Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Η πληροφοριοδότης Δρ. Γιαν Λι-Μενγκ. (The Epoch Times)

Η Κίνα συλλαμβάνει την μητέρα της ιολόγου που κατηγορεί το Πεκίνο για συγκάλυψη του ιού

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν πρόσφατα τη μητέρα της Κινέζας ιολόγου που κατηγορεί το καθεστώς του Πεκίνου για συγκάλυψη της πανδημίας COVID-19.

Η Γιαν Λι-Μενγκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη της μητέρας της στην The Epoch Times στις 5 Οκτωβρίου, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Γιαν, αφού εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ και ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα έγγραφο που συνέγραψε, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα «βιολογικά χαρακτηριστικά» του ιού υποδηλώνουν ότι δεν προέρχεται από τη φύση. Η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Διαβάστε επίσης

Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ πριν την απόδρασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γιαν είχε εργαστεί στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, το οποίο παρέχει έρευνα για κορωνοϊούς για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, αφού οι κινεζικές αρχές αναγνώρισαν δεκάδες κρούσματα μόλυνσης στην Γούχαν, η επόπτριά της της ζήτησε να διενεργήσει «μυστική έρευνα» μέσω του δικτύου της στην ηπειρωτική Κίνα, είπε σε προηγούμενη συνέντευξη.

Το αφεντικό της την έβγαλε από την υπόθεση, αλλά ζήτησε να την ξαναδεί αμέσως μετά, με μια προειδοποίηση να μην «διασχίσει την κόκκινη γραμμή», είπε.

Η έρευνα, είπε, την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο άσχημη από ότι είχε παραδεχτεί το Πεκίνο και άρχισε κρυφά να παρέχει πληροφορίες στον δυτικό κόσμο.

Φοβούμενη τα αντίποινα για την αποκάλυψη πληροφοριών, εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ. Οι κινεζικές αρχές απείλησαν την οικογένειά της στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ απέσπασε πληροφορίες για αυτήν από τους φίλους της ισχυριζόμενη ότι «εμπλέκεται σε ποινική υπόθεση», είπε.

Η επιστημονική κοινότητα απέρριψε τους ισχυρισμούς της, αφότου συνέδεσε την προέλευση του ιού με ένα εργαστήριο στη Γούχαν στο τελευταίο της έγγραφο, με ορισμένους να το θεωρούν αποκύημα της φαντασίας της. Το Twitter κατέβασε γρήγορα τον λογαριασμό της, λίγο μετά την ανακοίνωση της εργασίας μέσω ενός tweet.

Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αναγνώρισε ότι η Γιαν είναι πρώην υπάλληλος του πανεπιστημίου, αλλά απέρριψε οποιαδήποτε από τις «προηγούμενες ή τρέχουσες απόψεις» της σε μια δήλωση του στις 11 Ιουλίου, λίγο μετά την πρώτη της συνέντευξη με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε