Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν (Δ) δίνει μετάλλιο στον πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας Μίλος Βύστρτσιλ στο Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν στην Ταϊπέι, 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν)

Η πρόεδρος της Ταϊβάν και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας συναντώνται προς ενίσχυση διμερών σχέσεων

ΤΑΪΠΕΪ, Ταϊβάν — Ο πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας Μίλος Βύστρτσιλ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουεν στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς τα δύο κράτη επιδίωξαν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, παρά την αντίθεση της Κίνας.

Το κινεζικό καθεστώς θεωρεί την Ταϊβάν μια αποσχισμένη επαρχία και μέρος της επικράτειάς του, παρά το ότι το αυτόνομο νησί έχει τη δική του δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στρατό, νόμισμα και άλλα χαρακτηριστικά ενός έθνους-κράτους. Το Πεκίνο αντιτίθεται σε λόγια ή ενέργειες αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων που αναγνωρίζουν την εθνική κυριαρχία του νησιού.

Ο Βύστρτσιλ έφτασε στην Ταϊβάν την Κυριακή, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 89 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών επιχειρήσεων, γερουσιαστών, και του δημάρχου της Πράγας Zdeněk Hřib, παρά την έντονη αντίθεση από το Πεκίνο.

Σε ομιλία της στο Προεδρικό Γραφείο, η Τσάι είπε ότι τα λόγια του Βύστρτσιλ στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν δύο ημέρες νωρίτερα —όταν είπε «Είμαι Ταϊβανέζος»— «άγγιξαν» πολλούς ανθρώπους στην Ταϊβάν.

Η φράση «είμαι Ταϊβανέζος» ήταν υπαινιγμός στην διάσημη ομιλία του Τζον Φ. Κένεντι στο Βερολίνο το 1963, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αείμνηστος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «είμαι Βερολινέζος» για να εμψυχώσει τους απομονωμένους ανθρώπους του Δυτικού Βερολίνου. Ο Βύστρτσιλ χρησιμοποίησε την ομιλία του στο κοινοβούλιο για να εκφράσει την υποστήριξή του στην δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν.

Η Τσάι είπε ότι η επίσκεψη του Βύστρτσιλ «ενίσχυσε τους δεσμούς» μεταξύ των δύο κρατών και έδωσε ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ταϊβάν και η Τσεχική Δημοκρατία «έχουν κοινές πεποιθήσεις για την δημοκρατία και την ελευθερία».

«Οι ενέργειές μας λένε σε όλους τους φίλους μας στην Ευρώπη και τους ομοϊδεάτες φίλους σε όλο τον κόσμο ότι ο λαός τόσο της Ταϊβάν όσο και της Τσεχικής Δημοκρατίας δεν θα υποκύψει σε πίεση», δήλωσε η Τσάι.

Εν τω μεταξύ, ο Βύστρτσιλ αναφέρθηκε για λίγο στον πρώην πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας Jaroslav Κούμπερα, ο οποίος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ταϊβάν φέτος, αλλά απεβίωσε τον Ιανουάριο.

Ο Βύστρτσιλ είπε ότι ελπίζει ότι η επίσκεψή του «θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Τσάι απέδωσε επίσης ένα μετά θάνατον μετάλλιο στον Κούμπερα που παρέλαβε ο Βύστρτσιλ. Το μετάλλιο ήταν μια αναγνώριση της μακροχρόνιας υποστήριξης του Κούμπερα για την Ταϊβάν.

Η Βέρα Κουμπέροβα, χήρα του Κούμπερα, σε ένα προ-ηχογραφημένο βίντεο που προβλήθηκε στην συνάντηση, ευχαρίστησε την Τσάι για το βραβείο.

«Ήθελα να σας υποστηρίξω [την Ταϊβάν] στον δρόμο σας προς την ανεξαρτησία, την δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε η Κουμπέροβα.

Μετά την συνάντησή του με την Τσάι, ο Βύστρτσιλ πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου, στην οποία ρωτήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απειλή του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία την Δευτέρα, ο Γουάνγκ είπε ότι ο Βύστρτσιλ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» για την επίσκεψή του στο νησί.

Σε απάντηση, ο Βύστρτσιλ είπε ότι δεν του άρεσαν αυτά τα σχόλια και πιστεύει ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με την επίσκεψή του στην Ταϊβάν, καθώς κάθε χώρα θα μπορούσε να έχει την δική της ερμηνεία της «συμφωνίας μίας Κίνας».

Το Πεκίνο την ερμηνεύει λέγοντας πως η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ η Ταϊβάν την ερμηνεύει λέγοντας πως η Δημοκρατία της Κίνας (η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) είναι η νόμιμη κυβέρνηση.

Η απειλή του Γουάνγκ εναντίον του Βύστρτσιλ έχει προκαλέσει έντονη κριτική από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πιο πρόσφατα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter για να υποστηρίξει τον Βύστρτσιλ. Έγραψε: «Κανένα μέγεθος εκφοβισμού δεν θα εμποδίσει τους συνεργάτες μας να προωθήσουν κοινές #δημοκρατικές αξίες».

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε ένα tweet στις 2 Σεπτεμβρίου, έγραψε ότι υποστηρίζει τον Βύστρτσιλ «ενάντια στις επαίσχυντες απειλές» του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

«Η ισχυρή του επίδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης στην #Ταϊβάν —ένα πρότυπο ελευθερίας και δημοκρατίας, είναι παράδειγμα για όλους», έγραψε η επιτροπή της Γερουσίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέδωσε δελτίο τύπου αργά την Πέμπτη το απόγευμα, όπου περιγράφει λεπτομερώς πώς τα δύο κράτη έχουν ενισχύσει την διμερή τους σχέση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Βύστρτσιλ έδωσε πρόσκληση στoν πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ταϊβάν να επισκεφθεί την Τσεχική Δημοκρατία. Θα υπάρξουν περισσότερες επισκέψεις μεταξύ αξιωματούχων από τα κοινοβούλια των δύο κρατών. Οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν επίσης τα δημοκρατικά τους συστήματα μοιράζοντας τις εμπειρίες τους σχετικά με την διεξαγωγή εκλογών, την ενίσχυση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ακολουθήστε τον Frank στο Twitter: @HwaiDer

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε