Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Pexels / Miles Hardacre

Ανοίγει στην Αλόννησο το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Αλόννησο σε λίγες ημέρες θα είναι γεγονός. Σας περιμένει όλους, Έλληνες και ξένους, να μοιραστεί τα μυστικά του στον μαγευτικό βυθό! Επίσης πάνω από το νερό, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Καλές βουτιές!

To 1o  υποθαλάσσιο Μουσείο της Ελλάδας ανοίγει στις 3 Αυγούστου στην Αλόννησο!

Λίγες μόνο βδομάδες μας χωρίζουν από τη στιγμή που χιλιάδες δύτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μπορέσουν να καταδυθούν στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην Αλόννησο.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο.

Ταξιδέψτε στην Αλόννησο, το νησί της Κατάδυσης!

Η Αλόννησος είναι ένα από τα πιο μαγευτικά νησιά της Ελλάδας. Μοναδικές παραλίες, απίστευτη βλάστηση, ενώ το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο προστατεύει πολλά είδη ζώων, όπως η μεσογειακή φώκια.

Το “αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο” βρίσκεται στην Αλόννησο

Ένας ψαράς ήταν ο πρώτος που αντίκρυσε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας. Σε βάθος 28 μέτρων: ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ήταν φορτωμένο με περισσότερους από 4.000 αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο). Περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας.

Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Κατάδυση με οδηγό την ψηφιακή τεχνολογία

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν! Όσοι δεν έχουν εμπειρία και πιστοποίηση στην κατάδυση, θα μπορούν να θαυμάσουν τα υποβρύχια εκθέματα μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία.

Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου σας υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού. Σας παρέχει  όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στο βυθό. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Ναυάγιο της Περιστέρας

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020, Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Επίσης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023.

Το έργο-«σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι  New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η πιλοτική λειτουργία του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου Περιστέρας Αλοννήσου θα διαρκέσει για το 2020 από τις 3/8 έως τις 2/10.
Φορέας διαχείρισης είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επιτρέπεται μόνο η καθοδηγούμενη κατάδυση, με συνοδεία αδειοδοτημένων καταδυτικών κέντρων, που πραγματοποιούν καταδυτικές επισκέψεις στο ναυάγιο. Για συμμετοχή στις επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα καταδυτικά κέντρα της Αλόννησου (παρατίθενται αλφαβητικά):

Alonissos Seacolours Dive Center
Alonissos Triton Dive Center
Ikion Diving Center Alonissos

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου για να γνωρίσετε το ναυάγιο και να καταδυθείτε εικονικά:
Το Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από 15 Ιουλίου 2020, ώρες λειτουργίας 17.00 -21.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό (Δήμος Αλοννήσου)
+30 2424350201

Πηγή: www.naturanrg.gr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε