Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
(Ελληνικό υπουργείο Αμύνης/Φωτογραφία AP)

Η Ελλάδα ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω της τουρκικής αντιπαράθεσης

ΑΘΗΝΑ— Η Ελλάδα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με νέα προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού, αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού και ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Δευτέρα, ενώπιον προκλητικών τουρκικών ενεργειών.

Η Ελλάδα έχει τοποθετήσει ναυτικές και εναέριες δυνάμεις στο Αιγαίο σε απάντηση των τουρκικών ενεργειών.

«Η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν σε καθημερινή βάση, απειλές πολέμου και κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Απαντούμε με πολιτική, διπλωματική και τακτική ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στην τελετή εγκαινίων νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη, 5 Σεπτεμβρίου 2020. (Turkish Presidency / AP Photo)

 

Ο Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει λεπτομέρειες σχεδίων για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά την ετήσια ομιλία του για την οικονομία το Σάββατο.

«Είμαστε σε επαφή με φιλικές χώρες ώστε να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών μας», είπε ο Πέτσας. Την τελευταία εβδομάδα, η Ελλάδα πέτυχε 2,5 δις ευρώ σε πλειστηριασμό ομολόγων, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να δώσει οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία του ιού της Γουχάν.

Ελληνικά μέσα ανέφεραν ότι οι αγορές μπορεί να περιλαμβάνουν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τουλάχιστον μία γαλλική φρεγάτα. Ο Πέτσας είπε πως ο Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην διάρκεια διάσκεψης στην Κορσική των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαχητικά αεροσκάφη σε μια κοινή άσκηση Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κοντά στην Κρήτη, 4 Σεπτεμβρίου 2020. (Ελληνικό υπουργείο Αμύνης/Φωτογραφία AP)

 

Το προηγούμενο Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι αν δεν συμμετέχει σε διάσκεψη σχετικά με τις επιθυμίες της Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο, θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις.

Την Δευτέρα, ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ανώτατους Τούρκους στρατιωκούς στην Άγκυρα, και συζήτησε την αντιπαράθεση καθώς και ένα πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με στόχο την αποφυγή του κινδύνου ατυχημάτων και διαμαχών μεταξύ των δύο συμμάχων.

Σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός μεταβίβασε στον Στγ. Στιούαρτ Πιτς, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία υποστηρίζει το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, δίνει σημασία στον «διάλογο και στις καλές σχέσεις γειτονίας» προς επίλυση προβλημάτων αλλά ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας μετά από συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα ήταν «πάντα πρόθυμη για διάλογο με την Τουρκία, αλλά διάλογο βάσει διεθνούς δικαίου, και για το μόνο τρέχον ζήτημα, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».

Η Τουρκία, είπε, «έχει μια σαφή επιλογή: διάλογο χωρίς απειλές ή κυρώσεις.»

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε