Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο /Φωτογραφία: NICHOLAS KAMM/POOL/AFP - Getty Images

ΗΠΑ-Κίνα: Η Ουάσινγκτον περιορίζει τη χορήγηση ταξιδιωτικής θεώρησης σε Κινέζους αξιωματούχους λόγω της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή από την Ουάσινγκτον περιορισμών στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνους για τον περιορισμό ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται πριν από μια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να θεσπίσει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένες κυβερνήσεις και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην ειδική διοικητική περιφέρεια.

Οι περιορισμοί χορήγησης βίζας των ΗΠΑ αφορούν «σημερινούς και πρώην αξιωματούχους του ΚΚΚ που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί στην υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Πομπέο χωρίς να τους αναφέρει ονομαστικά.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στην νέα νομοθεσία της Κίνας ανακοινώνοντας μια διαδικασία εξάλειψης της ειδικής οικονομικής μεταχείρισης που επέτρεψε στο Χονγκ Κονγκ να παραμένει ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η σημερινή ανακοίνωση Πομπέο αντιπροσωπεύει το πρώτο συγκεκριμένο βήμα των ΗΠΑ ως απάντηση στις κινήσεις της Κίνας.

Η ρητορική της Ουάσινγκτον εναντίον του Πεκίνου έχει ενταθεί κατά την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν μια ολοένα αρνητική εικόνα για την Κίνα, ιδιαίτερα εξαιτίας του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που είναι υπεύθυνοι για την κατακρεούργηση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ. Σήμερα, αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε ακριβώς αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Είπε ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ μέσω της νομοθεσίας και πιέζοντας τις τοπικές αρχές να συλλαμβάνουν ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και να αποκλείουν υποψηφίους στις εκλογές που είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ελέγχουν τις αρχές τους για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανησυχίες», είπε.

Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το σώμα λήψης αποφάσεων του κοινοβουλίου της Κίνας σε τριήμερη συνεδρίαση που ξεκινά την Κυριακή.

Την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, πέρασε νομοθεσία που ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα, που προβλέπει επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων σε άτομα ή εταιρείες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Το μέτρο περιλαμβάνει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τράπεζες που συνεργάζονται με όποιον στηρίζει οποιαδήποτε καταστολή της αυτονομίας της περιοχής, ενδεχομένως αποκόπτοντάς τους από τους Αμερικανούς ομολόγους και να περιορίσει την πρόσβαση σε συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε