Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Διαδηλωτές συλλαμβάνονται από την αστυνομία στο Causeway Bay, Χονγκ Κονγκ, την 1η Ιουλίου 2020. (Song Bilung/The Epoch Times)

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ βάλλει με δακρυγόνα, συλλαμβάνει περισσότερους από 350 διαδηλωτές σε πορεία κατά του «νόμου ασφάλειας» του Πεκίνου

Η αστυνομία πραγματοποιεί 10 συλλήψεις βάσει του νέου νόμου

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έριξε σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα, χρησιμοποίησε κανόνια νερού και έκανε περίπου 370 συλλήψεις καθώς οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της αστυνομίας να διαδηλώσουν ενάντια στον νέο νόμο «εθνικής ασφάλειας» του Πεκίνου την 1η Ιουλίου.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου στο Χονγκ Κονγκ, η τοπική αστυνομία συνέλαβε δέκα υπόπτους για εγκλήματα σύμφωνα με τις διατάξεις του.

Μεγάλα πλήθη συνέρευσαν στην περιοχή του Causeway Bay όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η πορεία. Αλλά για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι διαδηλωτές γίνονταν στόχος της αστυνομίας απλώς επειδή έλεγαν συνθήματα όπως «Ανεξαρτησία στο Χονγκ Κονγκ, η μόνη διέξοδος». Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι τέτοια συνθήματα θα μπορούσαν να «υποκινήσουν ή να υπονομεύσουν» άλλους να διαπράξουν «απόσχιση» και, κατά συνέπεια, να παραβιάσουν τον νόμο περί «εθνικής ασφάλειας», σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 2:20 μ.μ. τοπική ώρα.

Περιφρονώντας την δήλωση, ορισμένοι διαδηλωτές ξετύλιξαν σημαίες με τις λέξεις «Ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ» και φώναξαν σχετικά συνθήματα καθώς περίμεναν να βαδίσουν στους δρόμους.

 

Ο νόμος περί «εθνικής ασφάλειας» τέθηκε σε ισχύ στα τέλη της 30ης Ιουνίου μετά από ψηφοφορίες για τις οποίες το αποτέλεσμα είχε ήδη καθορισθεί, από το νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (ΕΛΣ). Ο νόμος ποινικοποιεί κατοίκους για οποιεσδήποτε πράξεις ανατροπής, απόσχισης, τρομοκρατίας και συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις, με μέγιστες ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Συλλήψεις

Η αστυνομία ανακοίνωσε αρχικά περισσότερες από 70 συλλήψεις, με 2 εξ αυτών λόγω υποψίας παραβίασης του νέου νόμου.

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Causeway Bay περίπου στις 1:30 μ.μ. τοπική ώρα για την κατοχή ενός πανό με τις λέξεις «Ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ». Στη συνέχεια, μια γυναίκα συνελήφθη περίπου στις 3 μ.μ. τοπική ώρα επειδή κρατούσε μια πινακίδα με τις λέξεις «Ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ», με βρετανική εθνική σημαία και μια αμερικανική σημαία δίπλα της, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία ΜΑΤ συλλαμβάνει έναν άνδρα καθώς σηκώνει ένα προειδοποιητικό πανό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του νέου νόμου «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, την 1η Ιουλίου 2020. (Anthony Kwan/Getty Images)

 

Το απόγευμα, η αστυνομία ενημέρωσε τα στοιχεία σύλλήψεών της και ανακοίνωσε λεπτομέρειες σχετικά με τρεις ακόμη που συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου «εθνικής ασφάλειας»: Δύο γυναίκες 36 ετών και ένα κορίτσι 15 ετών συνελήφθησαν στις 3 μ.μ. τοπική ώρα στο Causeway Bay.

Οι δύο γυναίκες είχαν στην κατοχή τους διάφορα φυλλάδια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων με τις λέξεις: «Αντίσταση στο Πεκίνο, Απελευθέρωση του Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με την αστυνομία. Το κορίτσι συνελήφθη επειδή κυμάτιζε μια σημαία με τις λέξεις: «Υποστηρίζω την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ».

Άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν με κατηγορίες «παράνομης συγκέντρωσης» και «παρέμβασης στην αστυνομική εργασίας», σύμφωνα με την αστυνομία.

Καθώς έπεσε η νύχτα, ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα με τυχαία αντικείμενα, όπως ράγες και τούβλα στο Causeway Bay, και η αστυνομία το αντιμετώπισε με πυροβολισμό δακρυγόνων για να διαλύσει τα πλήθη και να καθαρίσει τα συντρίμμια από τους δρόμους.

Η αστυνομία εισέβαλε επίσης σε κοντινά εμπορικά κέντρα για να πραγματοποιήσει συλλήψεις.

Πορεία

Για χρόνια, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν πορεία την 1η Ιουλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία το 1997, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς την παρέμβαση του Πεκίνου στα θέματα της πόλης.

Η τοπική φιλοδημοκρατική ομάδα Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRF), η οποία έχει διοργανώσει τις περισσότερες πορείες της 1ης Ιουλίου στο παρελθόν, προσέλκυσε πλήθος περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων πέρυσι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς τον τώρα πλήρως απομακρυσμένο νόμο έκδοσης [για δίκη στην Κίνα] της κυβέρνησης.

Η αστυνομία απέρριψε την αίτηση της CHRF για διεξαγωγή πορείας φέτος, λέγοντας ότι είχε «πιθανότητα βίας» και θα παραβίαζε ένα τοπικό όριο συγκέντρωσης 50 ατόμων για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), του νέου κορωνοϊού.

«Η CHRF διαφωνεί απολύτως με την απόφαση του αστυνομικού επιτρόπου. Όλοι γνωρίζουν ότι η δημόσια υγεία είναι μόνο μια δικαιολογία για να στερηθούμε τις πολιτικές μας ελευθερίες βάσει του νόμου “Εθνικής Ασφάλειας”», ανακοίνωσε η CHRF σε δήλωση στο Facebook στις 30 Ιουνίου.

 

Διαδηλωτές που είχαν σταθεί σε έναν δρόμο τρέχουν, όταν άκουσαν την αστυνομία να πλησιάζει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον ενός νέου νόμου «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ την 1η Ιουλίου 2020. (Alastair Pike/AFP μέσω Getty Images)

 

Με την CHRF να μην εξασφαλίζει την έγκριση της αστυνομίας, αρκετοί ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν μια πορεία από το Causeway Bay στην κεντρική περιοχή της πόλης ούτως ή άλλως, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά του νόμου «εθνικής ασφάλειας».

Ενώ οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους την Τετάρτη το απόγευμα από το Causeway Bay με επικεφαλής τοπικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του νομοθέτη Έντι Τσου και του αναπληρωτή εκπροσώπου της CHRF Φίγκο Τσαν, η πορεία ήταν βραχύβια καθώς οι τοπικοί αστυνομικοί κινήθηκαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές ψεκάζοντας σπρέι πιπεριού και βάλλοντάς τους με κανόνι νερού.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έριξε με κανόνι νερού στο Hennessy Road, Χονγκ Κονγκ, την 1η Ιουλίου 2020. (Έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times)

 

Περίπου στις 4 μ.μ. τοπική ώρα, τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι οι δημοσιογράφοι τους χτυπήθηκαν με κανόνι νερού της αστυνομίας στο Causeway Bay καθώς η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τους δρόμους.

Μισή ώρα αργότερα, η τοπική Ένωση Δημοσιογράφων Χονγκ Κονγκ (HKJA) εξέδωσε δήλωση, επικρίνοντας την αστυνομία για την προσφυγή σε βία εναντίον πολλών δημοσιογράφων, λέγοντας ότι τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκαν από το κανόνι νερού και το σπρέι πιπεριού της αστυνομίας.

Η HKJA κάλεσε την αστυνομία να σταματήσει να παρεμβαίνει στο έργο των δημοσιογράφων ώστε να μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Σχόλια της επικεφαλής της πόλης

Καθώς οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους, η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρυ Λαμ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στις 2 μ.μ., υποστηρίζοντας ότι ο νόμος «έχει τελειοποιήσει» το πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα». Η Λαμ πλαισιώθηκε από τον Γραμματέα Ασφαλείας Τζον Λι και τη Γραμματέα Δικαιοσύνης Τερέζα Τσενγκ.

Η Λαμ ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί τμήμα εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την εντολή του νόμου περί «εθνικής ασφάλειας». Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος θα διευθύνει το τμήμα.

Σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 του νέου νόμου, ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας «εθνικής ασφάλειας» θα πρέπει να διορίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της πόλης, μια θέση που κατέχει επί του παρόντος η Λαμ. Το τμήμα θα έχει διάφορες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εγκλημάτων κατά της «εθνικής ασφάλειας».

Το άρθρο 48 ορίζει επίσης ότι το Πεκίνο ιδρύει γραφείο ασφαλείας για τη συλλογή πληροφοριών, τον συντονισμό με τις τοπικές αρχές και τον χειρισμό υποθέσεων «εθνικής ασφάλειας».

Η Λαμ πρόσθεσε ότι το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να έχει την ευθύνη να θεσπίσει νομοθεσία κατά της ανατροπής, γνωστή ως Άρθρο 23.

Είχε προταθεί για πρώτη φορά στο νομοθετικό συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ το 2003. Αλλά διαλύθηκε εκείνο το έτος αφότου μισό εκατομμύριο πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγήκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία.

Η έκδοση Χονγκ Κονγκ της Epoch Times συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε