Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
(Illustration - Kertu/Shutterstock)

Η πιο εντυπωσιακή έκλειψη της δεκαετίας θα σχηματίσει έναν «δακτύλιο φωτιάς» στις 21 Ιουνίου

Από τον Michael Wing

Σε λιγότερο από εννέα ώρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο, το νέο φεγγάρι θα εμφανιστεί λίγο πριν φτάσει ακριβώς μπροστά στον Ήλιο στις 21 Ιουνίου, σχηματίζοντας την πιο εντυπωσιακή δακτυλιοειδή έκλειψη της δεκαετίας.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, η έκλειψη θα ξεκινήσει με την ανατολή του ηλίου στη Δημοκρατία του Κονγκό και θα ταξιδέψει βορειοδυτικά σε όλη την κεντρική Αφρική, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, τον Κόλπο του Ομάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει ανατολικά και στη συνέχεια νοτιοανατολικά σε όλη την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Φιλιππινέζικη Θάλασσα και νότια του Γκουάμ, καταλήγοντας στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

(Illustration – IgorZh/Shutterstock)

 

Η δακτυλιοειδής έκλειψη είναι μια ηλιακή έκλειψη όπου η Σελήνη περνάει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο, αλλά δεν τον καλύπτει εντελώς, δημιουργώντας έτσι ένα λαμπερό φωτοστέφανο γύρω από τη Σελήνη, για περίπου ένα λεπτό.

Αυτό το ειδικό εφέ εμφανίζεται είτε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη κατά μήκος της ελλειπτικής τροχιάς, κάνοντάς την να φαίνεται μικρότερη, ή όταν η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο κατά μήκος της τροχιάς της, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Υπάρχουν δύο σεζόν έκλειψης κάθε χρόνο, καθεμία διαρκεί περίπου ένα μήνα περίπου – πέρυσι εμφανίστηκε μια «Χριστουγεννιάτικη έκλειψη» στις 26 Δεκεμβρίου στη Μέση Ανατολή και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες εποχές έκλειψης όπου συνήθως υπάρχουν μόνο δύο εκλείψεις, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2020 θα έχουν τρεις.

(Raj Bhaskar/Shutterstock)

 

Η δεύτερη επερχόμενη έκλειψη είναι πολύ κοντά στα μέσα της σεζόν. Όχι μόνο θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, αλλά θα δώσει επίσης χώρο για δύο ακόμη εκλείψεις και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ωστόσο, η πρώτη και η τρίτη σχεδόν χάνουν την ιδιότητα της έκλειψης.

Η έκλειψη της 21ης Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η Σελήνη θα αποκλείσει το 99 τοις εκατό του Ήλιου, καθιστώντας την σχεδόν μια συνολική ηλιακή έκλειψη. Αυτό θα σκοτεινιάσει πιο πολύ τους ουρανούς  από τις περισσότερες δακτυλιοειδείς εκλείψεις, και ο «δακτύλιος της φωτιάς» που θα εμφανιστεί θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει μια ματιά στην κορώνα – την άσπρη-καυτή ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον Ήλιο, η οποία είναι συνήθως αόρατη στο μάτι.

Οι ηλιακές εκλείψεις εμφανίζονται μόνο σε μια στενή «δακτυλιοειδής πορεία» κατά μήκος της Γης, όπου η Σελήνη ευθυγραμμίζεται τόσο με τον Ήλιο όσο και με τη Γη. Εμφανίζονται μόνο κατά τη νέα φάση της Σελήνης και μόνο όταν συμπίπτουν τα τροχιακά επίπεδα της Γης και της Σελήνης, μια θέση που ονομάζεται «κόμβος», σύμφωνα με το Space.com.

(Illustration – nuno91/Shutterstock)

 

Μερικοί από τους πιο φανατικούς παρατηρητές έκλειψης σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μέρη όπως το Θιβέτ, το Ομάν ή την Αιθιοπία, όπου το θέαμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αναφέρει το Travel and Leisure.

Για όσους ελπίζουν να δουν την δακτυλιοειδή έκλειψη, ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σωστή προστασία των ματιών. Τα κανονικά γυαλιά ηλίου δεν αρκούν και η παρακολούθηση μιας έκλειψης χωρίς κατάλληλα γυαλιά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια ή τύφλωση.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε