Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μια άποψη της λίμνης Πάνγκονγκ Τσο στην περιοχή Λαντάκ στις 27 Ιουλίου 2019. (Mukesh Gupta/Reuters)

Η Ινδία δηλώνει ότι 3 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε διαμάχη με κινεζικά στρατεύματα

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, Ινδία — Τουλάχιστον τρεις Ινδοί στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου αξιωματικού, σκοτώθηκαν σε διαμάχη με κινεζικά στρατεύματα κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στα Ιμαλάια όπου χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές παραμένουν εκεί για πάνω από ένα μήνα, δήλωσε ο Ινδικός στρατός την Τρίτη.

Το συμβάν — στο οποίο καμία πλευρά δεν πυροβόλησε, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους— είναι η πρώτη θανατηφόρα διαμάχη μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων από το 1975.

Ο Ινδικός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι μια «βίαιη διαμάχη» πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα του Γκαλγάν στην περιοχή Λαντάκ την Δευτέρα το βράδυ, «με τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Η απώλεια ζωής στην ινδική πλευρά περιλαμβάνει έναν αξιωματικό και δύο στρατιώτες», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ανώτεροι αξιωματικοί των δύο πλευρών συναντιούνται επί του παρόντος στον χώρο για να κατευνάσουν την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιέν δεν ανέφερε κάποια πληροφορία για τραυματίες από την κινεζική πλευρά, αλλά δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για το περιστατικό, ενώ εξακολουθεί να δεσμεύεται να διατηρήσει την «ειρήνη και ηρεμία» στα αμφισβητούμενα και βαριά στρατιωτικοποιημένα σύνορα.

Χιλιάδες στρατιώτες από τις δύο χώρες, υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα φορτηγά και πυροβολικό, παραμένουν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων μεταξύ τους, για περισσότερο από ένα μήνα στην περιοχή Λαντάκ κοντά στο Θιβέτ. Αξιωματικοί του στρατού και διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων προσπαθώντας να τερματίσουν το αδιέξοδο, χωρίς καμία σημαντική πρόοδο.

Οι ινδικές αρχές διατήρησαν επισήμως σχεδόν απόλυτη σιωπή σε θέματα που σχετίζονται με την αντιπαράθεση, και δεν έγινε σαφές πώς πέθαναν οι τρεις Ινδοί στρατιωτικοί.

Ωστόσο, δύο Ινδοί αξιωματούχοι ασφαλείας εξοικειωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις ανέφεραν στο Associated Press ότι στρατιώτες από τις δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε λιθοβολισμούς, γεγονός που οδήγησε σε τραυματισμούς. Και οι δύο υποστήριξαν ότι δεν υπήρξαν πυροβολισμοί από καμία πλευρά. Οι αξιωματούχοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς.

Η ένταση ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, όταν Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Κινέζοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα στο Λαντάκ σε τρία διαφορετικά σημεία, και τοποθέτησαν σκηνές και υπόστεγα σκοπιάς αγνοώντας τις προφορικές προειδοποιήσεις να φύγουν. Αυτό προκάλεσε φωνές και από τις δύο πλευρές, λιθοβολισμό και γρονθοκόπημα, πολλά εκ των οποίων αναμεταδόθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια και κοινωνικά μέσα.

Η Κίνα προσπάθησε να υποβαθμίσει την αντιπαράθεση, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούσαν τόσο μέσω των στρατιωτικών μονάδων της πρώτης γραμμής όσο και των αντίστοιχων πρεσβειών τους για την επίλυση προβλημάτων.

Τα αμφισβητούμενα σύνορα καλύπτουν σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα των συνόρων που οι δύο χώρες αποκαλούν Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου.

Παρόλο που οι αψιμαχίες δεν είναι καινούριες κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων, η αντιπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλγάν του Λαντάκ, όπου η Ινδία κατασκευάζει έναν στρατηγικό δρόμο που συνδέει την περιοχή με έναν αεροδιάδρομο κοντά στην Κίνα, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ινδία και η Κίνα διεξήγαγαν πόλεμο στα σύνορα το 1962 που επεκτάθηκε επίσης στο Λαντάκ. Οι δύο χώρες προσπαθούν να επιλύσουν τη συνοριακή τους διαφορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 χωρίς επιτυχία.

Έκτοτε, στρατιώτες από τις δύο πλευρές έχουν συχνές αψιμαχίες κατά μήκος των μακρών συνόρων τους, που εκτείνονται από το Λαντάκ στα βόρεια μέχρι την ινδική πολιτεία του Σικκίμ στα βορειοανατολικά.

Η δήλωση του ινδικού στρατού ανέφερε ότι το «βίαιο επεισόδιο» έλαβε χώρα «κατά τη διάρκεια προσπάθειας μείωσης της έντασης στην κοιλάδα Γκαλγάν».

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε