Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ στην προεκλογική ομιλία των Δημοκρατικών στο Charleston Gaillard Center στο Τσάρλεστον, 25 Φεβρουαρίου 2020. (Scott Olson / Getty Images)

Η ανώτατη δικαστής της Φλόριντα ζητά έρευνα του FBI για την δωρεά $16 εκατομμυρίων για ψήφο καταδίκων του Μπλούμπεργκ

Η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα Άσλυ Μούντυ ζήτησε την Τετάρτη έρευνα σχετικά με δωρεές ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων σε καταδικασμένους κρατούμενους από τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Σε μια επιστολή προς τον αρμόδιο του γραφείου του FBI στην Τάμπα και τον επίτροπο του Τμήματος Επιβολής του Νόμου της Φλόριντα, η Μούντυ είπε ότι μια προκαταρκτική εξέταση των δημοσίων πληροφοριών από το γραφείο της έδειξε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Ο Μπλούμπεργκ δώρισε 16 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα που αποπληρώνει τα χρέη κρατουμένων, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν νόμιμα στις αμερικανικές εθνικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

«Μετά από προκαταρκτική εξέταση αυτών των περιορισμένων δημοσίων πληροφοριών και νόμων, φαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα», έγραψε η Μούντυ. «Συνεπώς, ζητώ από τις υπηρεσίες σας να ερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα όπως αρμόζει».

Η επιστολή παραθέτει μια δήλωση από την εκλογική υπηρεσία της Φλόριντα που αναφέρει ότι «ακόμη και η αβλαβής προσφορά ενός κινήτρου για ψήφο θα μπορούσε να παραβιάσει» τον νόμο «ανάλογα με τις περιστάσεις».

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών βοήθησε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε οι κατάδικοι που ολοκλήρωσαν τις ποινές φυλάκισης να μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ο Μπλούμπεργκ έχει επίσης δεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον υποψήφιο της Δημοκρατικής προεδρίας Τζο Μπάιντεν να κερδίσει στην Φλόριντα.

«Το δικαίωμα ψήφου είναι θεμελιώδες για την δημοκρατία μας και κανένας Αμερικανός δεν πρέπει να στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Συνεργαζόμενοι με τον Συνασπισμό για την Αποκατάσταση των Δικαιωμάτων της Φλόριντα, είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε την αποξένωση και τις διακρίσεις που την οδηγούν από παλιά», δήλωσε ο Μπλούμπεργκ σε γραπτή δήλωση.

Ένα ομοσπονδιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι, εκτός από την έκτιση των ποινών τους, οι κατάδικοι της Φλόριντα πρέπει να πληρώσουν όλα τα πρόστιμα, αποζημιώσεις και τα νομικά τέλη για να μπορέσουν να ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου. Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Φλόριντα έχει 29 ψήφους Εκλεκτόρων που είναι κρίσιμες για τις ελπίδες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την Τροπολογία 4 του Αμερικανικού Συντάγματος, την οποία οι ψηφοφόροι της Φλόριντα πέρασαν συντριπτικά το 2018, οι κατάδικοι που έχουν ολοκληρώσει τις ποινές τους θα ανακτούν τα δικαιώματα ψήφου τους. Στη συνέχεια, οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες κινήθηκαν για να καθορίσουν τι σημαίνει ολοκλήρωση μιας ποινής.

Εκτός από τον χρόνο φυλάκισης, οι νομοθέτες όρισαν ότι όλες οι νομικές οικονομικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη καταβληθέντων προστίμων και των αποζημιώσεων, θα πρέπει επίσης να διευθετηθούν προτού ο κατάδικος μπορεί να έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο «Συνασπισμός για την Αποκατάσταση Δικαιωμάτων της Φλόριντα» είχε συγκεντρώσει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια προτού ο Μπλούμπεργκ κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, σύμφωνα με υπαλλήλους του Μπλούμπεργκ.

Τα χρήματα στοχεύουν σε καταδίκους που έχουν εγγραφεί ως ψηφοφόροι ενώ ο νόμος ήταν υπό διερεύνηση και που χρωστάνε 1.500 δολάρια ή λιγότερο. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 31.100 άτομα, είπε το προσωπικό. Σε μια πολιτεία που έκρινε τις προεδρικές εκλογές του 2000 με 537 ψήφους, αυτές οι ψήφοι θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες σε ένα έτος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε παρόμοια ποσοστά.

Οι διοργανωτές της ομάδας λένε ότι δεν στοχεύουν άτομα που έχουν εγγραφεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

Η ομάδα είπε ότι άλλοι δωρητές περιλαμβάνουν τους John Legend, LeBron James, Michael Jordan, MTV, Comedy Central, VH1, Ben & Jerry’s, Levi Strauss & Co., Miami Dolphins, Orlando Magic, Miami Heat και Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε