Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Το τσάι γιασεμιού (茉莉花 茶 mò lì huā chá) ονομάζεται «το ανοιξιάτικο άρωμα της Κίνας» και είναι ένα μείγμα από φύλλα τσαγιού και άνθη γιασεμιού. (Unsplash.com)

Ένας θρύλος για το τσάι γιασεμιού

Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου

Το τσάι γιασεμιού (茉花 茶  茶 mo li hua cha) ονομάζεται «το ανοιξιάτικο άρωμα της Κίνας» και είναι ένα  μείγμα  από φύλλα τσαγιού και άνθη γιασεμιού. Το (πράσινο) τσάι απορροφά το άρωμα των μπουμπουκιών των λουλουδιών, οπότε τα δύο συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται.

Ένας κινεζικός θρύλος λέει ότι η προέλευση του τσαγιού του γιασεμιού είναι πολύ παλιά και ότι το έφερε ένας έμπορος τσαγιού, ονόματι Chen Guqiu (Τσεν Γκουτσίου).

Μια χειμωνάτικη ημέρα, ο Τσεν κάλεσε έναν ειδικό γνώστη του βόρειου τσαγιού για να του προσφέρει προς δοκιμή  τα πιο δημοφιλή του μείγματα. Καθώς απολάμβαναν το τσάι και συζητούσαν για την ποιότητά του, ο Τσεν θυμήθηκε ότι είχε ένα ειδικό πακέτο τσαγιού, το οποίο δεν είχε ανοίξει ποτέ και το οποίο του είχε δώσει μια νεαρή γυναίκα από τον Νότο. Αποφάσισε να το ανοίξει για να το δοκιμάσουν και αυτό σε εκείνη την συνάντηση.

Ο θρύλος λέει ότι το άρωμα αυτού του τσαγιού τράβηξε την προσοχή του ειδικού γνώστη του τσαγιού, καθώς ετοιμαζόταν. Από τον ατμό πρόβαλλε η εικόνα ενός όμορφου κοριτσιού με ένα μπουκέτο γιασεμί στο χέρι. Αμέσως μετά η εικόνα εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνο τον ατμό. Καθώς ο Τσεν δεν είχε δει το περίεργο συμβάν, ζήτησε την γνώμη του ειδικού για το τσάι. Αυτός χαμογέλασε και, χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του τσαγιού ή της ιστορίας του, είπε: «Φίλε, αυτό το τσάι δεν έχει αντίπαλο, κανένα δεν είναι καλύτερο από αυτό. Ονομάζεται “Νεράιδα της ευγνωμοσύνης”. Είχα ακούσει γι ‘αυτό, τώρα το βλέπω επιτέλους με τα ίδια μου τα μάτια. Ποιος σου το έδωσε;»

Ο Τσεν του είπε μια φαινομενικά συνηθισμένη ιστορία. Είχε συναντήσει ένα κορίτσι σε ένα ταξίδι που είχε κάνει στον Νότο, για να αγοράσει τσάι. Η κοπέλα φαινόταν πολύ δυστυχισμένη και του είπε ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει και δεν είχε χρήματα για την κηδεία. Ο Τσεν λυπήθηκε το κορίτσι και όχι μόνο της έδωσε χρήματα, αλλά φρόντισε ακόμη και τους γείτονές της, οι οποίοι την είχαν βοηθήσει.

Τρία χρόνια αργότερα, μια άνοιξη, όταν ο Τσεν επέστρεψε νότια, ένας ξενοδόχος του έδωσε ένα πακέτο τσάι από το κορίτσι που είχε βοηθήσει. Ο Τσεν δεν είχε ανοίξει το πακέτο μέχρι την ημέρα που συνάντησε τον ειδκό γνώστη του τσαγιού , οπότε δεν γνώριζε την υψηλή του ποιότητα.

Ακούγοντας την ιστορία, ο γνώστης του τσαγιού ρώτησε: «Εντάξει, αλλά γιατί κρατούσε γιασεμί στο χέρι της;» Φυσικά, κανένας από τους παρόντες δεν μπορούσε να του απαντήσει. Αλλά όταν έβαλαν πάλι τσάι στα φλιτζάνια, και ο Τσεν ήπιε λίγο, το κορίτσι με το γιασεμί επανεμφανίστηκε. Τότε ο Τσεν ξαφνικά συνειδητοποίησε τον λόγο: «Γιατί το γιασεμί είναι μια συμβουλή από την νεράιδα του τσαγιού, που προτείνει να αναμειγνύουμε φύλλα τσαγιού με άνθη γιασεμιού».

Από τότε, η ανάμειξη τσαγιού με άνθη γιασεμιού έχει γίνει συνήθεια.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε