Δευτέρα, 28 Σεπ, 2020
(Heidi Levine/Pool via REUTERS)

Έφηβοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν πήλινο σκεύος με χρυσά νομίσματα 1.000 ετών

Ισραηλινοί έφηβοι, ανακάλυψαν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα μέσα σε ένα πήλινο σκεύος, που έμεινε θαμμένο στην γη για παραπάνω από 1.000 χρόνια.

Ο θησαυρός, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων, ανακαλύφθηκε στις 18 Αυγούστου από έφηβους εθελοντές σε μια ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ, όπου πρόκειται να χτιστεί μια καινούρια συνοικία.

Ο συντονιστής των ανασκαφών, Λιάτ Νάνταβ-Ζιβ ανέφερε πως: «Το άτομο που έθαψε αυτόν τον θησαυρό πριν από 1.100 χρόνια, είχε ως σκοπό κάποια στιγμή να τον ανακτήσει. Είχε ακόμα ασφαλίσει το δοχείο με ένα καρφί για να μην μετατοπιστεί. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε από το να επιστρέψει και να τον συλλέξει».

Χρυσά νομίσματα μετά την ανακάλυψή τους σε αρχαιολογικό χώρο, στο κεντρικό Ισραήλ, 18 Αυγούστου 2020. Η ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων δήλωσε πως τα νομίσματα χρονολογούνται από την δυναστεία των Αββασιδών. (Heidi Levine/Pool via REUTERS)

 

Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, Σαχάρ Κρισπίν παρουσιάζει μερικά από τα χρυσά νομίσματα μετά την ανακάλυψή τους σε αρχαιολογικό χώρο στο κεντρικό Ισραήλ. (Heidi Levine/Pool via REUTERS)

 

Τα νομίσματα βρέθηκαν σε μια περιοχή στεγασμένων εργαστηρίων και η ταυτότητα του ιδιοκτήτη εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο.

«Ήταν καταπληκτικό», είπε ο Οζ Κοέν, ένας από τους εθελοντές που συνέβαλαν στην εύρεση του θησαυρού.

«Έσκαβα στο έδαφος και σε μια στιγμή, είδα κάτι που έμοιαζε με πολύ λεπτά φύλλα. Όταν το κοίταξα καλύτερα, κατάλαβα ότι ήταν χρυσά νομίσματα. Ήταν πραγματικά συναρπαστικό να βρίσκεις ένα τόσο ιδιαίτερο και αρχαίο θησαυρό».

Γυρνώντας πίσω στον 9ο αιώνα στο Χαλιφάτο των Αββασιδών, τα νομίσματα καθαρού χρυσού 24 καρατίων θα θεωρούνταν ένα αξιοσέβαστο ποσό, σημειώνει ο ειδικός νομισμάτων της υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Ρόμπερτ Κούλ.

«Για παράδειγμα, με ένα τέτοιο ποσό, κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει ένα πολυτελές σπίτι σε μια από τις καλύτερες γειτονιές στην Φουστάτ, την τεράστια και εύπορη πρωτεύουσα της Αιγύπτου εκείνη την εποχή», προσθέτει ο Κούλ.

Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Σαχάρ Κρισπίν, μετράει τα χρυσά νομίσματα μετά την ανακάλυψη τους σε έναν αρχαιολογικό χώρο στο κεντρικό Ισραήλ. (Heidi Levine/Pool via REUTERS)

 

Κεράστε μας έναν καφέ

Προσωπικές Πληροφορίες

Πληροφορίες Κάρτας
Ασφαλής SSL κρυπτογραφημένη πληρωμή

Συνολική Δωρεά: €6,00

ΣΧΕΤΙΚΑ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x