Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ένας φοιτητής δουλεύει σε μια ευέλικτη μηχανή συγκόλλησης στο Ινδο-Ιαπωνικό Ινστιτούτο Κατασκευών (JIM) στο πανεπιστήμιο Γκάνπατ στην πόλη Κέρβα, Ινδία. 26 Νοεμβρίου 2018. (Sam Panthaky/AFP/Getty Images)

Η Ιαπωνία δίνει δισεκατομμύρια για να αποχωρήσουν επιχειρήσεις από την Κίνα καθώς η επιδημία δημιουργεί κινδύνους στην αλυσίδα ανεφοδιασμού

Η Ιαπωνία έχει προετοιμάσει $2,2 δισεκατομμύρια για να παρακινήσει τις κατασκευαστικές της εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα, καθώς οι ελλείψεις λόγω πανδημίας δημιουργούν κινδύνους στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Τα κεφάλαια για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Κίνα προέρχονται από το τεράστιο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης της Ιαπωνίας για τον COVID-19, ανέφερε το Bloomberg. Περίπου $2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για εταιρείες που επαναπατρίζονται στην Ιαπωνία, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να δοθούν σε εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα σε άλλες χώρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε αφότου το ξέσπασμα του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού, στο Γουχάν οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο εργοστασίων, στερώντας τους Ιάπωνες κατασκευαστές από επειγόντως απαραίτητα εξαρτήματα που εισάγονταν από την Κίνα. Αυτό οδήγησε σε νέες πιέσεις για εξασφάλιση των αλυσίδων ανεφοδιασμού και ώθησε την ιαπωνική κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές σχετικά με τον επαναπατρισμό και τη διεύρυνση των γραμμών παραγωγής για την ελαχιστοποίηση μελλοντικών διαταραχών.

Ένας άντρας περνάει τον δρόμο στην περιοχή Σιντζούκου στο Τόκυο, Ιαπωνία, στις 8 Απριλίου 2020. (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

 

Σε αντίδραση στην κίνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζάο Λίτζιεν αναφέρθηκε από το Bloomberg να λέει πως ελπίζει η Ιαπωνία να «πάρει κατάλληλα μέτρα ώστε η παγκόσμια οικονομία να επηρεαστεί το λιγότερο δυνατόν και να εξασφαλίσει ότι οι αλυσίδες ανεφοδιασμού επηρεάζονται το λιγότερο δυνατόν».

Πολλοί στην Ιαπωνία, και αλλού, κατηγόρησαν την Κίνα για καταστροφικό χειρισμό των αρχικών σταδίων της πανδημίας, που έφερε την παγκόσμια εξάπλωση της COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ.

Αξιωματούχοι στον χώρο της υγείας του Ιράν αποκάλεσαν πρόσφατα τον επίσημο αριθμό θυμάτων της Κίνας «πικρό αστείο», λέγοντας πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα μεγαλύτεροι.

Περαστικοί, οι περισσότεροι φορώντας μάσκα, διασχίζουν τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιναγκάβα στο Τόκυο, Ιαπωνία, στις 8 Απριλίου 2020. (Carl Court/Getty Images)

 

Ιάπωνες αξιωματούχοι, επίσης, αντιμετώπισαν κριτική για την αντίδρασή τους στον COVID-19.

Ιάπωνας πρώην επικεφαλής υγειονομικής υπηρεσίας είπε την Πέμπτη στην τοπική εφημερίδα Mainichi Shimbun ότι ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα θα μπορούσε να είναι 10 φορές υψηλότερος από τους επίσημους υπολογισμούς, σύμφωνα με το United Press International.

Ο Γιοίτσι Μασουτζόε, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην κυβερνήτης του Τόκιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε για αντίδραση χαμηλής ταχύτητας στην πανδημία και για το ότι δεν έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις για περισσότερους ελέγχους.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε αφαιρεί την προστατευτική του μάσκα στην διάρκεια συνεδρίου στο Τόκυο, Ιαπωνία, στις 7 Απριλίου 2020. (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

 

Σε μια ξαφνική άνοδο στα κρούσματα της COVID-19, η Ιαπωνία ανέφερε 384 νέα κρούσματα της νόσου την Πέμπτη, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 5.300, δήλωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK.

Με 181 κρούσματα, το Τόκυο σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε νέα κρούσματα του COVID-19.

Οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτήν την εβδομάδα στο Τόκυο και σε έξι άλλες περιοχές. Η κίνηση δίνει στους τοπικούς αξιωματούχους ισχυρότερη νομική εξουσία να παροτρύνουν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τους περιορισμούς σε άλλες χώρες που εφαρμόζονται με πρόστιμα και συλλήψεις λόγω μη συμμόρφωσης, η Ιαπωνία βασίζεται περισσότερο στην πίεση από την κοινότητα και σε μια παράδοση σεβασμού για τις διοικητικές αρχές.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η πανδημία του ιού του ΚΚΚ δημιούργησε ένα «εξαιρετικά υψηλό» επίπεδο αβεβαιότητας για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ περιφερειακές οικονομίες βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία.

Ένας άντρας με μάσκα αναπαύεται σε ένα άδειο εστιατόριο στο σύμπλεγμα Λόφοι Ροπόντζι στο Τόκυο, Ιαπωνία, στις 1 Απριλίου 2020. (Issei Kato/Reuters)

 

Σε απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική ενισχύοντας τις αγορές κεφαλαίου ξένου νομίσματος και άλλων επικίνδυνων επενδυτικών αγαθών, όπως εταιρικών ομολόγων. Ξεκινά επίσης ένα νέο πρόγραμμα δανείων για την παράταση ενός έτους μηδενικού επιτοκίου σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε επίσης την Τρίτη ένα πρωτοφανές πακέτο οικονομικής βοήθειας ίσο με το 20% της οικονομικής παραγωγής. Το πακέτο ανέρχεται σε $993 δισεκατομμύρια και περιλαμβάνει πληρωμές σε μετρητά σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε