Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα στο Παλάτι Ηλυσίων στο Παρίσι, 30 Σεπτεμβρίου 2020. (Christophe Petit Tesson / Pool via Reuters)

Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία για αποστολή Συρίων μισθοφόρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΠΑΡΙΣΙ/ΜΟΣΧΑ — Η Γαλλία κατηγόρησε την Τουρκία την Πέμπτη ότι στέλνει Σύριους μισθοφόρους να πολεμήσουν στην σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμπρόεδροι του Ομίλου Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία, που ιδρύθηκε το 1992 για να μεσολαβήσει προς μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει σε συνεδρίαση του Προεδρείου του Κρατικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στο Σότσι της Ρωσίας, 28 Σεπτεμβρίου 2020. (Sputnik / Alexei Druzhinin / Kremlin via Reuters)

 

«Ο πρόεδρος (Εμμανουέλ) Μακρόν και ο (Βλαντιμίρ) Πούτιν συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη για κοινή προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στο πλαίσιο του Μινσκ», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν σε δήλωση αφότου οι δύο επικεφαλής μίλησαν τηλεφωνικά.

«Είχαν επίσης κοινή ανησυχία σχετικά με την αποστολή Συρίων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ένας εθνικά Αρμένιος στρατιώτης βάλλει με ένα όπλο πυροβολικού κατά τη διάρκεια μάχης με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε αυτή τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. (Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας /  μέσω του Reuters)

 

Η γαλλική προεδρία δεν παρείχε στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία για τους μισθοφόρους και η δήλωση του Κρεμλίνου δεν έκανε καμία αναφορά στην κατηγορία.

Ο Μάκρον, ο οποίος βρίσκεται σε πόλεμο λέξεων με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για μήνες, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα ενεργούσε με «πολεμικό» τρόπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι μαχητές Συρίας και Λιβύης από παράνομες ένοπλες ομάδες στάλθηκαν στις περιοχές Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εκτοξεύει πύραυλο στη γραμμή επαφής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, 27 Σεπτεμβρίου 2020, (Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν μέσω AP)

 

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και την θεωρεί στρατηγικό εταίρο. Ο πληθυσμός της Γαλλίας περιλαμβάνει περίπου 600.000 άτομα Αρμενικής καταγωγής.

Ο πρέσβης της Αρμενίας στην Μόσχα δήλωσε την Δευτέρα ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4.000 μαχητές από την βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πολεμούσαν εκεί, ισχυρισμός που δεν έγινε δεκτός από έναν βοηθό του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Από τους Michel Rose και John Irish.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε