Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
(Παραχώρηση του ESO).

Αστρονόμοι αιχμαλώτισαν την εικόνα μιας «κοσμικής πεταλούδας» χιλιάδες έτη φωτός μακριά

Πηγή: Wire Service.

Σε απόσταση χιλιάδων ετών φωτός, υπάρχει μια «κοσμική πεταλούδα» στις υπέροχες αποχρώσεις του μπλε, με μοβ και κόκκινα σύννεφα. Είναι μια εικόνα που πρώτη φορά βλέπουμε σε τόσο υψηλή ανάλυση.

Ονομαζόμενο έτσι από την ομοιότητά του με το φτερωτό έντομο, η «πεταλούδα» είναι στην πραγματικότητα ένα πλανητικό νεφέλωμα — ένα τεράστιο σύννεφο αερίων που σχηματίζεται περιμετρικά ενός αρχαίου άστρου που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Το Very Large Telescope του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Αστεροσκοπείου (ESO) που φιλοξενείται στην Χιλή, πρόσφατα αιχμαλώτισε μια καθαρή εικόνα του διαστρικού αυτού αντικειμένου.

Αυτή η εικόνα του πλανητικού νεφελώματος NGC 2899 είναι η πιο λεπτομερής όψη της «κοσμικής πεταλούδας» ως τώρα. Αιχμαλωτίστηκε από το Very Large Telescope του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Αστεροσκοπείου (ESO). (Παραχώρηση του ESO).

 

(Παραχώρηση του ESO/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org))

Είναι γνωστό ως NGC 2899 (το NGC είναι τα αρχικά του New General Catalogue, που κατηγοριοποιεί τα νεφελώματα καθώς και άλλα ουράνια σώματα όπως αυτό). Η τοποθεσία του βρίσκεται περίπου μεταξύ 3.000 και 6.500 έτη φωτός μακριά από την Γη στον αστερισμό Ιστία (Vela), ορατό στο νότιο ημισφαίριο.

Η διάρκεια ζωής αυτού του πλανητικού νεφελώματος δεν είναι μεγάλη για το σύμπαν. Υπεριώδης ακτινοβολία φωτίζει το εξωτερικό περίβλημα αερίων που περιβάλει το άστρο με αποτέλεσμα τα αέρια να λάμπουν έντονα, ανέφερε το ESO – αλλά μόνο για μερικές χιλιάδες χρόνια προτού διαχωριστούν. Αυτή είναι μια σχετικά μικρή διάρκεια ζωής στην αστρονομία.

Το Very Large Telescope που αιχμαλώτισε την εικόνα, είναι το πιο ανεπτυγμένο οπτικό όργανο στο κόσμο σύμφωνα με το ESO. Με την βοήθεια ιντερφερόμετρου, το όργανο μπορεί και εμφανίζει λεπτομέρειες 25 φορές καλύτερα από τα κοινά τηλεσκόπια. Το τηλεσκόπιο, που βρίσκεται στα βουνά της Χιλής, μπορεί να δει αντικείμενα που είναι 4 δισεκατομμύρια φορές πιο αμυδρά από αυτά που είναι διακριτά στο ανθρώπινο μάτι.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τον ουρανό περιμετρικά της τοποθεσίας του NGC 2899, που είναι ορατό στο κέντρο του πλαισίου. Αυτή η σύνθετη εικόνα δημιουργήθηκε από εικόνες του Digitized Sky Survey 2. (Παραχώρηση του ESO/Digitized Sky Survey 2)

 

Το CNN Wire συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε