Σάββατο, 16 Ιαν, 2021
Στην φωτογραφία φαίνονται το κτήριο του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, ο καθεδρικός ναός Alexander Nevski στο φόντο και το άγαλμα του Ρώσου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου ΙΙ, στην Σόφια, 30 Δεκεμβρίου 2017. (Dimitar Dilkoff / AFP μέσω Getty Images)

Η Βουλγαρία απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες κατηγορούμενους για κατασκοπεία

ΣΟΦΙΑ — Η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι από τους εισαγγελείς για εμπλοκή σε κατασκοπεία, δίνοντάς τους 72 ώρες για να φύγουν από την χώρα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας την Τετάρτη.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία συνήθως διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, έχει απελάσει τρεις ακόμα Ρώσους διπλωμάτες με κατηγορία κατασκοπείας από τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης, αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε εισερχόμενο διπλωμάτη στρατιωτικών θεμάτων της Ρωσίας τον Δεκέμβριο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχει κατονομάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες “persona non grata” και έχει ενημερώσει την ρωσική πρεσβεία με διπλωματικό σημείωμα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να συζητήσει το θέμα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Νωρίτερα την Τετάρτη οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι δύο διπλωμάτες αναζητούσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στρατού και την συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού από το 2016 και ότι στόχευαν να τις μεταδώσουν στη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι διπλωμάτες είχαν επικοινωνήσει με Βούλγαρους με πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υποσχεθεί και παραδώσει οικονομικά οφέλη.

Η Βουλγαρία ήταν ο πιο υπάκουος δορυφόρος της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη κατά την σοβιετική εποχή. Παρά τις περιοδικές πιέσεις στις σχέσεις στα μετα-σοβιετικά χρόνια, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Βουλγαρίας.

Από την Τσβετέλια Τσόλοβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Κεράστε μας έναν καφέ

Προσωπικές Πληροφορίες

Πληροφορίες Κάρτας
Ασφαλής SSL κρυπτογραφημένη πληρωμή

Συνολική Δωρεά: €6,00

Σχολιάστε