Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
ΛΕΖΑΝΤΑ / Ο αστυνομικός της NYPD Μπαϊμαντάτζι Ανγκουάνγκ σε συνέντευξή του στο NTD στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, στις 8 Νοεμβρίου 2019. (The Epoch Times)

ΗΠΑ: Αστυνομικός του NYPD συλλαμβάνεται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ένας αστυνομικός της Νέας Υόρκης και μέλος του στρατιωτικού αποθεματικού των ΗΠΑ έχει συλληφθεί με ομοσπονδιακές κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του κινεζικού καθεστώτος, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο γεννημένος στο Θιβέτ αλλά πολιτογραφημένος Αμερικανός πολίτης Μπαϊμαντάτζι Ανγκουάνγκ, είχε ως αποστολή την παροχή πληροφοριών σχετικά με άλλους εθνοτικούς Θιβετιανούς της Νέας Υόρκης στο κινεζικό προξενείο της πόλης, σύμφωνα με την ποινική  καταγγελία.

Ο Ανγκουάνγκ εργάζεται στο Κουίνς και ζει στο Νασό Κάουντι στο Λονγκ Άιλαντ, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου. Κατά την πρώτη του ακρόαση στο δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, διατάχθηκε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση. Ο δικηγόρος του Ανγκουάνγκ, Τζον Φ. Κάρμαν, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση στην The Epoch Times.

Κατηγορείται ακόμη για εξαπάτηση στις επικοινωνίες, για ψευδείς δηλώσεις και για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 55 ετών, εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοηθούσε επίσης τους κινέζους προξενικούς υπαλλήλους να έρθουν σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους της NYPD.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Άνγκουανγκ εργάζεται επίσης ως ειδικός αστικών υποθέσεων στο στρατιωτικό αποθεματικό, κατέχοντας το αξίωμα του λοχία με βάση το Φορτ Ντιξ του Νιου Τζέρσεϋ. Η εργασία του εκεί περιλαμβάνει σχεδιασμό, εκπαίδευση και εκτέλεση πολιτικών-στρατιωτικών προγραμμάτων, αναφέρει το έγγραφο. Διατηρεί μια «μυστική» άδεια πρόσβασης σε μυστικές πληροφορίες μέσω αυτής της θέσης.

Σε μια τηλεφωνική κλήση με έναν ανώνυμο Κινέζο προξενικό αξιωματούχο – στον οποίο αναφέρθηκε ως «Αφεντικό» – τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ανγκουάν αναγνώρισε τον εαυτό του ως «περιουσιακό στοιχείο» του Πεκίνου, λέγοντας ότι «ακόμη κι αν στο τέλος σας αρνηθούν για οποιονδήποτε λόγο, αλλά τουλάχιστον, να τους αφήσετε να γνωρίζουν, έχετε κάποιον στο αστυνομικό τμήμα εδώ τώρα», δείχνουν τα αρχεία του δικαστηρίου.

Είχε τακτική επικοινωνία με τους διαχειριστές του στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Κάλεσε και έστειλε μηνύματα στο Αφεντικό τουλάχιστον 55 φορές από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2020. Το Αφεντικό τον είχε προσκαλέσει στη δεξίωση του προξενείου για τον εορτασμό της ίδρυσης του κινεζικού καθεστώτος υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σε τηλεφωνική κλήση στις 30 Οκτωβρίου 2018, το Αφεντικό επαίνεσε τον Ανγκουάνγκ για την προαγωγή του στο NYPD, στο οποίο απάντησε ότι ετοιμαζόταν για μια προαγωγική εξέταση «για τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι.»

«Υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που σε παρατηρούν», απάντησε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Στις 19 Νοεμβρίου 2018, ο Ανγκουάνγκ ενημέρωσε επίσης το Αφεντικό για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του NYPD «για να αυξηθεί η μαλακή δύναμη της χώρας μας», υποδεικνύοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αξιωματούχο να προωθηθεί μέσα στις τάξεις της κινεζικής κυβέρνησης.

«Στο μέλλον, αφού λάβετε οποιαδήποτε θέση στο Πεκίνο, θα περιμένω την πρόσκλησή σας», είπε σε αυτόν τον αξιωματούχο.

«Αυτός είναι ο ορισμός της εσωτερικής απειλής», δήλωσε σε δήλωσή του ο Ουίλιαμ Σουίνεϊ, βοηθός διευθυντή του FBI. «Όπως ισχυρίστηκε, ο κ. Ανγκουάνγκ λειτουργούσε για λογαριασμό μιας ξένης κυβέρνησης, είπε ψέματα για να πάρει την άδεια του και χρησιμοποίησε τη θέση του ως αστυνομικός της NYPD για να βοηθήσει τις ανατρεπτικές και παράνομες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να στρατολογήσει πηγές μυστικών πληροφοριών.»

Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι ο Ανγκουάνγκ δεν είχε ενημερώσει τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητές του για το κινεζικό καθεστώς. Οι πράκτορες ξένων κυβερνήσεων υποχρεούνται να εγγραφούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο διοικητής της αστυνομίας της NYPD, Ντέρμοτ Σι, δήλωσε ότι το γραφείο πληροφοριών και εσωτερικών υποθέσεων του υπουργείου συνεργάστηκε στενά με το τμήμα αντικατασκοπείας του FBI για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Ανγκουάνγκ.

«Όπως ισχυρίζεται σε αυτή την ομοσπονδιακή καταγγελία, ο Μπαϊμαντάτζι Ανγκουάνγκ παραβίασε κάθε όρκο που πήρε σε αυτήν τη χώρα. Τον πρώτο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον άλλο στον αμερικανικό στρατό και τον τρίτο σε αυτό το αστυνομικό τμήμα», δήλωσε ο Σι σε μια δήλωση μέσω email.

Ο Ανγκουάνγκ ταξίδεψε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα πολιτιστικής ανταλλαγής και τελικά έλαβε άσυλο, ισχυριζόμενος ότι συνελήφθη και βασανίστηκε στην Κίνα λόγω της Θιβετιανής εθνικότητάς του.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε