Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Μια γυναίκα κοιτάζει το smartphone της καθώς περπατά δίπλα από το κτήριο της Google στην 10η Λεωφ., Νέα Υόρκη, στις 3 Ιουνίου 2019. (Drew Angerer/Getty Images)

ΑΜΕΡΙΚΗ – Το υπουργείο δικαιοσύνης προσλαμβάνει εξωτερική επιτροπή καθώς ετοιμάζει την αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον της Google

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) προσέλαβε εξωτερικούς δικηγόρους ως μέρος των διερευνήσεών του για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μια ένδειξη ότι το υπουργείο ετοιμάζει μια αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον της Google, σύμφωνα με νέο άρθρο της Fox Business.

Τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το τμήμα τους της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης εξετάζει τις “κορυφαίες διαδικτυακές πλατφόρμες” για ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών σχετικά με το πώς έχουν «μειώσει τον ανταγωνισμό, καταπνίξει την καινοτομία ή έχουν βλάψει με διάφορους τρόπους τους καταναλωτές».

Αν και το τμήμα δεν έχει δηλώσει δημοσίως ποιες διαδικτυακές πλατφόρμες εξετάζουν, έχει αναφερθεί ευρέως ότι διερευνούν τις Facebook, Google, Amazon και Apple.

Ο δημοσιογράφος της Fox Business Τσαρλς Γκασπαρίνο, ο οποίος ανέφερε για πρώτη φορά την κίνηση αυτή, είπε ότι η πρόσληψη δείχνει ότι το υπουργείο «προετοιμάζει πραγματικά μια υπόθεση εναντίον της Google» και ότι είναι ένα «αρκετά μεγάλο βήμα».

«Όταν κάνεις αυτό το βήμα και προσλαμβάνεις έναν εξωτερικό δικαστή, έναν αμείλικτο εξωτερικό δικαστή… ετοιμάζεσαι για μια υπόθεση», είπε στο δίκτυο.

Ο Γκασπαρίνο δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο εξωτερικός σύμβουλος, σημειώνοντας μόνο ότι ήταν ένα «επώνυμο ονόμα».

Η Epoch Times απευθύνθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να σχολιάσουν την εξέλιξη, αλλά δεν έλαβε αμέσως απάντηση. Ένας εκπρόσωπος της Google επίσης δεν απάντησε αμέσως.

Τα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View, Καλιφόρνια, την 1η Μαΐου 2019. (Amy Osborne/AFP/ Getty Images)

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρρ είπε πέρυσι ότι οι αντιμονοπωλιακοί έλεγχοι «κινούνται πολύ γρήγορα» και ότι «μιλούσαν με ανθρώπους σε ένα ευρύ πλαίσιο και έλαβαν μεγάλη συνεισφορά από άτομα του κλάδου και ειδικούς».

Ο Μπαρρ είπε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Wall Street Journal ότι η έρευνα δεν επικεντρώνεται μόνο σε αντιμονοπωλιακά ζητήματα, αλλά και σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Είπε τότε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν «κάποια στιγμή» φέτος.

Πριν από λίγες ημέρες, η πολιτεία της Αριζόνα υπέβαλε αγωγή για απάτη καταναλωτών εναντίον της Google, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε «αθέμιτες» πρακτικές για την παρακολούθηση των δεδομένων τοποθεσίας των χρηστών της, ακόμη και μετά την απενεργοποίηση της λειτουργίας παρακολούθησης. Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην Epoch Times ότι η αγωγή «χαρακτηρίζει εσφαλμένα τις υπηρεσίες μας» και ότι «έχουμε ενσωματώσει εξ αρχής την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στα προϊόντα μας και παρέχουμε ισχυρό έλεγχο στον χρήστη για τα δεδομένα τοποθεσίας».

Μια επιτροπή και υποεπιτροπή του Κογκρέσου διερευνούν επίσης και τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξετάζει μία ή περισσότερες από αυτές.

Σε μια αρχική ακρόαση της αντιμονοπωλιακής ομάδας τον Ιούλιο, στελέχη των τεσσάρων εταιρειών απέρριψαν τις κατηγορίες των νομοθετών πως λειτουργούν ως μονοπώλια, διατυπώνοντας τους τρόπους με τους οποίους λένε ότι ανταγωνίζονται δίκαια, αλλά έντονα, εναντίον αντιπάλων στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, οι γενικοί εισαγγελείς 48 πολιτειών, καθώς και η Περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο, έχουν επίσης ξεκινήσει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Google και την «πιθανή μονοπωλιακή συμπεριφορά» της εταιρείας. Η έρευνα διευθύνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας Kεν Πάξτον, ο οποίος έκανε επίσημα την ανακοίνωση στις 9 Σεπτεμβρίου 2019.

Ακολουθήστε τον Bowen στο Twitter: @BowenXiao_

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε