Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Λαθρομετανάστες από το κατεστραμμένο κατάλυμα της Μόρια περιμένουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία στο λιμάνι, απ’ όπου θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, Λέσβος, 28 Σεπτεμβρίου 2020. (Ηλίας Μάρκου / Reuters)

Η ελληνική αστυνομία διερευνά την σύνδεση μελών ΜΚΟ με διακινητές ανθρώπων

Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου

Η ελληνική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις δραστηριότητες μελών ΜΚΟ που διευκόλυναν τις παράνομες εισροές στη χώρα μέσω του νησιού της Λέσβου.

Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή όταν οι μαζικές μεταναστευτικές ροές εισέρχονταν στην Ευρώπη το 2015 και το 2016, μέσω των κοντινών στην Τουρκία νησιών της, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου. Η ροή έχει έκτοτε μειωθεί.

Η αστυνομία δήλωσε ότι 35 άτομα που συνδέονται με ΜΚΟ βρίσκονται υπό έρευνα για παροχή βοήθειας σε διακινητές που μετέφεραν μετανάστες στο νησί. Οι εθελοντές έδιναν πληροφορίες μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων σε σημεία συνάθροισης στην τουρκική ακτή και γεωγραφικές συντεταγμένες περιοχών άφιξης, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Μια προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε εντοπίσει τα εμπλεκόμενα άτομα», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Reuters, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα ονόματα των ΜΚΟ για τις οποίες εργάζονται τα άτομα αυτά δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, διότι οι εθελοντές πιστεύεται ότι είχαν διαβιβάσει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι οι αρχές συνεργάζονται με πολλές ΜΚΟ αλλά δεν θα ανεχθούν τις ΜΚΟ «με παράνομη δραστηριότητα».

Υπάρχουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο στη Λέσβο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το πρώτο κατάλυμα, η Μόρια, καταστράφηκε από πυρκαγιά, αναγκάζοντας χιλιάδες να την εγκαταλείψουν. Περίπου 9.000 έχουν μετεγκατασταθεί σε προσωρινό χώρο με σκηνές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε