Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

Ιστορίες από την αρχαία Κίνα: Ο βασιλιάς Γουέν κυβερνά με αρετή

Ιστορίες από την αρχαία Κίνα

Ο βασιλιάς Γουέν του βασιλείου Τζόου (1152 π.Χ. – 1056 π.Χ.) από τη δυναστεία Σανγκ ήταν γνωστός για τη διακυβέρνηση βάσει αρετής και ευγένειας. Δίδαξε τους ανθρώπους να είναι ειλικρινείς, να σέβονται τον Θεό, και να είναι ενάρετοι. Συχνά έλεγε: «Ο βασιλιάς θα πρέπει να κυβερνά τους ανθρώπους με καλοσύνη, οι αξιωματικοί να διαχειρίζονται τους ανθρώπους με φροντίδα, τα παιδιά θα πρέπει να σέβονται τους γονείς τους, οι γονείς θα πρέπει να ανατρέφουν τα παιδιά με αγάπη και οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεργάζονται ο ένας με τον άλλο με καλή πίστη».

Ο βασιλιάς Γουέν ήταν πολύ σχολαστικός, προσεκτικός, και ευσυνείδητος. Ο ίδιος προέβαλε τον εαυτό του ως παράδειγμα για τους ανθρώπους. Φορούσε απλά ρούχα και συχνά εργαζόταν με τους αγρότες στα χωράφια.

Η πρώτη σκέψη του ήταν για το καλό των ανθρώπων. Είχε μειώσει τους φόρους για τους αγρότες και τους ενθάρρυνε να καλλιεργούν δημόσια χωράφια χρεώνοντάς τους φόρο μόνο το ένα ένατο. Με όλα αυτά τα προνομιακά μέτρα, οι αγρότες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα. Επιπλέον, ο βασιλιάς Γουέν είχε εξαλείψει τους δασμούς για την εισαγωγή/εξαγωγή των εμπορευμάτων και κατήργησε το νόμο που απαιτούσε την τιμωρία συζύγων και παιδιών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους συζύγους ή τους πατέρες τους. Ο βασιλιάς Γουέν παρείχε στους φτωχούς άμεση βοήθεια και φροντίδα.

Κάποτε, δύο βασιλείς οι οποίοι είχαν μια διαμάχη ο ένας με τον άλλο για κάποια σύνορα, πήγαν στο βασίλειο Τζόου θέλοντας την κρίση του βασιλιά Γουέν. Μόλις μπήκαν στο βασίλειο Τζόου παρατήρησαν πως οι άνθρωποι είχαν πολύ καλή συμπεριφορά, ήταν φιλειρηνικοί και ευγενικοί. Συγκινημένοι από αυτό που είδαν, και οι δύο βασιλιάδες σταμάτησαν τη διαμάχη και ήθελαν αμφότεροι να αφήσουν στον άλλον την επίμαχη γη.

Δούκες κοντά στο βασίλειο Τζόου άκουσαν για το θέμα και σεβάστηκαν τον βασιλιά Γουέν κάνοντάς τον πρότυπο για το πώς να κυβερνούν. Όλοι τους πήγαν στο βασίλειο Τζόου να υποσχεθούν να υπακούν τον βασιλιά Γουέν και να γίνουν μέρος του βασιλείου Τζόου.

Ο βασιλιάς Γουέν γνώριζε ότι το βασίλειο δεν θα λειτουργούσε σωστά χωρίς ενάρετα άτομα να τον βοηθούν. Όταν ο βασιλιάς Γουέν άκουσε ότι ο Τζιάνγκ Ζιγιά ήταν ένας πολύ ενάρετος σοφός με πολύ βαθιά γνώση, τον επισκέφθηκε και του ζήτησε να γίνει σύμβουλός του στην διακυβέρνηση του βασιλείου. Ο Τζιάνγκ Ζιγιά βοήθησε πρώτα τον βασιλιά Γουέν και αργότερα τον βασιλιά Γου του βασιλείου Τζόου.

Ο τρόπος που ο βασιλιάς Γουέν κυβέρνησε το βασίλειο έθεσε μια καλή βάση για τις μελλοντικές γενιές για την καλή διακυβέρνηση του ενωμένου έθνους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε