Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζάο Λίτζιεν χειρονομεί καθώς μιλά κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής ενημέρωσης στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, 24 Φεβρουαρίου 2020. (Andy Wong/AP Photo)

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα εναντίον 4 αμερικανικών εταιρειών δημοσιογραφίας

ΠΕΚΙΝΟ – Η Κίνα απαίτησε επιχειρηματικές πληροφορίες και πληροφορίες προσωπικού από τέσσερις αμερικανικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιες απαιτήσεις της Ουάσινγκτον στα κινεζικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λίτζιεν ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου ότι το AP, η United Press International, το CBS και το National Public Radio είχαν επτά ημέρες για να υποβάλουν δηλώσεις σχετικά με το προσωπικό τους, τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, την ιδιοκτησία ακινήτων και άλλα θέματα.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τον περασμένο μήνα τέσσερα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια λίστα οργανισμών που θα έπρεπε να θεωρηθούν «ξένες αποστολές» λόγω των δεσμών τους με το καθεστώς και το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να τους αναγκάσει να μειώσουν το προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν η επόμενη σε μια σειρά τριβών στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αλλάξουν αμέσως την πορεία τους…» είπε ο Τζάο.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν δηλώσει τότε ότι οι τέσσερις οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής CCTV, θα πρέπει να υποβάλουν μια λίστα με όλους όσους εργάζονται για αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και με οποιαδήποτε ακίνητα κατέχουν, όπως απαιτείται από τις πρεσβείες ή προξενεία.

Κανένας δεν διατάσσεται να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν ανακοινώθηκαν όρια στις δραστηριότητές τους. Όμως, ένα όριο στην παροχή βίζας [άδειας παραμονής στην χώρα] είχε τεθεί σε πέντε άλλους κινεζικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης τον Μάρτιο, αναγκάζοντάς τους να μειώσουν το κινεζικό προσωπικό τους δύο εβδομάδες αφότου χαρακτηρίστηκαν ξένες αποστολές.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua και του διεθνούς τμήματος του κρατικού τηλεοπτικού φορέα CCTV, περιορίζονται πλέον σε συνολικά 100 άδειες βίζας. Συνολικά, απασχολούσαν περίπου 160 Κινέζους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή περίπου 60 έπρεπε να φύγουν.

Η Κίνα αντέδρασε διατάζοντας περισσότερους από δώδεκα δημοσιογράφους από την Washington Post, New York Times και Wall Street Journal να παραδώσουν τα δημοσιογραφικά τους διαβατήρια, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη χώρα, επειδή οι βίζες τους εξαρτούνταν από το καθεστώς εργασίας τους.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε