Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, Βερολίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2020. (Stefanie Loos / Pool via AP)

Η Γερμανία αυξάνει την πίεση στην Ρωσία στην διερεύνηση δηλητηρίασης του Ναβάλνυ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ — Η Γερμανία ενέτεινε την Κυριακή την πίεση στην Ρωσία σχετικά με την δηλητηρίαση του Ρώσου επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνυ, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη υποστήριξης από την Μόσχα στην έρευνα θα μπορούσε να «αναγκάσει» την Γερμανία να επανεξετάσει την τύχη ενός γερμανικού-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Ελπίζω ότι οι Ρώσοι δεν θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την θέση μας σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 που κατασκευάζεται κάτω από την Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην εφημερίδα Bild την Κυριακή.

Ο Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνυ συμμετέχει σε μια συγκέντρωση για να σηματοδοτήσει την 5η επέτειο της δολοφονίας του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νετσόφ και να διαμαρτυρηθεί για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας, στην Μόσχα, 29 Φεβρουαρίου 2020. (Shamil Zhumatov / Reuters)

 

Ο Μάας είπε επίσης ότι «εάν δεν θα υπάρξουν συνεισφορές από την ρωσική πλευρά στην έρευνα τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τους συνεργάτες μας».

Δεν απέκλεισε πιθανές ποινές κατά της Ρωσίας, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «αν σκεφτούμε κυρώσεις, θα πρέπει να εντοπιστούν αποτελεσματικά».

Ωστόσο, ο Μάας παραδέχτηκε επίσης ότι η διακοπή της κατασκευής του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού φυσικού αερίου θα βλάψει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Όποιος το ζητήσει πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες», είπε. «Πάνω από 100 εταιρείες από 12 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν (στην κατασκευή), περίπου οι μισές από αυτές είναι γερμανικές».

Ένα φορείο με τον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνυ, μεταφέρεται σε ειδικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Tegel στο Βερολίνο, 22 Αυγούστου 2020. (Michael Kappeler / dpa μέσω AP)

 

Η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε αυξανόμενη πίεση για να χρησιμοποιήσει το κοινό γερμανικό-ρωσικό έργο αγωγού ως μοχλό για να ωθήσει την Ρωσία να δώσει απαντήσεις για τον Ναβάλνυ. Το έργο Nord Stream 2 θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στην Γερμανία κάτω από την Βαλτική Θάλασσα όταν ολοκληρωθεί, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο Ναβάλνυ, επικριτής του Κρεμλίνου και ερευνητής της ρωσικής διαφθοράς, αρρώστησε κατά την πτήση του προς Μόσχα τον περασμένο μήνα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας. Βρίσκεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου από τότε που μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία στις 22 Αυγούστου.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε δηλητηριαστεί με χημικό παράγοντα της ομάδας Novichok. Οι βρετανικές αρχές στο παρελθόν είχαν εντοπίσει τον ίδιο χημικό παράγοντα, που δημιουργήθηκε αρχικά στην Σοβιετική εποχή, ως το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του στην Αγγλία το 2018.

«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους Ρώσους να ρίξουν φως σε αυτό το σοβαρό έγκλημα», δήλωσε ο Μάας. «Εάν δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την επίθεση, τότε είναι προς το δικό τους συμφέρον να θέσουν τα στοιχεία στο τραπέζι».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Κρεμλίνο είχε εμπλακεί στη δηλητηρίαση του Ναβάλνυ και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία δεν είχε παράσχει στη Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του πολιτικού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την δηλητηρίαση του Ναβάλνυ απόπειρα δολοφονίας που είχε ως στόχο να σιγήσει έναν από τους πιο σκληρούς κριτικούς του Πούτιν και ζήτησε πλήρη έρευνα.

Η Μέρκελ προσέφερε προσωπικά την βοήθεια της χώρας στη θεραπεία του Ναβάλνυ. Τώρα βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, αλλά οι γιατροί αναμένουν μακρά ανάρρωση και δεν έχουν αποκλείσει ότι ο 44χρονος μπορεί να αντιμετωπίσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Η Μέρκελ είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα ότι η υπόθεση Ναβάλνυ πρέπει να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί εδώ και πολύ καιρό στο έργο, το οποίο αποτελεί όλο και περισσότερο πηγή τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον. Στις αρχές Αυγούστου, τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές απείλησαν κυρώσεις εναντίον ενός διαχειριστή λιμένα της Βαλτικής Θάλασσας που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, για τον ρόλο του στο Nord Stream 2. Το λιμάνι του Μουκράν είναι ένας βασικός σταθμός για πλοία που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το έργο θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια κάνοντας την Γερμανία να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Αντίθεση επίσης εκδηλώθηκε από την Ουκρανία και την Πολωνία, οι οποίες θα παρακαμφθούν από τον αγωγό, καθώς και από ορισμένα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Από την Kirsten Grieshaber

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε