Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Κύματα χτυπούν την ακτή καθώς η καταιγίδα Άλεξ φτάνει στην γαλλική ακτογραμμή κοντά στην Promenade des Anglais στην Νίκαια, 2 Οκτωβρίου 2020. (Valery Hache/AFP via Getty Images)

Ένας νεκρός, 19 αγνοούμενοι σε πλημμύρες σε Γαλλία και Ιταλία

ΠΑΡΙΣΙ/ΡΩΜΗ — Ένας πυροσβέστης έχασε την ζωή του και 19 πολίτες αγνοούνται στην Γαλλία και Ιταλία μετά από μια καταιγίδα τις συνοριακές περιοχές των δύο χωρών, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες που έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν ζημίες σε κατοικίες, είπαν οι αρχές το Σάββατο.

Η καταιγίδα, που ονομάστηκε Άλεξ, χτύπησε αρκετά χωριά στα πέριξ της Νίκαιας στην Γαλλική Ριβιέρα. Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κρίστιαν Εστρόσι την αποκάλεσε την χειρότερη θεομηνία πλημμύρας στην περιοχή για πάνω από έναν αιώνα, αφότου πέταξε πάνω από την πληγείσα περιοχή με ελικόπτερο.

«Οι δρόμοι και περίπου 100 κατοικίες εξαφανίστηκαν ή διαλύθηκαν μερικώς», είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFM.

Τουλάχιστον οκτώ αγνοούνται στην Γαλλία, είπαν οι αρχές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται δύο πυροσβέστες των οποίων το όχημα παρασύρθηκε από τα ύδατα υπερχείλισης ποταμού, σύμφωνα με τοπικούς μάρτυρες που μίλησαν σε γαλλικά δημοσιογραφικά μέσα.

Στην Ιταλία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και 11 αγνοούνται, είπαν οι τοπικές αρχές.

Ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε πέφτοντας από δέντρο στην περιοχή Βαλ ντ’ Αόστα, ενώ τρεις άνθρωποι που μετέβαιναν σε φορτηγάκι παρασύρθηκαν από την πλημμύρα στην Βαλ Ρόγια στα σύνορα με την Γαλλία.

Έξι Γερμανοί ορειβάτες είναι μεταξύ των αγνοουμένων αφότου δεν κατάφεραν να επιστρέψουν από ορειβατική εξόρμηση στην επαρχία Κούνεο.

Αξιωματούχοι της περιοχής Πιεντμόντ ανέφεραν τον πρωτοφανή αριθμό των 630 χιλιοστών υετού σε μόλις 24 ώρες στο Σαμπουγκέττο, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Ο τοπικός επικεφαλής του Πιεντμόντ Αλμπέρτο Κίριο κάλεσε την κυβέρνηση να ανακηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εικόνες τηλεόρασης από την Ιταλία δείχνουν ότι αρκετοί δρόμοι και γέφυρες στα βορειοδυτικά της χώρας παρασύρθηκαν ολοκληρωτικά από την πλημμύρα, και κάποιοι ποταμοί υπερχείλισαν.

Ο Έρικ Τσόττι, μέλος του Γαλλικού κοινοβουλίου που κατάγεται από ένα από τα πιο βαριά πληγέντα χωριά της περιοχής, το Saint-Martin-Vésubie, είπε ότι αρκετά χωριά αποκλείστηκαν επειδή βρίρκονται σε κοιλάδες περιτρυγιρισμένες από απόκρυμνα βουνά της ορεινής περιοχής.

Το Meteo France είπε ότι υετός 450 χιλιοστών καταγράφηκε εντός 24 ωρών σε κάποιες περιοχές, το ισοδύναμο τεσσάρων μηνών βροχόπτωσης για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Η βροχή ήταν περισσότερη από της 3 Οκτωβρίου 2015, όταν πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο 20 ανθρώπων εντός και κοντά στην πόλη των Καννών της Γαλλικής Ριβιέρας, ο Τζερεμύ Κρουνσάντ, διευθυντής πολιτικής προστασίας, είπε στο France Info.

Στην Βενετία, ένα πολύ αργοπορημένο σύστημα προστασίας πλημμυρών προστάτευσε αποτελεσματικά την υδάτινη πόλη από άνοδο της στάθμης των υδάτων για πρώτη φορά το Σάββατο, φέρνοντας μεγάλη ανακούφιση μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενων πλημμυρών.

Από τους Τανγκί Σαλαΐν και Κρίσπιαν Μπάλμερ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε