Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Αριστερά: Ο μπλοκαρισμένος WeChat λογαριασμός του Zhang Wenbin. Δεξιά: Ο Zhang μιλάει σε ένα βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να παραιτηθεί. (Απεικόνιση οθόνης μέσω Twitter)

«Θα πέσω μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα»: Kινέζος φοιτητής ορθώνει ανάστημα στο καθεστώς, στη συνέχεια εξαφανίζεται

Ένας φοιτητής πανεπιστημίου στην Κίνα έχει εξαφανιστεί αφού ζήτησε δημοσίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας να παραιτηθεί από την εξουσία.

“Θα πέσω μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα”, δήλωσε ο Zhang Wenbin, προγραμματιστής στο τελευταίο έτος στο Πανεπιστήμιο από την επαρχία Shandong της βορειοανατολικής Κίνας, σε βίντεο του στο Twitter στις 30 Μαρτίου, μια πλατφόρμα που είναι μπλοκαρισμένη στην Κίνα. Ο φοιτητής χρησιμοποίησε VPN , ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι πολίτες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό που είναι μπλοκαρισμένες από το τείχος προστασίας του διαδικτύου του καθεστώτος.

Μέρες νωρίτερα, ο Zhang είχε επίσης δημοσιεύσει το ίδιο μήνυμα στο WeChat Moments, μια Κινεζική πλατφόρμα τύπου Instagram.

Ο σπουδαστής έγραψε σε ένα άλλο tweet στις 30 Μαρτίου ότι η αστυνομία τον είχε ήδη καλέσει για την ανάρτησή του στο WeChat και ότι επρόκειτο να τεθεί υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Από τότε δεν έχει αναρτήσει κάτι άλλο. Από τις 31 Μαρτίου, ο λογαριασμός του είναι μπλοκαρισμένος.

Η εξαφάνιση του Zhang συμπίπτει με την κλιμάκωση της καταστολής αυτών που αντιδρούν στις προσπάθειες του καθεστώτος να καταπνίξει την εγχώρια κριτική για τον κακό χειρισμό της επιδημίας του ιού του ΚΚΚ. Πρόσφατα, ο Kινέζος μεγιστάνας Ren Zhiqiang εξαφανίστηκε αφού επέκρινε την στάση του καθεστώτος σχετικά με την έξαρση της επιδημίας και ζήτησε ελευθερία του λόγου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ένας δάσκαλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κίνας πέρασε επίσης 10 ημέρες σε κράτηση και έχασε την άδεια διδασκαλίας του, λόγω της αμφισβήτησής του για τον αριθμό των θανάτων από την επιδημία.

Η Κινεζική λογοκρισία έχει μπλοκάρει μόνιμα τον λογαριασμό του Zhang στο WeChat με την πρόφαση ότι «εξαπλώνονται κακόβουλες φήμες», σύμφωνα με ένα στιγμιότυπο που δημοσίευσε ο Zhang. Είπε ότι το Weibo και το Qzone, δύο άλλα κοινωνικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν από την Κινεζική τεχνολογική εταιρία Tencent, δεν λειτουργούσαν για αυτόν.

“Ήμουν και εγώ κάποτε “Little Pink”[ένας όρος που περιγράφει τους νεαρούς που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από το καθεστώς] … και μόνο αφού κατάφερα να διαπεράσω το τείχος προστασίας [Great Firewall] αναγνώρισα το κακόβουλο πρόσωπο του Κόμματος”, ανέφερε ο Zhang στο βίντεό του της 30ης Μαρτίου.

Είπε ότι «βλέποντας τους ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν με πόσο θάρρος αντιστέκονται» στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) τους τελευταίους μήνες, τον ενέπνευσαν να είναι πιο τολμηρός με την ελπίδα να βοηθήσει τον Κινεζικό λαό να δει την αληθινή φύση του κυβερνώντος καθεστώτος, και «να καταφέρουμε να κατεδαφίσουμε τον τοίχο ψεμάτων που βρίσκεται μπροστά μας».

«Ίσως δεν θα ζήσω να δω την ημέρα που το ΚΚΚ θα πέσει, ούτε ξέρω αν κάποιος θα δει αυτό το βίντεο, αλλά ανεξάρτητα από αυτά, έχω υπάρξει σε αυτόν τον κόσμο», είπε.

Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 175.200 φορές και έχει λάβει 2.200 likes μέχρι στιγμής.

Ο Yang Jianli, ιδρυτής της οργάνωσης Citizen Power Initiative , μία πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών στην Κίνα, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ο Zhang απλώς ασκεί την ελευθερία του λόγου, ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το Κινεζικό σύνταγμα.

Αλλά αυτό το δικαίωμα έχει παραμείνει μόνο “στα χαρτιά”, ανέφερε ο Yang.

Αποκάλεσε το ΚΚΚ ένα «βαρβαρικό καθεστώς» που θεωρεί την διατήρηση της εξουσίας του ως κορυφαία προτεραιότητα.

«Το καθεστώς του ΚΚΚ δεν ανέχεται καμία πρόκληση από κανέναν, ούτε οι ηγέτες του Κόμματος», δήλωσε ο Yang στην The Epoch Times. «Οποιαδήποτε προκλητική παρατήρηση φαίνεται σαν μια πράξη εξέγερσης στα μάτια τους».

Αφύπνιση και Επιθυμία να Μιλήσω

Λίγο πριν την εξαφάνισή του, ο Zhang περιέγραψε στην The Epoch Times σε συνέντευξή του στις 30 Μαρτίου πως έφτασε να επικρίνει ανοιχτά το Κινεζικό καθεστώς.

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, o Zhang κατάφερε να διαπεράσει το τείχος προστασίας του διαδικτύου της Κίνας για να διαβάσει αφιλτράριστες πληροφορίες και να μάθει για τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που διεξήχθησαν το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, όπου το καθεστώς συνέτριψε τους διαδηλωτές με τανκς και στρατεύματα. Το περιστατικό αυτό έχει γίνει ταμπού στη χώρα, με λέξεις που αναφέρονται σε αυτό να διαγράφονται γρήγορα από το διαδίκτυο, ενώ εκείνοι που μιλάνε για αυτό τιμωρούνται.

Από εκεί και πέρα, ο Zhang άρχισε να αποκαλύπτει το εκτεταμένο δίκτυο των ψεμάτων του καθεστώτος, από την καταστροφή που προκάλεσε η αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού—ένας δραστικός νόμος για τον έλεγχο των γεννήσεων, για τον οποίο η κυβέρνηση δήλωσε ότι απέτρεψε 400 εκατομμύρια γεννήσεις— μέχρι τη δίωξη ομάδων πίστης όπως το Φάλουν Γκονγκ και την καταπίεση στις περιοχές του Xinjiang και του Θιβέτ.

Επισκέφτηκε το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ για να συναντήσει τους ντόπιους και επέστρεψε συγκρίνοντας αυτά που είδε εκεί με τον τρόπο με τον οποίο τα περιέγραφε η κυβέρνηση.

«Συνειδητοποίησα ότι λένε μονίμως ψέματα», είπε. «Δεν είναι μόνο αυτά που έμαθα από το διαδίκτυο, είδα πολλά πράγματα με τα ίδια μου τα μάτια».

Ο Zhang είχε κρατήσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό του. Αλλά τον περασμένο Οκτώβριο, ανέλαβε δράση για να εκφράσει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Μοιράστηκε στο WeChat μια εκστρατεία – διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ, καλώντας τους ανθρώπους να υποστηρίξουν το κίνημα, ‘ανεβάζοντας’ selfies με το ένα χέρι να καλύπτει το δεξί τους μάτι. Ωστόσο, λίγο αργότερα άκουσε ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν συμμαθητή του επειδή έγραφε στο διαδίκτυο άρθρα υπέρ του Χονγκ Κονγκ στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Έσβησε αμέσως τον λογαριασμό του.

«Ήμουν μάλλον δειλός εκείνη τη στιγμή», είπε.

Η λογοκρισία ήταν παρούσα. Πρόσφατα, έψαξε μερικές “ευαίσθητες” λέξεις-κλειδιά στο Weibo , μια πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter, συμπεριλαμβανομένου του “δεν μπορούμε, δεν καταλαβαίνουμε», ένα hashtag ( κατηγορία δημοσιεύσεων πάνω σε κάποιο θέμα) που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του γιατρού Li Wenliang. Ο Li είχε αποσιωπηθεί επειδή μίλησε ανοιχτά για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Wuhan, και στη συνέχεια πέθανε από τον ιό για τον οποίο προειδοποίησε τους άλλους.

Λίγο αργότερα, άρχισε να έχει πρόβλημα να σχολιάσει, να μοιραστεί ή να στείλει μηνύματα στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κατέληξε να διαγράψει την εφαρμογή με απογοήτευση.

«Αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι πως το ΚΚΚ λέγοντας ψέματα κατάφερε να τυφλώσει τον κόσμο με την πλύση εγκεφάλου. Τους έχουν φυλακίσει πίσω από ψηλά τείχη», είπε.

Ο Zhang είπε ότι έχει αρκετούς καλούς φίλους από το γυμνάσιο που έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας του κράτους και δεν δέχονται διαφορετικές απόψεις. Αυτοί, μαζί με πολλούς άλλους συμμαθητές του, θα γίνουν τελικά δάσκαλοι, μεταφέροντας την ίδια νοοτροπία στην επόμενη γενιά, είπε.

«Η πλύση εγκεφάλου είναι πιθανώς το πιο επιτυχημένο επίτευγμα του ΚΚΚ», δήλωσε ο Zhang.

Οι γονείς του προειδοποίησαν τον Zhang ότι είχε κάνει ένα “λάθος” μιλώντας δημόσια. Όμως, ο φοιτητής παρέμεινε ανυποχώρητος.

«Δεν έκανα τίποτα λάθος, γιατί δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω;»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε