Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Το σήμα της Nokia στο συνέδριο Mobile World στην Βαρκελώνη, 26 Φεβρουαρίου 2019. (Josep Lago/AFP via Getty Images)

Η Nokia αυξάνει τα κέρδη της παρά την πανδημία καθώς αναλαμβάνει νέος CEO

ΕΛΣΙΝΚΙ — Η Nokia έχει αναφέρει καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη δευτέρου τριμήνου και βελτιωμένα περιθώρια για τον εξοπλισμό και το λογισμικό τηλεπικοινωνιών, παρά την κρίση του κορωνοϊού που προκάλεσε σημαντική μείωση εσόδων.

Ο κατασκευαστής της νέας γενιάς 5G δικτύων κινητής και άλλων δικτύων, με έδρα στην Έσποο, Φινλανδία, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα καθαρά κέρδη της για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκαν 22% στα €316 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% στα €5,1 δισεκατομμύρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ρατζίβ Σούρι δήλωσε ότι η πλειονότητα της μείωσης των εσόδων ήταν «αποτέλεσμα της COVID-19 καθώς και μιας απότομης πτώσης στην Κίνα λόγω της συγκρατημένης προσέγγισης που ακολουθήσαμε σε αυτήν την αγορά».

Η Nokia εκτιμά ότι η κρίση COVID-19 έπληξε τις καθαρές πωλήσεις της κατά περίπου €300 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και περίπου €500 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των πωλήσεων που χάθηκαν το [δεύτερο] τρίμηνο λόγω της COVID-19 θα μετακινηθεί σε μελλοντικές περιόδους», δήλωσε ο Σούρι.

Αν και η εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει να έχει μειωμένο μερίδιο αγοράς φέτος, έδωσε μια αισιόδοξη προοπτική για τον τομέα εστίασής της των δικτύων, και αύξησε τους στόχους για τα κέρδη και την ρευστότητά της [έσοδα και δαπάνες] για το πλήρες έτος 2020.

Ο Σούρι είπε ότι η Nokia έχει συνάψει τώρα 83 εμπορικές προσφορές για 5G, την νέα τεχνολογία δικτύου που επιτρέπει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες λήψης, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Μαζί με την Huawei της Κίνας και την Ericsson της Σουηδίας, η Nokia είναι ένας από τους τρεις κύριους παρόχους δικτύων 5G. Η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεχνολογικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, με την κυβέρνηση Τραμπ να λέει ότι η Huawei μπορεί να βοηθάει την κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει ανθρώπους, ισχυρισμό που η εταιρεία αρνείται.

Η Παρασκευή σηματοδότησε την τελευταία ημέρα για τον Σούρι στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς ο βετεράνος της Nokia με 25 χρόνια υπηρεσίας και επικεφαλής της εταιρείας από το 2014, έδωσε την θέση του στον Πέκκα Λούντμαρκ την 1η Αυγούστου.

Ο Λούντμαρκ, 56 ετών, είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του φινλανδικού ενεργειακού ομίλου Fortum και εργάστηκε στη Nokia μεταξύ 1990 και 2000.

Τον Μάιο, η Σάρι Μπάλνταουφ πήρε την θέση προεδρίας της εταιρείας. Η Μπάλνταουφ ηγήθηκε της επιχείρησης δικτύων της Nokia από το 1998 έως το 2005 και ο Λούντμαρκ ήταν συνεργάτης της στην ομάδα στη δεκαετία του 1990.

Η Nokia έχει συνεργαστεί με την Huawei και την Ericsson στην βιομηχανία του 5G, η οποία έχει γίνει όλο και πιο πολιτικοποιημένη εν μέσω της ρήξης ΗΠΑ-Κίνας και οι παρατηρητές της βιομηχανίας λένε ότι μία από τις προτεραιότητες του Λούντμαρκ είναι να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της εταιρείας.

Η θητεία του Σούρι χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent με €15,6 δισεκατομμύρια το 2016. Οι αναλυτές λένε ότι η ενσωμάτωση της εταιρείας χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, αναγκάζοντας τη Nokia να ξεκινήσει αργά στον αγώνα 5G, που ξεκίνησε το 2018.

Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ πρότεινε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είτε απευθείας είτε μέσω μιας εταιρείας των ΗΠΑ, να αγοράσει μετοχές στη Nokia ή την Ericsson για να παραμείνει μπροστά στην μάχη 5G και τεχνολογίας με την Huawei και την Κίνα.

Από τον Jari Tanner

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε