκπροσώπου του νομοθετικού σώματος το 2011.

Το κινεζικό καθεστώς δεν επιτρέπει την διπλή υπηκοότητα και απαιτεί επίσης οι βουλευτές, οι ανώτεροι αξιωματούχοι και οι βασικοί επικεφαλής κρατικών εταιρειών να είναι κάτοχοι κινεζικών διαβατηρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κυπριακά Έγγραφα, αρκετοί Κινέζοι βουλευτές και πρόεδροι κρατικών εταιρειών έχουν κυπριακή ιθαγένεια.

Το Al Jazeera απαριθμεί μερικούς Κινέζους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του νομοθετικού σώματος της πόλης Τσενγκντού Λου Γουενμπίν, νυν μέλους του πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της περιοχής Χουανγκπί (στην πόλη Γουχάν). Ένας άλλος είναι ο Τσεν Ανλίν, τρέχον μέλος του πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της πόλης Μπίντζοου. Επίσης, ο Τζάο Τζένπανγκ και ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Οικονομικής Ανάπτυξης Τζενσάνγκ με έδρα την επαρχία Τζετζιάνγκ, Φου Τζενγκτζούν.

Η μετόχος πλειοψηφίας και συμπρόεδρος της εταιρείας κτηματομεσιτικών Country Garden Holdings, Γιανγκ Χουιγέν και ο σύζυγός της, Τσεν Τσονγκ, ήταν επίσης στην λίστα.

Η Γιανγκ καταχωρίστηκε ως η πλουσιότερη Κινέζα (ανεξαρτήτως φύλου) από το περιοδικό Forbes το 2007. Το 2020, το Forbes ανέφερε την Γιανγκ ως τον πέμπτο πλουσιότερο Κινέζο με καθαρή αξία 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τσεν είναι μέλος του πολιτικού συμβουλευτικού σώματος της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Η παραχώρηση διαβατηρίου ΕΕ σε άτομα με ποινικό μητρώο ή που έχουν αποφύγει τις αρχές, αποτελεί παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στην Epoch Times μέσω email στις 31 Αυγούστου, αναφέροντας ότι κάθε κράτος της ΕΕ πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της Ένωσης και «η επιτροπή έχει συχνά εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τα επενδυτικά συστήματα υπηκοότητας και ορισμένους εγγενείς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, την “νομιμοποίηση” χρήματος παράνομων δραστηριοτήτων, την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η επιτροπή είχε εκφράσει ανησυχίες άμεσα στις κυπριακές αρχές μετά από τα έγγραφα που διέρρευσαν, επειδή «τέτοια συστήματα έχουν επιπτώσεις στην Ένωση ως σύνολο». Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει όλες τις προηγούμενες αιτήσεις.

Ένας ταξιδιώτης μιλά στο κινητό του τηλέφωνο στην αίθουσα αφίξεων του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας στην Κύπρο, την 1η Αυγούστου 2020. (Ιάκωβος Χατζησταύρου/ AFP μέσω Getty Images)

 

Απλοί Κινέζοι

Οι απλοί Κινέζοι προσπαθούν επίσης να μεταναστεύσουν σε δυτικές χώρες. Τους τελευταίους μήνες, ένα νέο κανάλι διαφυγής έγινε δημοφιλές.

Η κυρία Σουν και ο 11χρονος γιος της εγκατέλειψαν την Κίνα και τώρα εγκαταστάθηκαν σε μια μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατάγονται από την Γκουανγκντόνγκ, μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Κίνας.

«Η κινεζική οικονομία είναι πολύ κακή. Ακόμα και οι νέοι είναι άνεργοι », δήλωσε η Σουν στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Asia (RFA) τον Αύγουστο. «[Το κινεζικό καθεστώς] αρπάζει τον πλούτο του λαού [χωρίς κάποια δικαιολογία].»

Η Σουν έδωσε τότε ένα παράδειγμα: «Ένας από τους φίλους μου είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας στην πόλη Φοσάν. Έχει τρία εργοστάσια. Δύο “πάγωσαν” από τις αρχές [τα κατέχουν πλέον οι αρχές]. Ακόμη και ο πλούτος που μετέφερε στο Χονγκ Κονγκ κατασχέθηκε».

«Δεν σκοπεύω να επιστρέψω [στην Κίνα]. Σχεδιάζω το μέλλον μου εδώ», πρόσθεσε η Σουν. «Οι πλούσιοι φίλοι μου σκοπεύουν επίσης να δραπετεύσουν».

Η Κίνα έχει συνάψει συμφωνίες δωρεάν βίζας με αρκετές μικρές χώρες στα Βαλκάνια, όπως Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Γνωρίζοντας αυτό το μέτρο, η Σουν εγκατέλειψε την Κίνα στις 30 Ιουνίου με αεροπλάνο. Στο αεροδρόμιο, αυτή και ο γιος της διερευνήθηκαν από το κινεζικό τελωνείο. Είπαν ψέματα και είπαν ότι θα επισκέπτονταν τα Βαλκάνια ως τουρίστες.

«Περισσότεροι από δέκα Κινέζοι έφτασαν σε αυτήν την πόλη πριν από εμάς [τον Ιούνιο]. Όπως ξέρω, ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων θα φτάσει σύντομα», δήλωσε η Σουν στον RFA. «Τελικός προορισμός μας είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης».

Η Σουν δεν είπε πώς σχεδίαζε να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτήν την μικρή χώρα εκτός ΕΕ. Είπε ότι τα έξοδα διαβίωσης εδώ είναι σχετικά χαμηλά, αλλά εξακολουθεί να θέλει να ζήσει στην ΕΕ.

«Οι πλούσιοι Κινέζοι μεταναστεύουν στα κράτη μέλη των Five Eyes [Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες]. Οι Κινέζοι μεσαίας τάξης προσπαθούν να ζήσουν στην περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης. Οι λιγότερο πλούσιοι Κινέζοι σαν κι εμένα δραπετεύουν επίσης από την Κίνα », κατέληξε η Σουν.

Όπως η Σουν, πολλοί Κινέζοι μεσαίας και χαμηλότερης τάξης έφυγαν από την Κίνα, αλλά δεν έχουν νομικό καθεστώς στο εξωτερικό.

Η παλιά ιστορική περιοχή Μόσταρ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, 8 Μαΐου 2020. (ELVIS BARUKCIC / AFP μέσω Getty Images)

 

Λαθραία μετανάστευση

Ο Άρνολντ Σονγκ (ψευδώνυμο) είναι μάγειρας σε ένα εστιατόριο στο Παρίσι. Μετανάστευσε λαθραία στη Γαλλία από την πατρίδα του Γκονγκτζουλίνγκ στην επαρχία Τζιλίν της βορειοανατολικής Κίνας το 2018. Τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσει για την λαθρομετανάστευση ήταν περίπου 180.000 γιουέν (26.200 δολάρια Αμερικής). Ο λόγος που έφυγε από την Κίνα ήταν να κερδίσει περισσότερα χρήματα για τους ηλικιωμένους γονείς του και την νεαρή κόρη του.

Ο Σονγκ, πατέρας χωρίς σύζυγο, είπε τηλεφωνικά στην Epoch Times στις 29 Αυγούστου ότι το ταξίδι λαθρομετανάστευσης ήταν γεμάτο δυσκολίες.

Το ταξίδι ξεκίνησε στην πόλη Σεντζέν, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ. Ο διακινητής κανόνισε για τον Σονγκ και περισσότερους από δέκα Κινέζους να πάνε στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με λεωφορείο, αφού τους βοήθησε να αποκτήσουν άδεια ταξιδιού στο Χονγκ Κονγκ για τους Κινέζους της κυρίως Κίνας.

Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ο διακινητής έδωσε σε κάθε έναν ένα ιαπωνικό διαβατήριο. Ο Σονγκ είπε ότι το διαβατήριο που του δόθηκε είχε τη φωτογραφία του με ιαπωνικό όνομα. Ώρες αργότερα, έκαναν μια πτήση προς το Κίεβο της Ουκρανίας.

Στο αεροδρόμιο του Κιέβου, ένας άντρας πήρε τον Σονγκ και τους άλλους ταξιδιώτες και συνέλεξε τα ιαπωνικά διαβατήριά τους. Επτά ή οκτώ ώρες αργότερα, οδηγήθηκαν σε ένα σπίτι που βρισκόταν σε ένα δάσος.

«Ο οδηγός ήταν Κινέζος. Μας είπε να καθίσουμε όλοι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Μας επιτράπηκε να κατεβούμε από το φορτηγό μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού. Ήταν δύσκολο να αναπνεύσουμε επειδή υπήρχαν πάνω από δέκα άτομα μέσα και ο δρόμος ήταν ανώμαλος», είπε ο Σονγκ.

Οι πραγματικές δυσκολίες ήρθαν αργότερα.

Ο Σονγκ είπε ότι το σπίτι ήταν περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τα πολωνικά σύνορα και δεν υπήρχαν άλλα κτίρια γύρω. Όταν έφτασαν, υπήρχαν οκτώ ή εννέα Κινέζοι μέσα στο σπίτι. Είπαν στον Σονγκ ότι περίμεναν εκεί για μισό μήνα.

Οι επόμενες μέρες ήταν πολύ βαρετές. «Χωρίς φρέσκο ​​φαγητό, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς κρεβάτι, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, τίποτα για ανάγνωση ή παρακολούθηση. … Ο οδηγός έστελνε λίγο αποξηραμένο ψωμί κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Έζησα εκεί για ένα μήνα», είπε ο Σονγκ.

Τελικά, ο Σονγκ και άλλοι τέσσερις άντρες παραλήφθηκαν από έναν ξένο, έναν Κινέζο, που τους συνόδευσε να διασχίσουν τα σύνορα περπατώντας μέσα από το δάσος.

«Περάσαμε περίπου μία εβδομάδα μέσα στο δάσος… Δεν θέλω να αναφέρω τις λεπτομέρειες. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα», είπε ο Σονγκ. «Στην Πολωνία, ένας άλλος οδηγός μάς πήρε και μας έστειλε στην Σλοβακία. Τότε ένας άλλος οδηγός μάς έστειλε στην Ουγγαρία».

Ο Σονγκ είπε ότι ο διακινητής είχε υποσχεθεί να τον στείλει στην Ολλανδία, αλλά τον άφησε στην Βουδαπέστη αφού έλαβε όλη την πληρωμή. Στη συνέχεια, ο Σονγκ πλήρωσε έναν Κινέζο για να τον μεταφέρει στο Παρίσι με επιβατικό αυτοκίνητο.

Μέσα στον χώρο Σένγκεν, οι συνοριοφύλακες ελέγχουν τα διαβατήρια και τις βίζες των επιβατών λεωφορείων και τρένων. Αλλά δεν ελέγχουν την ταυτότητα ενός οδηγού σε ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Ο Σονγκ είπε ότι αν τα πράγματα ήταν ευκολότερα στην Κίνα, δεν θα δραπέτευε.

«Θα επιστρέψω σίγουρα αν το κινεζικό καθεστώς μπορεί να φροντίσει τους νέους και τους ηλικιωμένους», είπε ο Σονγκ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε