Σάββατο, 20 Απρ, 2024
(Free-Photos/Pixabay)

Η νέα σου δουλειά!

Από τον Ken Coleman.

Οι πρώτες σου μέρες στη δουλειά μπορεί να είναι μια πολύ συναισθηματική εμπειρία. Είσαι ενθουσιασμένος για τις νέες δυνατότητες, αλλά και λίγο νευρικός για την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη καριέρα σου. Υπάρχει η πίεση της απόδοσης και η προσδοκία της επίτευξης μεγάλων πραγμάτων. Υπάρχουν και πολλοί καινούριοι άνθρωποι για να γνωρίσεις. Μπορεί να αισθάνεσαι, σαν να κολυμπάς σε βαθιά και άγνωστα νερά!

Ίσως να αισθανθείς πιο προσγειωμένος και σίγουρος, εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να προετοιμαστείς για αυτήν τη μετάβαση. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να αποφύγεις πλήρως τις αναταραχές, αλλά παρακάτω βρίσκονται μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις πρώτες σου μέρες στη δουλειά επιτυχείς και λιγότερο πιεστικές.

Προγραμμάτισε τις μετακινήσεις σου

Μην αργήσεις την πρώτη μέρα στη δουλειά! Χρησιμοποίησε αυτές τις συμβουλές:

  • Μετακινήσου νωρίς το πρωί για να αποφύγεις την κίνηση.
  • Βρες από πριν μια θέση στάθμευσης.
  • Βάλε πολλά ξυπνητήρια σε περίπτωση που σε πάρει ο ύπνος στο πρώτο.
  • Υπολόγισε επιπλέον 20 λεπτά στην οδήγηση.

Επίλεξε τα ρούχα σου με σύνεση

Το τι θα φοράς δημιουργεί μια ισχυρή πρώτη εντύπωση. Επίλεξε κάτι άνετο αλλά και επαγγελματικό, για το νέο σου εργασιακό περιβάλλον.

Μην προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου

Δεν χρειάζεται να πετύχεις όλους τους στόχους, ή να επηρεάσεις όλους τους συναδέλφους σου, στην πρώτη σου μέρα. Να είσαι απλά παρών και βίωσέ το.

Χρησιμοποίησε ένα πραγματικό σημειωματάριο

Υπέβαλε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείς και πάρε ένα σημειωματάριο για να γράφεις τις απαντήσεις. Το στυλό και το χαρτί είναι προφανείς τρόποι για να δείξεις πως είσαι έτοιμος να μάθεις. Πληκτρολογώντας στο τηλέφωνό σου, ακόμη και αν κρατάς σημειώσεις, στέλνει την λάθος εντύπωση.

Διατήρησε το πρόγραμμα του γεύματός σου ανοιχτό

Να είσαι διαθέσιμος για γεύμα με τους συναδέλφους σου την πρώτη σου μέρα. Επειδή είσαι «καινούριος», αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να επεκτείνεις την πρόσκληση και σε άλλους. Βγαίνοντας έξω για φαγητό την πρώτη σου μέρα, σου δίνει τη δυνατότητα να ανησυχείς για ένα πράγμα λιγότερο στο σπίτι. Επίσης, θα μπορούσες να κάνεις ορισμένες παραγωγικές συζητήσεις.

Εξερεύνησε τον χώρο

Εξερεύνησε και παρατήρησε τον νέο χώρο εργασίας σου. Εξοικειώσου με τις εγκαταστάσεις, την διαρρύθμιση, το που βρίσκονται οι χώροι διαλείμματος, το ψυγείο και που μπορείς να έχεις ένα φλιτζάνι καφέ για τις ενεργειακές απογευματινές σου πτώσεις. Επίσης, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εγκατασταθείς στον δικό σου χώρο.

Γνώρισε τους συναδέλφους σου

Θα συναντήσεις πολλούς νέους ανθρώπους. Και ναι, θα ξεχάσεις τα ονόματα όλων και θα πρέπει να τους ρωτήσεις πάλι. Μην αφήσεις αυτό το γεγονός να σε εμποδίσει από το να έχεις μια ειλικρινή χειραψία, ένα μεγάλο χαμόγελο και το να είσαι ανοιχτός και καλοσυνάτος.

Γνώρισε τον προϊστάμενό σου

Όλοι ξέρουν πως πρέπει να συναντήσουν τον προϊστάμενό τους, την πρώτη εβδομάδα στη δουλειά. Θέλω να δείξεις προθυμία στις πρώτες συζητήσεις με τον προϊστάμενό σου. Θα πρέπει να σου εξηγήσει με σαφήνεια τι είναι αυτό που περιμένει από εσένα, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις, να αποδεχτείς και να μεγιστοποιήσεις τον εργασιακό σου ρόλο. Δείξε ενδιαφέρον επίσης, για τη ζωή του εκτός εργασίας. Αυτό το άτομο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα σου, οπότε ξεκίνα να χτίζεις την μεταξύ σας σχέση.

Μάθε την δομή της εταιρίας

Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν ένα επίσημο οργανόγραμμα που εξηγεί την λειτουργική τους δομή. Ζήτησε να δεις το συγκεκριμένο διάγραμμα και ρώτησε τον προϊστάμενό σου, να σου εξηγήσει πώς λειτουργούν όλα. Πάρε μια γεύση στο που βρίσκεσαι η θέση σου, μέσα στη συνολική εικόνα.

Αφομοίωσε την κουλτούρα της εταιρίας

Η κουλτούρα της εταιρίας είναι η προσωπικότητα, οι πεποιθήσεις και οι αξίες του οργανισμού, όλα αυτά ενωμένα. Θα ήταν καλό να μάθεις λίγο για την κουλτούρα της εταιρίας κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων, αλλά τώρα, καλείσαι να δεις από πρώτο χέρι πως εκδηλώνεται καθημερινά.

Να ακούς δύο φορές περισσότερο από όσο μιλάς

Πάρε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν ξεκινήσεις να εκφράζεις τις δικές σου απόψεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν καλείσαι να αναλάβεις κάποια ηγετική θέση. Δεν μπορείς να δημιουργείς αναστάτωση διαταράσσοντας την κουλτούρα, προτού αποδείξεις ότι είσαι ειλικρινής και άξιος εμπιστοσύνης.

Κατανόησε τις παροχές προς εσένα

Επικοινώνησε με το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού και θέσε ορισμένες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις παροχές. Παρακάτω, βρίσκονται ορισμένα θέματα που πιθανόν να θέλεις να συζητήσεις:

  • Υγειονομική ασφάλιση, όρασης και οδοντιατρικής
  • Άδεια ασθενείας, αμειβόμενη άδεια και διακοπές
  • Ευκαιρίες για συμμέτοχή σε δραστηριότητες (αγώνες μπέιζμπολ, κανείς;)

Να θυμάσαι πως κανείς δεν περιμένει από εσένα να τα κάνεις όλα σωστά αμέσως. Όμως, ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, θα αποκτήσεις προβάδισμα!

Ο Κεν Κόουλμαν, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του The Ken Coleman Show και συγγραφέας βιβλίων best seller, συμπεριλαμβανομένου του «The Proximity Principle: The Proven Strategy That Will Lead to the Career You Love.»

Ακολουθήστε τον Ken στο KenColeman.com και στο Twitter @KenColeman.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε