Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Ένας οδηγός περνάει μπροστά από τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ και του Μπαχρέιν καθώς κυματίζουν κατά μήκος ενός δρόμου στην Νετάνια του Ισραήλ, 14 Σεπτεμβρίου 2020. (Nir Elias / Reuters)

Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν θα υπογράψουν τις «Συμφωνίες Άμπραχαμ» στον Λευκό Οίκο

Το Ισραήλ και δύο άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες ορόσημα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκονται η Α.Ε. υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Σεΐχης Καλίντ Μπιν Αχμέντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Καλίφα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Αμπντούλα μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχγιάν.

Οι επονομαζόμενες Συμφωνίες Άμπραχαμ ορίζουν αυτά που συμφωνήθηκαν μεταξύ των χωρών τις τελευταίες ημέρες: την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ τους.

Το Ισραήλ πριν από τις συμφωνίες αναγνωριζόταν μόνο από δύο άλλες χώρες στην Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ισραήλ ανακοίνωσαν για πρώτη φορά την ομαλοποίηση στις 13 Αυγούστου, συγκλονίζοντας τους σχολιαστές εξωτερικής πολιτικής που από καιρό πίστευαν ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν αδύνατη. Οι ηγέτες και των δύο χωρών ευχαρίστησαν τον Τραμπ για την βοήθειά του.

Ο Ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μεΐρ Μπεν-Σαμπάτ (κέντρο αριστερά) χτυπά τον αγκώνα με έναν αξιωματούχο των Εμιράτων καθώς φεύγει από το Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την 1η Σεπτεμβρίου 2020. (Nir Elias / Pool via AP)

 

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που προκαλεί την COVID-19· για την τοποθέτηση πρεσβειών· και για την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του Μπαχρέιν ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει πιο ισχυρή απάντηση στο μίσος που γέννησε την 11/9 από αυτήν την συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Νετανιάχου είπε σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση του Μπαχρέιν: «Μας πήρε 26 χρόνια για να φτάσουμε από την δεύτερη ειρηνευτική συμφωνία με ένα αραβικό κράτος στην τρίτη ειρηνευτική συμφωνία, και δεν μας πήρε 26 χρόνια αλλά 29 ημέρες για να επιτύχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του τρίτου αραβικού κράτους και του τέταρτου αραβικού κράτους, και θα υπάρξουν περισσότερα».

Ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους την Δευτέρα ότι και οι τρεις χώρες ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένες.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ κατά την διάρκεια ανακοίνωσης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 11 Σεπτεμβρίου 2020. (Andrew Harnik / AP Photo)

 

(Α-Δ) Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν Σαλμάν Μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαχρέιν Νάσσερ μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα συναντιούνται στο παλάτι Σαχίρ στην Μανάμα , Μπαχρέιν, στις 26 Αυγούστου 2020. (Πρακτορείο Ειδήσεων Μπαχρέιν μέσω AP)

 

Σύμφωνα με την διαδικασία, τα Εμιράτα και το Ισραήλ θα υπογράψουν ένα έγγραφο, και το Μπαχρέιν και το Ισραήλ θα υπογράψουν ένα έγγραφο, προτού να παραχθεί κάτι που όλοι θα υπογράψουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι μπορεί να διαπιστώσετε αύριο ότι το έγγραφο των ΗΑΕ θα είναι ένα πολύ μεγαλύτερο έγγραφο από το έγγραφο του Μπαχρέιν. Και ειλικρινά, αυτό είναι ένα είδος φαινομένου της εποχής», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο πώς η συμφωνία των ΗΑΕ ήρθε νωρίτερα.

Η μέρα θα ξεκινήσει με τον Τραμπ να χαιρετίζει τους εκπροσώπους των χωρών και να πραγματοποιεί αρκετές διμερείς συναντήσεις πριν από την τελετή υπογραφής.

Αρκετές εκατοντάδες άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Κάποιοι Δημοκρατικοί νομοθέτες προσκλήθηκαν. Ορισμένοι απέρριψαν την πρόσκληση, αλλά άλλοι πιστεύεται ότι θα παρευρίσκονται.

Οι προσκεκλημένοι κλήθηκαν να φορούν μάσκες αλλά επίσης τους ειπώθηκε ότι δεν είναι αναγκαστικό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου, έναν εξωτερικό χώρο. Η εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ είναι πολύ ασθενέστερη σε εξωτερικούς χώρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συζητούν με άλλες χώρες στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο αξιωματούχος. Περισσότερες συμφωνίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε