Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ μιλά στο αγγλικό κοινοβούλιο, 4 Νοεμβρίου 2020. (Parliament TV)

Δύο πρώην επικεφαλής των Tory αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κλείσιμο της Αγγλίας

Από τον Simon Veazey.

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ απήχε από την ψηφοφορία της 4ης Νοεμβρίου για ένα δεύτερο εθνικό κλείσιμο (lockdown) στην Αγγλία, μετά από σκληρή επίκριση στην κυβέρνηση για την ανάλυση δεδομένων στην οποία στηρίχτηκαν τα νέα μέτρα.

Ήταν μία εκ των 53 Συντηρητικών βουλευτών που αψήφισαν τις προτροπές του κόμματος και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τα σχέδια κλεισίματος, τα οποία υπερψηφίστηκαν από 512 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων όλων των Εργατικών βουλευτών.

Συνολικά 21 Συντηρητικοί βουλευτές απήχαν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των 32 βουλευτών Tory που ψήφισαν «όχι», ήταν ακόμα ένας πρώην επικεφαλής κόμματος, ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Τα νέα μέτρα περιορίζουν όλες εκτός των απαραίτητων αγορών στην Αγγλία, απαγορεύουν τις συναντήσεις με περισσότερα από ένα άτομα από άλλη οικογένεια ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, και κλείνουν παμπς, εστιατόρια, κέντρα ελεύθερου χρόνου, και γυμναστήρια. Σχολεία και πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οι νέοι κανόνες άρχισαν από την Πέμπτη.

Νωρίτερα, ο Ντάνκαν Σμιθ είπε στους βουλευτές ότι η διαρροή των σχεδίων κλεισίματος έκανε την κυβέρνηση να βιαστεί για μια αχρείαστη, κακώς μελετημένη απόφαση.

Η διαρροή «ώθησε» την κυβέρνηση στο να πάρει την απόφαση, είπε. «Θα ήθελα να σκέφτομαι ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε χρόνο τότε για να διερευνήσει τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε αυτούς, και μπορούν πλέον να ελεγχθούν από την σημερινή κατάσταση.»

Η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της σύμβουλοι βρίσκονται υπό πίεση για ένα συγκεκριμένο διάγραμμα η ήδη διαψευσμένη μοντελοποίηση του οποίου προέβλεπε 4.000 θανάτους ανά ημέρα.

Το σφάλμα αναφέρθηκε επίσης από την Μέυ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλογή στατιστικών που δικαιολογούν τα σχέδιά της, ζητώντας την δημοσιοποίηση της ανάλυσης που οδήγησε στην απόφαση κλεισίματος της κοινωνίας.

«Φαίνεται πως η απόφαση για αυτό το κλείσιμο ήταν εν μέρει, κυρίως λόγω προβλέψεων 4.000 θανάτων την μέρα», είπε η Μέυ στο κοινοβούλιο.

Την Τρίτη, οι επιστημονικοί σύμβουλοι υπερασπίστηκαν την γνώμη τους λέγοντας ότι δεν είχαν πρόθεση τρομοκράτησης του κοινού και ότι τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν με καλή πρόθεση.

Τόνισαν την σημασία των προβλέψεων έξι εβδομάδων έναντι των μακροπρόθεσμων σεναρίων, λέγοντας πως η πρόβλεψη έξι εβδομάδων υποστηρίζει πως οι εισαγωγές σε νοσοκομείο θα περάσουν το πρώτο κύμα τους «περί τα τέλη Νοεμβρίου».

Όπως και άλλοι βουλευτές, η Μέυ είπε επίσης ότι στοιχεία δείχνουν ότι περιστατικά του ιού του ΚΚΚ μειώνονται σε όλες τις ηλικίες σε κάποιες περιοχές τοπικών κλεισιμάτων, λέγοντας πως δεν υπήρξε αρκετή ανάλυση για την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων μέτρων τριών επιπέδων.

Είπε πως δεν υπήρξε αρκετή ανάλυση ούτε για την ευρύτερη ζημία του κλεισίματος, όπως την επίδραση σε άλλες καταστάσεις ασθένειας, τις αυτοκτονίες, την ψυχική υγεία, την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και στην οικονομία.

Η τρέχουσα 28 ημερών μέτρηση θανάτων από την COVID-19 έφτασε τους 492 ανθρώπους την Τετάρτη, σε σύγκριση με 397 της προηγούμενης μέρας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε