Τρίτη, 16 Απρ, 2024
(NASA μέσω Getty Images)

Η μαγνητική ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού εξελίσσεται

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη μας, εμποδίζοντας μεγάλο μέρος της επιβλαβούς ακτινοβολίας του ήλιου, εξασθενεί μυστηριωδώς σε ορισμένα σημεία.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, το πεδίο έχει χάσει σχεδόν το 10% της δύναμής του, οδηγώντας ορισμένους ερευνητές να υποθέσουν ότι έχει ξεκινήσει μια αντιστροφή πόλων, εδώ και αρκετούς αιώνες. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια μεγάλη περιοχή όπου το μαγνητικό πεδίο είναι ασθενές – από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική. Ένα δεύτερο «κέντρο ελάχιστης έντασης» θα ήταν στη νοτιοδυτική Αφρική.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτές οι δύο περιοχές επιτρέπουν σε υψηλής ενέργειας φορτισμένα -από το διάστημα- σωματίδια να εισέλθουν μέσα -σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο- στην ατμόσφαιρα, εκτοξεύοντας τεχνητούς δορυφόρους σε τροχιά, σύμφωνα με τον Sky.

Γνωστή ως η «Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού», η ισχύς του μαγνητικού πεδίου σε αυτήν την περιοχή έχει μειωθεί γρήγορα τα τελευταία 50 χρόνια και η ίδια η περιοχή έχει επεκταθεί και μετακινηθεί δυτικά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα δεύτερο “κέντρο ελάχιστης έντασης” αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Αφρική, οδηγώντας ορισμένους ερευνητές να πιστεύουν ότι, στην πραγματικότητα, η ανωμαλία θα μπορούσε να ίσως έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστά κύτταρα τμήματα.

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ομάδα Καινοτομίας και Επιστήμης Δεδομένων Swarm (DISC) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), οι μετρήσεις των δορυφόρων τους έχουν βρει εξαιρετικά πολύτιμα δεδομένα για τη δεύτερη ανωμαλία.

Στην πραγματικότητα, η ανωμαλία έχει μπερδέψει τους ερευνητές του ESA, επειδή οι δορυφόροι τους χάνουν μερικές φορές την επαφή όταν πετούν πάνω από την ευάλωτη περιοχή. Πριν από τρία χρόνια, παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ αυτών των περιστατικών και των ιονοσφαιρικών καταιγίδων.

“Το νέο ανατολικό κατώτατο όριο της Ανωμαλίας του Νοτίου Ατλαντικού έχει εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία και αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο Δρ Jürgen Matzka του Γερμανικού Κέντρου Γεωεπιστημονικών Ερευνών. «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε δορυφόρους Swarm σε τροχιά γύρω από τη γη για να διερευνήσουμε την εξέλιξη της ανωμαλίας. Η πρόκληση τώρα είναι να κατανοήσουμε τις διαδικασίες στο κέντρο της Γης που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές».

Εάν αυτή είναι η αρχή μιας εξελικτικής αντιστροφής πόλων – η οποία συμβαίνει περίπου κάθε 250.000 χρόνια- θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων μαγνητικών πόλων βόρεια και νότια κατά τη διάρκεια της μετάβασης, που μπορεί να διαρκέσει για αιώνες.

“Τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί αρκετές φορές σε όλη την ιστορία του πλανήτη”, ανέφερε η ESA, προσθέτοντας ότι “έχουμε καθυστερήσει σε σχέση με τον μέσο όρο με τον οποίο συμβαίνουν αυτές οι αντιστροφές (περίπου 250.000 χρόνια πριν).”

Δεν είναι πιθανό η ανωμαλία να προκαλέσει ανησυχία στους ανθρώπους στην επιφάνεια, αλλά οι δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκάφη που πετούν πάνω από την περιοχή αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα.

Επειδή το μαγνητικό πεδίο είναι ασθενέστερο στην περιοχή, φορτισμένα σωματίδια από το σύμπαν μπορούν να διεισδύσουν στα ύψη στα οποία πετούν οι τεχνητοί δορυφόροι.

«Το μυστήριο της προέλευσης της ανωμαλίας του Νοτίου Ατλαντικού δεν έχει ακόμη λυθεί», πρόσθεσε η ESA, σύμφωνα με το Sky News.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε