Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Ψαράδες ξεφορτώνουν αστακούς που πιάστηκαν στον κόλπο του Μέιν στον Συνεταιρισμό Αστακού Στόνινγκτον, στο Στόνινγκτον, Μέιν, ΗΠΑ, 5 Ιουλίου 2019. (Joe Raedle/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρεί τους δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές αστακού 

Ως ένδειξη μείωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφράγισαν συμφωνία για τη μείωση των δασμών σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αστακών.

Οι δύο εταίροι, που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε εμπορική αντιπαράθεση σχετικά με τις επιδοτήσεις ευρωπαϊκών αεροσκαφών, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσαν την συμφωνία σε κοινή δήλωσή τους την Παρασκευή.

«Στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις οικονομίες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόθεσή μας είναι, αυτό το πακέτο μειώσεων δασμών να σηματοδοτήσει την αρχή των διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συμφωνίες που δημιουργούν πιο ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίο διατλαντικό εμπόριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλ Χόγκαν.

Οι επικεφαλής των δύο πλευρών δήλωσαν ότι η συμφωνία θα αυξήσει την πρόσβαση στην αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές ΗΠΑ και ΕΕ, με την αξία της συνολικής συμφωνίας, με βάση την εμπορική κίνηση του 2019, να ανέρχεται περίπου στα $198 εκατομμύρια.

Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζονται στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 20 Φεβρουαρίου 2017. (Francois Lenoir/Reuters)

 

Βάσει της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταργήσει δασμούς μεταξύ 8-12 τοις εκατό στις εισαγωγές ζωντανών και κατεψυγμένων αστακών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν κατά το ήμισυ τους δασμούς τους, στις εισαγωγές ορισμένων γυάλινων σκευών, κεραμικών, αναπτήρων μίας χρήσης και έτοιμων γευμάτων.

Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν στην ΕΕ προϊόντα ζωντανών και κατεψυγμένων αστακών αξίας $111 εκατομμυρίων.

Οι δασμοί της ΕΕ θα καταργηθούν για μια περίοδο πέντε ετών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή —το εκτελεστικό όργανο της ένωσης– θα προτείνει την μονιμοποίηση αυτής της κίνησης. Η συμφωνία, η οποία μπορεί έρθει εντός μερικών εβδομάδων, θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις δασμών είναι οι πρώτες διαπραγματεύσιμες μειώσεων που συμβαίνουν μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς αξίας $7,5 δισεκατομμυρίων σε προϊόντα της ΕΕ, όπως στο σκωτσέζικο ουίσκι και στο γαλλικό κρασί, λόγω των επιδοτήσεων της ΕΕ στον κατασκευαστή αεροσκαφών Airbus, μια υπόθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στην οποία οι ΗΠΑ δικαιώθηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απειλήσει να αυξήσουν τους δασμούς, όμως τη περασμένη εβδομάδα εφάρμοσαν μόνο κάποιες μικρές αλλαγές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ως μια συμβιβαστική κίνηση.

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε