Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Εργάτες κλείνουν πλήρως το συγκρότημα κατοικιών Σανμίν, ενώ ένας ακόμη κάτοικος έπεσε στον δρόμο στην Γουχάν Κίνας, στις 14 Μαΐου 2020. (Στιγμιότυπο οθόνης)

Κάτοικοι της Γουχάν σε πανικό καθώς δεύτερο κύμα επιδημίας χτυπά την πόλη

Καθώς η Γουχάν, η πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός του ΚΚΚ, βιώνει ακόμα ένα κύμα κρουσμάτων, κάτοικοι είπαν στην Epoch Times ότι οι αρχές υποβαθμίζουν το μέγεθος της τρέχουσας επιδημίας και εξέφρασαν φόβο ότι θα προσβληθούν από τον ιό.

Στις 14 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τρεις νέες μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα, δύο από αυτές στην πόλη Σενγιάνγκ στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και μία στην πόλη Τζιλίν, στην επαρχία Τζιλίν. Δεν ανέφεραν νέα δεδομένα για την Γουχάν.

Πλήρης απομόνωση

Νωρίτερα την εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν έξι νέες μολύνσεις στη Γουχάν στις 10 και 11 Μαΐου.

Ήταν όλοι κάτοικοι του συγκροτήματος κατοικιών Σανμίν στην περιοχή Ντονγκσιχού. Μετά τις διαγνώσεις, οι αρχές έκλεισαν την περιοχή του συγκροτήματος, περιορίζοντας τις κινήσεις και απαιτώντας έλεγχο νουκλεϊκού οξέος για όλους τους κατοίκους.

Στις 14 Μαΐου, οι κάτοικοι της Γουχάν ανήρτησαν ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε αρκετούς εργάτες να εγκαθιστούν ένα ατσάλινο φράγμα στην είσοδο του συγκροτήματος.

«Σφραγίζουν πλήρως το συγκρότημα κατοικιών [Σανμίν] με ατσάλινα φράγματα. Οι αρχές είναι πολύ ακραίες! Δεν μπορώ να καταλάβω», δήλωσε ένας κάτοικος της Γουχάν στην κινεζική έκδοση της Epoch Times.

Ένας κάτοικος στο συγκρότημα κατοικιών Σανμίν είπε στην Epoch Times ότι κανένας στην περιοχή δεν επιτρέπεται να πάει στον χώρο εργασίας του. Όλοι πρέπει να παραμείνουν μέσα.

«Δεκατρείς ακόμη νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς προέρχονται από το συγκρότημα κατοικιών μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν ανακοίνωσαν αυτές τις λοιμώξεις, αλλά οι κάτοικοι μοιράζονταν πληροφορίες προφορικά. «Περισσότεροι από 300 άλλοι είναι απομονωμένοι σε κέντρα καραντίνας».

Νοσοκομειακό προσωπικό παίρνει δείγμα από έναν κάτοικο για να ελεγχθεί για τον κορωνοϊό στην Γουχάν Κίνας, 14 Μαΐου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Το συγκρότημα διαθέτει εργοστάσια, σχολεία και καταστήματα στις εγκαταστάσεις του. Σε όλα επιβλήθηκε κλείσιμο.

Ένας άλλος κάτοικος του συγκροτήματος δήλωσε στην Epoch Times ότι οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από όλους τους κατοίκους να βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες.

Είπε ότι είδε τις αρχές να στήνουν πάνω από 10 σκηνές στο συγκρότημα στις 10 Μαΐου, και κυβερνητικό προσωπικό, προσωπικό τοπικού νοσοκομείου και τοπική αστυνομία να επισκέπτονται το συγκρότημα. Τις τελευταίες ημέρες, το προσωπικό θα ερχόταν για να πάρει δείγματα από περίπου 4.900 κατοίκους για ελέγχους νουκλεϊκού οξέος και ελέγχους αντισωμάτων αίματος.

Ο κάτοικος είπε ότι πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί κρουσμάτων δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Πανικός

Στις 14 Μαΐου, η κυβέρνηση της Γουχάν διέταξε όλους τους κατοίκους της πόλης να κάνουν εξέταση νουκλεϊκού οξέος για να βρεθεί εάν είχαν μολυνθεί.
Η Epoch Times έλαβε πολλά βίντεο από κατοίκους της Γουχάν, που έδειχναν μεγάλες γραμμές σε χώρους εξετάσεων που είχαν δημιουργηθεί στους δρόμους, παρά τη δυνατή βροχή.

Το ιατρικό προσωπικό παίρνει με κάτι παρόμοιο με μπατονέτα, σάλιο από τον λαιμό των ανθρώπων. Στη συνέχεια, το δείγμα σάλιου αποστέλλεται σε νοσοκομείο ή κέντρο εξετάσεων για αποτελέσματα.

Για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση, το ιατρικό προσωπικό πρέπει να αλλάζει γάντια μετά από κάθε δείγμα που συλλέγει.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γουχάν παραπονέθηκαν ότι το ιατρικό προσωπικό δεν άλλαζε γάντια και εξέφρασαν φόβο ότι μπορούσαν να μολυνθούν κατά λάθος.

Νοσοκομειακό προσωπικό παίρνει ένα δείγμα με μπατονέτα από κάτοικο για να εξεταστεί για κορωνοϊό στην Γουχάν, Κίνα, 14 Μαΐου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

 

Η χρήστης του [κινεζικού] διαδικτύου Miaomiao είπε στο Weibo, μια πλατφόρμα που μοιάζει με το Twitter, ότι ο εργοδότης της οργάνωσε την εξέταση του προσωπικού στις 14 Μαΐου. «Όλοι οι υπάλληλοι βράχηκαν μετά από αναμονή στη δυνατή βροχή, κάτι που μπορεί να μας κάνει να κρυώσουμε», έγραψε στην ανάρτησή της. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωσαν ναυτία όταν το άκρο της μπατονέτας (άκρο Q) άγγιζε τον λαιμό. Κάποιοι ακόμη και έβηχαν. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό συνέλεξε τα δείγματα χωρίς να αλλάξει γάντια».
Ο Liuyin Zhixia παραπονέθηκε στο Weibo: «Ο γείτονάς μου πήγε να εξεταστεί σήμερα το πρωί. Είπε ότι το γάντι του ιατρικού προσωπικού άγγιξε την στοματική του κοιλότητα. Ήταν πολύ φοβισμένος και έκανε γαργάρα με νερό και αλάτι [όταν έφτασε στο σπίτι]».

Καθώς οι αρχές χρησιμοποιούν σημεία ελέγχου για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων, θα ήταν δύσκολο για έναν κάτοικο της Γουχάν να αποφύγει την εξέταση.

Κυβερνητικό προσωπικό ανιχνεύει έναν κωδικό υγείας που δημιουργείται από το κινητό τηλέφωνο. Μόνο εκείνοι που λαμβάνουν έναν πράσινο κωδικό υγείας —  που σημαίνει ότι δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον ιό —  μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ένας άντρας ταξιδεύει με πλοιάριο για να διασχίσει τον ποταμό Γιανγκτζέ, Γουχάν, Κίνα, 14 Μαΐου 2020. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

 

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούσαν επίσης αφού παρατήρησαν ότι οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι θα ανέστειλαν την αποστολή προϊόντων στη Γουχάν λόγω του νέου κύματος της επιδημίας.

Χρήστες διαδικτύου κοινοποίησαν μια ανακοίνωση της 12ης Μαΐου από την εταιρεία ταχυμεταφορών της Κίνας ZTO Express και τον συνεργάτη της Jinjun Logistics, που ενημέρωνε τους πελάτες ότι το προσωπικό της δεν θα παραλάβει ή θα παραδώσει πακέτα σε διάφορες περιοχές της Γουχάν.

Ώρες αργότερα, οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν τις πληροφορίες στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, πολλοί Κινέζοι χρήστες διαδικτύου δημοσίευσαν στο Weibo ότι οι τοπικοί ταχυμεταφορείς δεν θα έστελναν πακέτα στην Γουχάν.

Τις τελευταίες ημέρες, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης πολλά άτομα στην Γουχάν που ξαφνικά κατέρρευσαν στον δρόμο. Λόγω φόβων για τον ιό, οι περαστικοί δεν τολμούσαν να τους πλησιάσουν.

Δεν είναι γνωστό τι τους έκανε να αρρωστήσουν. Σε ένα βίντεο, οι εργαζόμενοι πρώτων βοηθειών ντυμένοι με προστατευτική στολή προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άνδρα. Ανακοίνωσαν ότι πέθανε επί τόπου.

 

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε