Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Μια εργαζόμενη περπατά σε ένα άδειο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Χαντάν, βόρεια επαρχία Χεμπέι της Κίνας, 29 Απριλίου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

«Κανένα σημάδι ανάκαμψης» για την κινεζική οικονομία, καθώς ο ιός καταστρέφει τις εξαγωγές

Πριν χτυπήσει ο ιός, οι μηχανές επεξεργασίας ξύλου σε ένα κινεζικό εργοστάσιο επίπλων δεν σταματούσαν ποτέ να βουίζουν, ακόμη και νύχτες το σαββατοκύριακο, καθώς παραγγελίες από την Ευρώπη και την Ιαπωνία έρχονταν συνέχεια.

Τώρα, οι εργαζόμενοι έχουν δύο μέρες άδεια κάθε εβδομάδα και θεωρούνται τυχεροί εάν έχουν δύο ώρες εργασίας τις άλλες μέρες.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν», είπε ο Τσεν, ο οποίος επιβλέπει το εργοστάσιο στην Σεντζέν, σε μια συνέντευξη.

Τα κινεζικά εργοστάσια αυξάνουν την παραγωγή καθώς η χώρα αγωνίζεται να σταθεί πάλι στα πόδια της από την ύφεση λόγω πανδημίας. Περίπου το 80% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν και πάλι, σύμφωνα με τις εμπορικές αρχές της Κίνας. Ωστόσο, οι αναλύσεις πρόσφατων δεδομένων από τη χώρα δείχνουν ότι μια γρήγορη ανάκαμψη δεν υπάρχει πουθενά.

Οι παραγγελίες εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων εξαγωγικών αγορών της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, έχουν σχεδόν καταρρεύσει καθώς ο ιός καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία και το εργατικό δυναμικό συνεχίζει να συρρικνώνεται, και οι εταιρείες είναι αβέβαιες για τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο δείκτης Purchasing Managers (PM) της Κίνας, δείκτης αυτοπεποίθησης της μεταποιητικής βιομηχανίας, υποχώρησε στο 50,8 από 52 τον Απρίλιο, μόλις που πέρασε το σημείο των 50 βαθμών που χωρίζει ανάπτυξη και παρακμή.

Σύμφωνα με έρευνα της China Beige Book (CBB) σε 547 εταιρείες που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, το 81% των στελεχών εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να επιστρέψει το φθινόπωρο.

Τοπικά δεινά για μικρές επιχειρήσεις

Ο ιδιωτικός τομέας, που συμβάλλει στο 60% του ΑΕΠ της Κίνας, αισθάνεται τον πόνο της κρίσης του ιού. Πάνω από τα δύο πέμπτα των κυρίως ιδιωτικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της CBB ανέφεραν ότι λειτουργούσαν κάτω από τη μισή δυνατότητά τους, με μόλις το 4 τοις εκατό να αναφέρει πλήρη δυνατότητα.

Μία από τις τέσσερις εταιρείες ανέφερε μείωση της παραγωγής.

Σε αντίθεση με τις κρατικές εταιρείες, οι ιδιωτικές και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε «δωρεάν πίστωση» σε δύσκολες στιγμές, καθιστώντας τες ιδιαίτερα σημαντικούς δείκτες για τη μέτρηση της κατάστασης της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Σεζάντ Καζί.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανάκαμψης εκεί αυτήν τη στιγμή», είπε στην Epoch Times.

Εργαζόμενη συναρμολογεί παιδικά καροτσάκια σε ένα εργοστάσιο στο Χαντάν στη βόρεια επαρχία Χεμπέι της Κίνας στις 29 Απριλίου 2020. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Οι κατασκευαστές και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών συνέχισαν να βλέπουν μείωση πωλήσεων τον Απρίλιο, και τα τρία πέμπτα των εταιρειών αποδίδουν την απώλεια εσόδων τους στον παρατεταμένο αντίκτυπο του ιού, σύμφωνα με την έρευνα. Περίπου το 69 τοις εκατό των εταιρειών που ερωτήθηκαν θεωρούσαν τον περασμένο μήνα «καλό όσο θα μπορούσε», με τις επιχειρηματικές συνθήκες είτε να παραμένουν οι ίδιες είτε να γίνονται χειρότερες, ανέφερε.

Ο Πάο, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δημοφιλές κατάστημα λουκάνικων με τη σύζυγό του στο Μουνταντζιάνγκ, μια πόλη της βορειοανατολικής Κίνας, έχει δώσει άδεια άνευ αποδοχών σε όλους τους υπαλλήλους για να μειώσει το κόστος.

Το κατάστημα έχει μόνο το ένα δέκατο των εσόδων που είχε πριν την πανδημία, αφότου άνοιξε πριν περίπου πέντε εβδομάδες — ούτε καν αρκετά για να καλύψει το κόστος ενοικίου και λογαριασμών. Εν τω μεταξύ, σχεδόν τα μισά από τα εστιατόρια της περιοχής δεν λειτουργούν.

«Ακόμα και 100 γιουέν είναι καλύτερα από το τίποτα», είπε, προσθέτοντας ότι απλώς «επιβιώνουν και περιμένουν».

Ο Τανγκ Ρεντζιέν, κυβερνήτης της βόρειας-κεντρικής επαρχίας Γκανσού, έκανε μια έκκληση για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις μέσα στον «σκληρό χειμώνα», σε συνέντευξη τύπου στις 27 Απριλίου. Αν και πολλές εταιρείες στην επαρχία του έχουν κλείσει από τον Ιανουάριο, προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας αρχίζει μόλις τώρα να φαίνεται.

Μερικοί «κρέμονται από ένα νήμα», είπε.

«Εάν δεν ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, οι κίνδυνοι που φέρει θα δημιουργήσουν σίγουρα ένα φαινόμενο πεταλούδας», είπε, χαρακτηρίζοντας τις κοινωνικές αναταραχές και τις πολιτικές κρίσεις ως «πολύ πιθανές» συνέπειες.

Μια Κινέζα πωλήτρια χυμών φοράει προστατευτική μάσκα καθώς περιμένει πελάτες στη ζέστη κατά τη διάρκεια των διακοπών του Μαΐου στο Πεκίνο, στις 2 Μαΐου 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος

Η Κίνα, η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είδε σχεδόν μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους, το πρώτο τρίμηνο του 2020 — ένα ενδεικτικό σημάδι του οικονομικού φόρου της πανδημίας. Μεταξύ αυτών, 260.000 είναι επιχειρήσεις που σχετίζονται με εξαγωγές.

Το ποσοστό ανεργίας για τον Μάρτιο ήταν 5,9 τοις εκατό από επίσημες μετρήσεις, 0,3 τοις εκατό κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Αλλά ανεξάρτητοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι αναξιόπιστα.

Περίπου 205 εκατομμύρια εργαζόμενοι — σχεδόν ένας στους 15 ανθρώπους — μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της επιδημίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις στις αρχές Απριλίου του Λιού Τσεντζιέ, προέδρου του hedge fund Upright Capital με έδρα την Σεντζέν.

Έρευνες σε σχεδόν 4.000 εταιρείες μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου έδειξαν επίσης ότι «οι απολύσεις ξεπέρασαν τις νέες προσλήψεις», δήλωσε ο Καζί.

«Βλέπουμε τεράστια ποσά αρνητικής ανάπτυξης… συστολές που συμβαίνουν σε κάθε σημαντικό δείκτη επιχειρηματικής απόδοσης», είπε.

Στο Χαρμπίν, πόλη της βόρειας Κίνας που έχει γίνει επίκεντρο των φόβων για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας, πάγκοι πώλησης τροφίμων και λαχανικών έχουν ξαφνικά εμφανιστεί καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ένα εργοστάσιο παπουτσιών στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας έχει σταματήσει τις τρεις γραμμές παραγωγής του και έχει θέσει σε αναμονή όλο το προσωπικό εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο και μερικούς μάνατζερ, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο. Πρόσφατα έμαθε ότι «δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος».

Ένας οδηγός ταξί από το Χουνάν, την επαρχία ακριβώς νότια της επαρχίας Χουμπέι του Γουχάν, δήλωσε ότι η επιχείρησή του έχει πέσει κατά 30 έως 40 τοις εκατό μετά τον ιό.

«Κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος ή να το αποφύγει», είπε.

«Αυτό δεν είναι μόνο ένα κινεζικό πρόβλημα, αλλά είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο Καζί. «Αν δεν δούμε την Ευρώπη να ξαναπιάνει δουλειά, και αν δεν δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναπιάνουν δουλειά, η Κίνα δεν πρόκειται να δει αυτή την ανάκαμψη, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το επίσημο αφήγημα».

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε