Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Εθελόντρια για την κρίση του ιού καλωσορίζει κατοίκους που επισκέπτονται το κέντρο διανομής φαγητού WestCop στην Νιου Ροσέλ, Νέα Υόρκη, 18 Μαρτίου 2020. (John Moore/Getty Images)

ΑΜΕΡΙΚΗ – Σερίφηδες: Τα μέτρα της καραντίνας είναι αντισυνταγματικά και δεν θα τα επιβάλουμε

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας αυξανόμενος αριθμός σερίφηδων εκφράζουν και εφαρμόζουν την εναντίωσή τους πάνω στα περιοριστικά μέτρα που τους επιβάλλουν οι πολιτείες για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Τα σκληρά μέτρα καραντίνας που θέσπισαν οι κυβερνήτες προκάλεσαν την οργή ορισμένων σερίφηδων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μακροσκελής λίστα περιορισμών είναι αντισυνταγματική.

Αυτοί οι σερίφηδες δηλώνουν γενικά ότι δε θα επιβάλουν πολλά από τα μέτρα της καραντίνας. Εν τω μεταξύ, και οι 50 πολιτείες έχουν λάβει κάποια σχετική δράση ώστε να ανοίξουν πάλι και να άρουν τους περιορισμούς, αν και η έκταση ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο από το Marshall Project, έναν μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό οργανισμό δημοσιογραφίας, περισσότεροι από 60 σερίφηδες σε πάνω από δώδεκα πολιτείες έχουν αντιταχθεί δημοσίως στους περιορισμούς των κυβερνητών τους.

Ορισμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης είπαν στην Epoch Times ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος και θα αυξάνεται καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για τη στασιμότητα. Σύμφωνα με την έρευνα «υπάρχουν πιθανότατα και πολλοί άλλοι που αθόρυβα εναντιώνονται στα εξαναγκαστικά μέτρα».

Σε συνεντεύξεις, πολλοί σερίφηδες δήλωσαν ότι πολλές από τις εντολές περιορίζουν τους ανθρώπους σε σημείο που καταπατούνται τα δικαιώματά τους, ιδίως της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Ανησυχίες σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, έχουν επίσης αναδυθεί μετά από κάποια πρόσφατα μέτρα πολιτειών, που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις σε εκκλησίες, κάτι που τράβηξε και την προσοχή του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, ορισμένοι στον χώρο εφαρμογής του νόμου, δήλωσαν ότι η λύση σε αυτό δεν είναι τόσο απλή, όπως το απλώς να αγνοήσεις τα μέτρα.

Σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία, απαγορεύεται στο Κογκρέσο να περιορίζει τις θρησκευτικές δραστηριότητες ενός ατόμου, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα συνάθροισης.

Συνταγματικοί ειδικοί δήλωσαν στην Epoch Times ότι οι σχετικοί περιορισμοί καραντίνας είναι και οι δύο «παράνομοι και ακατάλληλοι», ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη διακριτική ευχέρεια να λάβουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους κρίσης.

Ο Λέοναρντ Σάιπς, πρώην ανώτατο στέλεχος στη δίωξη του εγκλήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδιοκτήτης και διαχειριστής του CrimeinAmerica.net, δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι «η συνταγματικότητα είναι ασαφής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας».

«Οι κανονισμοί για τη δημόσια υγεία μπορούν να επιβάλουν καραντίνα… αλλά η ελευθερία συγκεντρώσεων ή η θρησκευτική ελευθερία ή η προστασία από παράνομους ελέγχους και κατασχέσεις παραμένουν», είπε στην Epoch Times.

«Κανένα δικαίωμα»

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ένας σερίφης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δε θα επιβάλει τους περιορισμούς του κυβερνήτη, όταν πρόκειται για δημόσια συνάθροιση ή το άνοιγμα επιχειρήσεων.

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι, απαγόρευσε στους πολίτες να πηγαίνουν στην εκκλησία και έχει κλείσει τα καταστήματα όπλων, ενώ επέτρεψε στα καταστήματα μαριχουάνας να παραμείνουν ανοιχτά.

«Οι σερίφηδες καταλαβαίνουν ως εκλεγμένοι ανώτεροι αξιωματικοί στον τομέα επιβολής του νόμου, ότι η δουλειά τους δεν είναι μόνο να βάζουν τους κακούς στη φυλακή, αλλά έχουν σαν πρωταρχικό καθήκον τους να προστατεύουν τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για τους οποίους εργάζονται», είπε στην Epoch Times ο Σερίφης Μπομπ Σόνγκερ του νομού Κλίκιτατ.

ο Σερίφης του νομού Κλίκιτατ, Μπομπ Σόνγκερ. (Ιδιοκτησία του Μπομπ Σόνγκερ).

 

Ο Σόνγκερ είπε ότι ορισμένοι πολιτικοί μιλούν όλο και περισσότερο για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19.

Ένας βουλετής, ο Μπόμπι Ρας (Δ-Ιλ.) εισήγαγε την 1η Μαΐου ένα νομοσχέδιο, βάση του οποίου θα κατανεμηθούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και καταγραφής των ανθρώπων, μέσω κινητών μονάδων υγείας ή απευθείας στα σπίτια τους. Πολλοί έχουν αρνηθεί αυτή την επιθετική παρακολούθηση του νομοσχεδίου.

«Είναι ναζισμός, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Σόνγκερ, αναφερόμενος στις προτάσεις παρακολούθησης.

Από τότε που ανακοίνωσε δημοσίως τη στάση του, ο Σόνγκερ είπε ότι έλαβε σε μεγάλο βαθμό θετικές αντιδράσεις από τον νομό του, ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους.

«Υπάρχει κίνδυνος στη ζωή, ό,τι κι αν κάνεις», είπε. «Δε θα εγκαταλείψουμε τις ελευθερίες μας μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό. Αν ανησυχούσα για τον κίνδυνο όλη την ώρα, δε θα μπορούσα να βγω ούτε έξω στον δρόμο».

Για τους χιλιάδες σερίφηδες που συνεχίζουν να επιβάλλουν τους περιορισμούς της καραντίνας, ο Σόνγκερ είπε ότι θέλει να τους μεταδώσει ένα απλό μήνυμα.

«Θα ζητούσα από τον καθένα να πάρει μια ανεξάρτητη απόφαση. Αλλά το αίτημά μου κυρίως είναι να κρατήσουν επάξια τον όρκο του αξιώματος που πήραν».

Στις 27 Μαΐου, υπήρξαν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του ΚΚΚ στον νομό Κλίκιτατ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι επιχειρήσεις στην Ουάσιγκτον που παραβιάζουν τους περιορισμούς του Ίνσλι, μπορούν πλέον να δέχονται πρόστιμα ή να υπαχθούν σε κανόνες έκτακτης ανάγκης που κατατέθηκαν στις 26 Μαΐου από το υπουργείο Εργασίας και Βιομηχανίας.

Η κατάσταση στην νομοθετική κοινότητα είναι περίπλοκη, σύμφωνα με τον Σον ΜακΓκόουαν, διευθυντή της Southern States Police Benevolent Association, η οποία έχει περισσότερα από 60.000 μέλη.

«Δεν μπορώ να κάνω μια γενική δήλωση για την κατάσταση, καθώς εξελίσσεται και αλλάζει καθημερινά», είπε στην Epoch Times μέσω email. «Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις νομικές εντολές από την διοικητική ηγεσία, και όλοι έχουν επίσης ορκιστεί να υποστηρίξουν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Εν μέσω των τρεχόντων συνθηκών, οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει θα «αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό μας εμπιστευτικά και ανά περίπτωση», δήλωσε ο ΜακΓκόουαν.

Αντίσταση

Ένας σερίφης της Βιρτζίνια, γνωστός για την ισχυρή υποστήριξή του στη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, την περίοδο όπου το κράτος έδινε αγώνα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής νωρίτερα αυτό το έτος, είναι επίσης υποστηρικτής του κινήματος, αν και τόνισε ότι η στάση του είναι πιο ουδέτερη σε σύγκριση με κάποιους άλλους σερίφηδες.

Ο σερίφης του νομού Κάλπεπερ, Σκοτ Τζένκινς είπε στην Epoch Times ότι αρχικά δεν είπε τίποτα για τα μέτρα καραντίνας τις πρώτες εβδομάδες, καθώς ένιωθε ότι ήταν καιρός να ενωθούν και να υποστηριχθούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, οι απόψεις του άλλαξαν, όταν είδε τα μέτρα της καραντίνας να παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε δημοσίως ότι δε θα επιβάλει τους περιορισμούς του δημοκρατικού κυβερνήτη της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ.

«Ο κυβερνήτης έχει το δικαίωμα να θεσπίζει νόμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το καταλαβαίνω, αλλά το Σύνταγμα δεν μπορεί να καταπατηθεί εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο Τζένκινς. «Δε θα επιβάλουμε κανένα διάταγμα ή ρύθμιση από κυβερνήτη, διευθυντή υγείας ή οποιονδήποτε άλλον».

«Αν δεν αντισταθούμε εμείς, βασισμένοι στο Σύνταγμα, ποιος άλλος θα το κάνει;»

Ο Σερίφης του νομού Κάλπεπερ, Σκοτ Τζένκινς, στο Ρίτσμοντ, Βα., στις 13 Ιανουαρίου 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

«Τι είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή ή την ευημερία ενός ατόμου;» ρώτησε ο Τζένκινς, συζητώντας εάν η ασθένεια αποτελεί αρκετά μεγάλο κίνδυνο ώστε να ποδοπατήσουμε την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος πάνω στην οποία ιδρύθηκε η χώρα. «Θα μπορούσαν εύκολα να υποστηρίξουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να χτυπηθεί κάποιος από ένα αυτοκίνητο».

Ο Τζένκινς μίλησε σθεναρά για τη θρησκευτική ελευθερία, δηλώνοντας: «Δεν είναι αρμοδιότητά μας να παρεμβαίνουμε στη λατρεία τους».

Αφού δημοσιοποίησε τη στάση του, ο Τζένκινς είπε ότι η αντίδραση των κατοίκων του νομού του ήταν σχεδόν ισοδύναμη μεταξύ αυτών που δεν θέλουν να ανοίξουν ξανά τα μέρη λατρείας και αυτών που θέλουν να ανοίξουν. Είπε ότι αυτό «προκάλεσε μεγάλο χάσμα στην κοινότητά μας».

Στον νομό Κάλπεπερ, υπήρξαν συνολικά 645 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού και πέντε θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία της 27ης Μαΐου. Ο νομός έχει συνολικό πληθυσμό 52.605 κατοίκους.

Εν κατακλείδι, ο Τζένκινς είπε ότι προσωπικά συμφωνεί με πολλά από αυτά που έχουν γίνει ώστε να προστατευτούν οι κοινότητές τους από την εξάπλωση του ιού, απλά η θέση που υπηρετεί δεν του επιτρέπει να τεθεί ενάντια στο Σύνταγμα και να το παραβιάσει.

Πίσω από το κίνημα

Όταν άρχισαν οι περιορισμοί της καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα, η CSPOA έστειλε μια διακήρυξη σε χιλιάδες σερίφηδες σε ολόκληρη την χώρα, συμβουλεύοντάς τους να τιμήσουν τον όρκο τους προς το Σύνταγμα και τους κατοίκους των περιοχών τους.

Ένας εκπρόσωπος της ένωσης δήλωσε στην Epoch Times ότι πολλοί από τους σερίφηδες που αγνοούν τις εντολές των κυβερνητών τους «είτε είναι μέλη της CSPOA είτε υποστιρικτές της CSPOA».

Ο τέως σερίφης της Αριζόνα και ιδρυτής της CSPOA Ρίτσαρντ Μακ είπε στην Epoch Times πως πιστεύει ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι πολίτες δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο και ότι «έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και την ελευθερία τους βάσει νόμων περί δικαιωμάτων». Είπε ότι οι εντολές καραντίνας δεν έχουν εξεταστεί «από κανένα κρατικό νομοθετικό σώμα».

«Οποιοσδήποτε κυβερνήτης ορίζει τον εαυτό του ως δικτάτορα πάνω από το κράτος, για να καταστρέψει τις επιχειρήσεις των ανθρώπων, να καταστρέψει τις εκκλησίες και να συλλάβει ανθρώπους που πηγαίνουν στην εκκλησία ή να συλλάβει ιερείς, είναι απόλυτα εξοργιστικό», είπε. «Είμαι απολύτως απογοητευμένος για το τι συμβαίνει εδώ, και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας των ανθρώπων».

Ο Μακ είπε ότι ο σύλλογος είχε εξαιρετικά πολλή δουλειά και όλο και περισσότεροι σερίφηδες εντάσσονται στο κίνημα καθημερινά, αν και δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό.

«Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε όλα αυτά», είπε.

Ενώ ορισμένοι κρατικοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα στους κυβερνήτες να κηρύξουν μια πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτό επιτρέπει μόνο το άνοιγμα ορισμένων κονδυλίων και τίποτα άλλο, είπε.

«Θα ήθελα να ρωτήσω κάθε αστυνομικό σε αυτήν τη χώρα, από που πήρατε οποιαδήποτε εξουσία να παραβιάσετε την Πρώτη Τροπολογία;» είπε. «Εάν παραβιάσετε έναν όρκο, έχετε διαπράξει ψευδορκία και αυτό είναι ένα έγκλημα από μόνο του».

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν συνολικά 1.733.904 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 101.140 αποδιδόμενοι θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία της 27ης Μαΐου. Ο Μακ αναρωτήθηκε γιατί η χώρα δεν σταματά το αλκοόλ και το κάπνισμα, εφόσον το ποσοστό των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από τον τρέχοντα αριθμό θανάτων λόγω του ιού.

«Ούτε καν απαγορεύουμε το κάπνισμα», είπε. «Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίφαση».

Ο Μακ αναγνώρισε ότι ο ιός αποτελεί «πραγματική απειλή», αλλά είπε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα «χωρίς να καταστραφεί η χώρα μας και το Σύνταγμά μας».

Είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συλλαμβάνονται επειδή φορούν ή δεν φορούν μάσκα ή πηγαίνουν στην εκκλησία. «Αν οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη συνείδησή τους, ας είναι. Αυτή είναι η Αμερική και αυτό ονομάζεται ατομική ελευθερία».

Ακολουθήστε τον Bowen στο Twitter: @BowenXiao_

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε