Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Διαδηλώτρια κρατά το μήνυμά της στο Πολιτειακό Καπιτώλιο της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ, 16 Απριλίου 2020. (Zach Gibson/Getty Images)

Η καραντίνα έχει γίνει από λάθος έγκλημα

Από τον Dennis Prager.

Σχολιασμός

Πριν από τέσσερις μήνες, έγραψα μια στήλη με τίτλο «Το παγκόσμιο κλείσιμο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία». Εξήγησα ότι το «“λάθος” και το “κακό” δεν είναι συνώνυμα. Το κλείσιμο είναι λάθος. Το Ολοκαύτωμα, η δουλεία, ο κομμουνισμός, ο φασισμός και ούτω καθεξής, ήταν κακά. Τα μαζικά λάθη γίνονται από αλαζονικούς ανόητους. Τεράστια κακά διαπράττονται από κακούς ανθρώπους».

Όσον αφορά την οικονομική καταστροφή στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο — ειδικά μεταξύ των φτωχών του κόσμου που εξαρτώνται από την Αμερική και άλλες χώρες του πρώτου κόσμου για το εισόδημά τους μέσω των εξαγωγών και του τουρισμού — έγραψα, «Είναι ο πανικός και η υστερία, όχι ο κορωνοϊός, που δημιούργησε αυτήν την καταστροφή».

Δυστυχώς, είχα δίκιο.

Ο κόσμος έπρεπε να είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Σουηδίας. Αυτή η χώρα δεν κλειδώθηκε ποτέ και έχει κρατήσει ακόμη και παιδιά κάτω των 16 ετών στο σχολείο συνεχόμενα. Όπως ανέφερε το Reuters στις 15 Ιουλίου, ο αριθμός των παιδιών της Σουηδίας μεταξύ 1 και 19 ετών που απεβίωσαν από την COVID-19 είναι μηδέν. Και το ποσοστό των παιδιών που προσβλήθηκαν από την ασθένεια ήταν ακριβώς το ίδιο στη Σουηδία όπως και στη Φινλανδία, η οποία έκλεισε τα σχολεία της.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι «η σύγκριση της συχνότητας εμφάνισης της COVID-19 σε διαφορετικά επαγγέλματα δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο για τους εκπαιδευτικούς». Ωστόσο, με λίγες εξαιρέσεις, οι δάσκαλοι στο Λος Άντζελες και αλλού αρνούνται να μπουν σε μια τάξη με μαθητές. Η περιφρόνησή τους για το επάγγελμά τους βρήκε κάποια μεγαλύτερη μόνο σε εκείνη της ένωσης δασκάλων του Λος Άντζελες, που ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα συνεχίσουν να διδάσκουν μέχρι να πτωχευθεί η αστυνομία.

Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται το κλείσιμο και κλείνουν τα σχολεία επισημαίνουν ότι η Σουηδία έχει το όγδοο υψηλότερο ποσοστό θανάτων (ανά εκατομμύριο) στον δυτικό κόσμο. Όμως, περιττό να πούμε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του αν η Σουηδία είχε δίκιο να διατηρεί ανοιχτά τα σχολεία ή αν η χώρα μας έκανε λάθος να τα κλείσει, πόσω μάλλον να τα κρατάει κλειστά τώρα. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από COVID-19 στη Σουηδία ήταν σε άτομα άνω των 70 ετών, και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άτομα άνω των 80 ετών και με μη φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Reuters ανέφερε ότι τρεις ξεχωριστές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μίας από την UNICEF, «έδειξαν ότι τα παιδιά της Σουηδίας τα πήγαν καλύτερα από τα παιδιά σε άλλες χώρες κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο όσον αφορά την εκπαίδευση όσο και την ψυχική υγεία».

Για περισσότερο από ένα μήνα, η Σουηδία δεν είχε σχεδόν κανένα θάνατο από την COVID-19, ενώ ολόκληρη η κοινωνία παραμένει ανοιχτή και σχεδόν κανείς δεν φοράει μάσκα. (Στην Ολλανδία, επίσης, κανείς δεν φοράει μάσκα.) Ασχέτως προθέσεων και σκοπών, ο ιός έχει τελειώσει στην Σουηδία.

Ζω στην Καλιφόρνια, πολιτεία που διέπεται από τον πιο επικίνδυνο των ηγετών: έναν ανόητο με απεριόριστη δύναμη. Παρά το γεγονός ότι η Καλιφόρνια κατατάσσεται 28η μεταξύ των 50 πολιτειών σε θανάτους ανά εκατομμύριο, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ έχει καταστρέψει και συνεχίζει να καταστρέφει δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αμέτρητους αριθμούς νοικοκυριών. Το να συνεχίσει να απαγορεύει — μισό χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας — το φαγητό στο εσωτερικό των εστιατορίων οδηγεί σε προβλεπόμενο μόνιμο κλείσιμο για περίπου 1 σε κάθε 3 εστιατόρια της πολιτείας. Η ίδια τρομερή καταστροφή πιθανότατα θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις λιανικής και υπηρεσίες όπως τα κομμωτήρια και τα σαλόνια καλλωπισμού. Αλλά όλη αυτή η ανθρώπινη τραγωδία — για να μην αναφέρουμε την αυξημένη κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες μεταξύ των νέων και την αυξημένη κακοποίηση παιδιών και συντρόφων — δεν σημαίνει τίποτα για τον Νιούσομ, για τον δήμαρχο του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέττι ή για την Los Angeles Times, της οποίας οι συντάκτες και οι αρθρογράφοι συνεχίζουν να προωθούν το κλείσιμο ενώ λαμβάνουν τους μισθούς τους.

Γιατί οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε χωρίς μάσκα σε ένα αεροπλάνο — εκατοστά, όχι δύο μέτρα, από αγνώστους — αλλά δεν μπορούν να φάνε σε ένα εστιατόριο στην Καλιφόρνια, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το εσωτερικό ενός αεροπλάνου, ενώ κάθονται δύο μέτρα από τους άλλους; Επειδή ο Νιούσομ το διέταξε, η Los Angeles Times το υποστήριξε και, σαν πρόβατα, οι Καλιφόρνιοι το έχουν αποδεχθεί.

Σύμφωνα με την Ένωση Μουσείων της Καλιφόρνια: «Τα μουσεία χάνουν πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα λόγω της καραντίνας σε όλη την πολιτεία. Από την 1η Αυγούστου 2020, τα μουσεία της Καλιφόρνια έχουν χάσει περισσότερα από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Τα μουσεία έχουν οικονομικό αντίκτυπο 6,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν 80.722 θέσεις εργασίας και δημιούργησαν 492 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα για την Πολιτεία της Καλιφόρνια το 2017 και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους».

Και η Αμερικανική Συμμαχία των Μουσείων εξέδωσε αποτελέσματα από μια έρευνα στις 22 Ιουλίου που προειδοποιεί ότι 1 στα 3 μουσεία μπορεί να κλείσει για πάντα καθώς οι πηγές χρηματοδότησης και τα οικονομικά αποθέματα εξαντλούνται.

Στις 3 Αυγούστου, το The Wall Street Journal έγραψε: «Τον Μάρτιο… Υπήρχε ευρεία δημόσια υποστήριξη για τους συνετούς στόχους της αποτροπής της πλήρωσης κλινών των νοσοκομείων και της αγοράς χρόνου για τους επιστήμονες για την ανάπτυξη θεραπειών». Αλλά η αριστερά — τα μέσα ενημέρωσης και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες και δήμαρχοι —μετακίνησαν αμέσως τους στόχους σε «μείωση της καμπύλης», και «σωτηρία μιας ζωής», και έτσι μπόρεσαν να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, που κατέστρεψαν ζωές και νοικοκυριά.

Τελειώνω με τα λόγια ενός Σουηδού γιατρού, του Σεμπάστιαν Ράσγουορθ:
«Η Covid έχει τελειώσει στην Σουηδία. Οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην φυσιολογική ζωή και σχεδόν κανείς δεν γίνεται φορέας της νόσου πλέον. Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι οι χώρες που έχουν κλείσει τελείως θα δουν τους αριθμούς να εκτοξεύονται μόλις ανοίξουν. Εάν αυτή είναι η περίπτωση, τότε δεν υπήρχε νόημα να κλείσουν … Το πλήρες κλείσιμο με στόχο την μείωση των συνολικών θανάτων έχει νόημα μόνο αν πρόκειται να μείνεις κλειστός μέχρι την εμφάνιση ενός εμβολίου. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. Καμία χώρα δεν είναι πρόθυμη να περιμένει τόσο.»

Το κλείσιμο είναι έγκλημα. Αλλά ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι υποστηρίζεται από τόσο πολλούς Αμερικανούς. Αυτή η χώρα είναι αγνώριστη για εμάς που ζήσαμε την πανδημία του 1968-1970, η οποία σκότωσε, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ, περίπου 100.000 Αμερικανούς — το αντίστοιχο των 170.000 Αμερικανών του 2020. Τίποτα δεν είχε κλείσει. Κανείς δεν είχε φορέσει μάσκα.

Ο Ντένις Πράγκερ είναι παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής με παναμερικανική εμβέλεια, και αρθρογράφος. 

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι η γνώμη του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε