Σάββατο, 20 Απρ, 2024

Αποκλειστικό: Πήτερ Ναβάρο – Χόλιγουντ και ΝΒΑ «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ και οικονομολόγος Πήτερ Ναβάρο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αθλητές του NBA και οι διασημότητες του Χόλιγουντ είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), υποδηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί παίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουν μέσα στα χέρια του κινεζικού καθεστώτος.

Ο Ναβάρο, έχοντας δηλώσει ότι «δεν θα παρακολουθήσει ποτέ, ποτέ ξανά παιχνίδι ΝΒΑ», είπε στους «Ηγέτες της Αμερικανικής Σκέψης» της Epoch Times, ότι οι αθλητές διστάζουν να μιλήσουν για το κινεζικό καθεστώς, διότι έχουν δεσμευτεί στα συμφέροντά του.

«Κλείνουν το στόμα και ντριμπλάρουν όταν τελειώσουν με την Κίνα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «εργοστάσια σκλάβων στην Κίνα» που «φτιάχνουν αθλητικά παπούτσια για τους αστέρες τους» και «τα πωλούν σε παιδιά της Αμερικής».

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς η σεζόν του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες, με τους Los Angeles Lakers να κερδίζουν ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ωστόσο, η τηλεθέαση στους τελικούς αγώνες του ΝΒΑ έφτασε σε χαμηλά ακρότατα και οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ευθύνεται εν μέρει η υποστήριξη του Black Lives Matter και η αριστερή πολιτική ρητορική από τους αθλητές.

Ο Ναβάρο υποστήριξε ότι οι παίκτες του ΝΒΑ «στρέφουν πραγματικά χωρίς συνείδηση αλλού τα μάτια, σχετικά με τις κακοποιήσεις στην επαρχία Σιντζιάνγκ», τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», καθώς και με τις «κακοποιήσεις κατά του Φάλουν Γκονγκ με την αφαίρεση οργάνων» ζωντανών ανθρώπων. Αναφέρεται στην παραδοσιακή κινεζική άσκηση διαλογισμού που υφίσταται δίωξη από το ΚΚΚ από το 1999.

«Αυτοί οι παίκτες του ΝΒΑ, όχι μόνο τα αγνοούν, αλλά έπειτα έχουν το θράσος να πάνε στο κοινό τους και να μιλάνε αυστηρά για αυτό που βλέπουν ως καταπιεστική Αμερική», είπε, αναφερόμενος στις βίαιες διαδηλώσεις του Black Lives Matter.

Ο Meyers Leonard των Miami Heat στέκεται όρθιος κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από ένα παιχνίδι μπάσκετ NBA εναντίον των Denver Nuggets στην Λίμνη Μπουένα Βίστα, Φλα., την 1η Αυγούστου 2020. (Kevin C. Cox/Pool Photo via AP)

 

Αλλά «το μεγαλύτερο πρόβλημα», υποστήριξε ο Ναβάρο, «είναι ότι τροφοδοτούν την αφήγηση ότι με κάποιον τρόπο, η αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας και το σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό οικονομικό σύστημα είναι ανώτερο από το δικό μας».

Ο σούπερ σταρ του NBA και των Lakers, ΛεΜπρον Τζέιμς, δέχτηκε επίθεση πέρυσι για την κριτική του στον διευθύνοντα των Χιούστον Ρόκετς, Ντάρυλ Μόρεϋ, αφότου ο τελευταίος υποστήριξε διαδηλώσεις κατά του ΚΚΚ στο Χονγκ Κονγκ. Ο Τζέιμς ονόμασε τον Μόρεϋ ως «λανθασμένα πληροφορημένο» και «μη μορφωμένο», προκαλώντας έντονη αντίδραση.

Το Χόλιγουντ υποκύπτει επίσης στο ΚΚΚ, δήλωσε ο Ναβάρο στην συνέντευξη, σημειώνοντας ότι υπήρξε πίεση στα στούντιο να αφαιρέσουν περιεχόμενο ώστε να είναι αποδεκτό για το κινεζικό κοινό και την λογοκρισία του καθεστώτος.

Μια έρευνα από την PEN America, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την ελευθερία του λόγου, διαπίστωσε ότι οι δημιουργοί δημοφιλών ταινιών όπως οι «Iron Man 3», «World War Z» και «Top Gun: Maverick», εξυπηρετούν το ΚΚΚ και αφαιρούν διαλόγους και χαρακτήρες που δεν είναι υπέρ της κομμουνιστικής Κίνας.

«Οι δημιουργοί ταινιών δεν μπορούν να μειώνουν τη δουλειά τους στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή του μοναδικού περιεχομένου που θεωρείται αποδεκτό από ένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου», ανέφερε η έρευνα της PEN. «Η προσέγγιση του Χόλιγουντ… θέτει ένα πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.» Σε ένα παράδειγμα, τα στελέχη του Paramount Studio απαίτησαν την αφαίρεση διαλόγου σχετικά με έναν ιό στην ταινία «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ», επειδή ο διάλογος ανέφερε πως πηγή του ιού είναι η Κίνα. Άμεσο αίτιο θεωρήθηκε η ευαισθησία του καθεστώτος στον κορωνοϊό που εμφανίστηκε στην Γουχάν πέρυσι.

Το NBA δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του Πήτερ Ναβάρο στην Epoch Times, στην αμερικανική σελίδα της εφημερίδας.

O Jan Jekilek συνέβαλε στο άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε