Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Μετανάστες από το κατεστραμένο κατάλυμα της Μόριας σε μια παραλία κοντά σε ένα νέο προσωρινό κατάλυμα, στο νησί της Λέσβου, στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. (Άλκης Κωνσταντινίδης / Reuters)

Η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει πέντε άτομα για την φωτιά στην Λέσβο· αντίσταση για την μετάβαση στο νέο κατάλυμα

Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου

ΛΕΣΒΟΣ – Η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει έξι λαθρομετανάστες για την πυρκαγιά που κατέστρεψε την δομή φιλοξενίας της Μόριας, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, την ίδια ώρα που χιλιάδες άτομα αρνούνται να μετακινηθούν σε νέα εγκατάσταση και ζητούν να εγκαταλείψουν το νησί της Λέσβου.

Οι αρχές αναζητούν ακόμη ένα άτομο, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Συρία, έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα, εγκαταστάσεις υγιεινής ή πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην δομή φιλοξενίας της Μόριας την περασμένη Τετάρτη.

Δύο άνδρες κοιμούνται καθώς άνθρωποι στεγάζονται σε ένα νέο προσωρινό κατάλυμα, στο νησί της Λέσβου, 15 Σεπτεμβρίου 2020. (Άλκης Κωνσταντινίδης / Reuters)

 

Οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι η φωτιά δημιουργήθηκε σκόπιμα από τους ίδιους τους κατοίκους της δομής φιλοξενίας, μετά την επιβολή των μέτρων καραντίνας και την ανακάλυψη κρουσμάτων COVID στο κατάλυμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ επισκέφθηκε την Λέσβο την Τρίτη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχτεί έως και 1.500 άτομα, εκτός των 100-150 που το Βερολίνο έχει ήδη συμφωνήσει να παραλάβει. Αλλά μια ευρύτερη λύση στο πρόβλημα παραμένει ακόμα αόριστη.

Ένα παιδί κάθεται σε μια σκηνή καθώς άτομα από το κατεστραμένο κατάλυμα της Μόριας στεγάζονται στο νέο προσωρινό κατάλυμα, στο νησί της Λέσβου, 15 Σεπτεμβρίου 2020. (Άλκης Κωνσταντινίδης / Reuters)

 

Ο Μητσοτάκης είπε ότι μια νέα μόνιμη εγκατάσταση υποδοχής θα χτιστεί στην Λέσβο με την υποστήριξη της ΕΕ και ότι το κατάλυμα της Μόριας «ανήκει στο παρελθόν».

Στην Λέσβο, ωστόσο, χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ζουν ακόμη υπό σκληρές συνθήκες μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά.

Αξιωματούχοι αγωνίζονταν να ξεπεράσουν την αντίσταση των μεταναστών που ήλπιζαν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές μεταφορές και ότι όλοι οι αιτούντες ασύλου θα πρέπει να πάνε στο νέο κατάλυμα.

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε