Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
https://theepochtimes.gr/%ce%b7-astrazeneca-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-covid-19-%ce%bb%cf%8c/

Η AstraZeneca διακόπτει την έρευνα εμβολίου COVID-19 λόγω μιας «δυνητικά ανεξήγητης ασθένειας»

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέκοψε προσωρινά την τελικού σταδίου έρευνα για έναν πιθανό εμβόλιο COVID-19, για να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο προκάλεσε μια «δυνητικά ανεξήγητη» ασθένεια σε έναν από τους λήπτες του.

Η εταιρεία δήλωσε το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου ότι η «τυπική διαδικασία ελέγχου προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτραπεί η επανεξέταση δεδομένων ασφαλείας». Η δήλωση δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο ιστότοπος ειδήσεων υγείας STAT ανέφερε ότι η παύση προκλήθηκε από μια πιθανή παρενέργεια που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παύση ισχύει για την έρευνα που διεξάγει η AstraZeneca στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες. Η εταιρεία άρχισε να προσλαμβάνει 30.000 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο. Χιλιάδες άνθρωποι στην Βρετανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική συμμετέχουν επίσης στις δοκιμές.

Οι Moderna και Pfizer διεξάγουν επίσης μεγάλης κλίμακας τελικού σταδίου δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμβόλια που λειτουργούν διαφορετικά από της AstraZeneca. Η Moderna και η Pfizer έχουν προσλάβει περίπου τα δύο τρίτα των απαιτούμενων συμμετεχόντων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ότι τουλάχιστον ένα από τα εμβόλια μπορεί να εγκριθεί τον Οκτώβριο.

Η παύση είναι μέρος ενός υποχρεωτικού πρωτοκόλλου ενσωματωμένου στην έρευνα, το οποίο απαιτεί να διερευνηθεί οποιαδήποτε σοβαρή ή απροσδόκητη αντίδραση. Η εταιρεία επεσήμανε ότι ασθένειες κάθε είδους θα μπορούσαν να προκύψουν σε έρευνες χιλιάδων συμμετεχόντων.

«Εργαζόμαστε για να επισπεύσουμε την εξέταση του μεμονωμένου συμβάντος ώστε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των δοκιμών», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας.

Είναι πιθανό η ανεξήγητη ασθένεια ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί νοσηλεία και ότι δεν ήταν μια ήπια ανεπιθύμητη παρενέργεια όπως πυρετός ή μυϊκός πόνος, δήλωσε η Ντέμπορα Φούλλερ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που εργάζεται σε ένα διαφορετικό εμβόλιο COVID-19 που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους.

«Αυτό δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία», είπε η Φούλλερ. Αντ’ αυτού, είναι καθησυχαστικό ότι η εταιρεία διακόπτει τις δοκιμές για να καταλάβει τι συμβαίνει και παρακολουθεί προσεκτικά την υγεία των συμμετεχόντων στην έρευνα, πρόσθεσε.

Η Άντζελα Ρασμούσσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Twitter ότι η ασθένεια μπορεί να μην σχετίζεται με το εμβόλιο, «αλλά το σημαντικό είναι ότι για αυτόν τον λόγο κάνουμε δοκιμές πριν κυκλοφορήσουμε ένα εμβόλιο στο ευρύ κοινό».

Κατά το τρίτο και τελευταίο στάδιο των δοκιμών, οι ερευνητές αναζητούν τυχόν σημάδια πιθανών παρενεργειών που ενδέχεται να μην έχουν εντοπιστεί σε προηγούμενη έρευνα ασθενών. Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, οι δοκιμές θεωρούνται το πιο σημαντικό στάδιο της έρευνας, ώστε να βρεθούν λιγότερο συχνές παρενέργειες και να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο ασφάλειας.

Οι δοκιμές αξιολογούν επίσης την αποτελεσματικότητα παρακολουθώντας ποιος αρρωσταίνει και ποιος όχι, μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν το εμβόλιο και εκείνων που λαμβάνουν ένα ψεύτικο εμβόλιο.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής υπηρεσίας Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλιο το βράδυ της Τρίτης.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε