Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ψηφίζει σε ένα εκλογικό τμήμα κατά την διάρκεια των εκλογών στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 9 Αυγούστου 2020. (Sergei Grits / AP Photo)

Μέλη εφορευτικών επιτροπών της Λευκορωσίας μιλούν για νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου

ΜΙΝΣΚ, Λευκορωσία — Ακόμα και πριν από την λήξη των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής στο Μινσκ είπε ότι της ζητήθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο που αναφέρει το αποτέλεσμα, με τους συνολικούς αριθμούς ψήφων να μην έχουν συμπληρωθεί.

Ένα άλλο μέλος που επεσήμανε παραβιάσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων απολύθηκε άμεσα.

Στη μικρή πόλη του Βιτέμπσκ, ένα μέλος εφορευτικής υπέγραψε ένα έγγραφο με ψευδεπίγραφα αποτελέσματα υπέρ του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και αργότερα είχε τύψεις ενοχής για την προδοσία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

Τις τρεις εβδομάδες από τις εκλογές που κράτησαν τον Λουκασένκο στην εξουσία με μια μεγάλη νίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για νοθεία. Διαδηλώσεις και απεργίες στην χώρα έχουν αντιμετωπιστεί με καταστολή της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων μαζικών κρατήσεων, ξυλοδαρμών και ποινικών κατηγοριών εναντίον διοργανωτών.

Το Associated Press πήρε συνέντευξη από υπαλλήλους εφορευτικών επιτροπών που δήλωσαν ότι είδαν απάτη στις εκλογές ή πιέστηκαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα υπέρ του Λουκασένκο. Επιπλέον, άλλα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο που δείχνουν παραποιήσεις και άλλες παρατυπίες.


Μια γυναίκα ψηφίζει σε ένα εκλογικό τμήμα κατά τις προεδρικές εκλογές στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 9 Αυγούστου 2020. (Sergei Grits / AP Photo)

 

Για πολλούς στην Λευκορωσία, όπου ο Λουκασένκο έχει κυβερνήσει με βία από το 1994 και κατηγορείται για νοθεία προηγούμενων εκλογών, η νίκη του τον περασμένο μήνα φαίνεται καθαρά αδύνατη.

Η κύρια αντίπαλός του, πρώην καθηγήτρια Αγγλικών, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, προσέλκυσε πλήθη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων αφού μπήκε στον προεκλογικό αγώνα στη θέση του συζύγου της, Σεργκέι, ενός δημοφιλούς blogger της αντιπολίτευσης που φυλακίστηκε πριν από τις εκλογές. Είχε καταφέρει να ενώσει τις ομάδες του αντιπολιτευόμενου χώρου, λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης για την αδύναμη οικονομία της χώρας και της αλαζονικής απόρριψης του Λουκασένκο για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ωστόσο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι ο Λουκασένκο κέρδισε 4,6 εκατομμύρια ψήφους ή 80 τοις εκατό, και η Τσιχανούσκαγια έλαβε μόνο 588.000 ή 10 τοις εκατό.

Η αντιπολίτευση ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα — ισχυρισμοί για νοθευμένες εκλογές έχουν εμφανιστεί σε κάθε ψηφοφορία στη Λευκορωσία από τότε που ο Λουκασένκο ανέλαβε την εξουσία το 1994. Αυτήν τη φορά, εκπαίδευσε ανθρώπους να είναι ανεξάρτητοι παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα, ενθάρρυνε τους εργαζομένους των εφορευτικών να αναφέρουν παραβιάσεις και δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να υποβάλουν φωτογραφίες από τα ψηφοδέλτιά τους για σύγκριση με την επίσημη καταμέτρηση.

Ακτιβιστές που παρακολούθησαν τις εκλογές ανέφεραν σε έρευνά τους ότι έλαβαν παράπονα σχετικά με παραβιάσεις, παρατυπίες και περιστατικά κάποιου είδους νοθείας ψήφων από τουλάχιστον το 24 τοις εκατό των 5.767 περιφερειών της χώρας.

Λευκορώσοι στρατιώτες διαβάζουν για τους υποψηφίους πριν ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα κατά τις προεδρικές εκλογές στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 9 Αυγούστου 2020. (Sergei Grits / AP Photo)

 

Η έρευνα ανέφερε ότι μελέτησαν λίγο κάτω από το ένα τέταρτο των περιφερειών του έθνους και διαπίστωσαν ότι η Τσιχανούσκαγια έλαβε πάνω από 471.000 ψήφους μόνο σε αυτές τις περιοχές.

Η Βαλερία Αρτικόφσκαγια, η οποία εργάστηκε σε ένα εκλογικό τμήμα στο Μινσκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην περιοχή της, επειδή δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ.

Η Αρτικόφσκαγια είπε ότι της ζητήθηκε να υπογράψει το τελικό πρωτόκολλο — ένα έγγραφο που συνοψίζει το σύνολο των ψήφων κάθε περιφέρειας μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων — πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, με τους συνολικούς αριθμούς να λείπουν. Η Αρτικόφσκαγια αρνήθηκε, και μόλις άρχισε η καταμέτρηση, παρατήρησε ότι άλλοι εργαζόμενοι της εφορευτικής έβαζαν ψηφοδέλτια διαφορετικών υποψηφίων σε μια στοίβα για τον Λουκασένκο.

«Είπα ότι δεν θα υπογράψω το πρωτόκολλο γιατί είναι έγκλημα, είναι απάτη. (Είπα:) «Επιτρέψτε μου να μετρήσω και πάλι αυτά τα ψηφοδέλτια» και αρνήθηκαν. Δεν υπέγραψα το πρωτόκολλο και έφυγα», δήλωσε η 30χρονη στο AP την Παρασκευή. «Η συνείδησή μου είναι πιο σημαντική για μένα».

Ο Βαντίμ Κορζύκοφ, ο οποίος εργάστηκε σε άλλο εκλογικό κέντρο του Μινσκ, δήλωσε στο AP ότι δεν έφτασε καν στο στάδιο της υπογραφής — ένας ανώτερος εργαζόμενος της εφορευτικής τον απέλυσε αφότου επεσήμανε παραβιάσεις κατά την διάρκεια της καταμέτρησης.

Ο 20χρονος φοιτητής είπε ότι οι συνάδελφοί του της εφορευτικής του είπαν αργότερα ότι ο αριθμός των ψήφων για την Τσιχανούσκαγια στην περιοχή ήταν πέντε φορές υψηλότερος από αυτόν που έλαβε ο Λουκασένκο εκεί.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας συγκεντρώνονται στο κεντρικό Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 16 Αυγούστου 2020. (Sergei Grits / AP Photo)

 

«Ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει άλλο όνομα για αυτό», είπε ο Κορζύκοφ σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τετάρτη.

Ο Αντρέι Γκνιντένκο, ο οποίος εργάστηκε σε εφορευτική επιτροπή στο Βιτέμπσκ, μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική Λευκορωσία, είπε ότι υπέκυψε στην πίεση και υπέγραψε ένα έγγραφο με ψευδή αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το τελικό πρωτόκολλο του εκλογικού τμήματος, μια φωτογραφία του οποίου έδειξε ο Γκνιντένκο στο AP, η Τσιχανούσκαγια έλαβε συνολικά 156 ψήφους, ενώ ο Λουκασένκο έλαβε 488. Αλλά ο Γκνιντένκο λέει ότι αυτός και άλλοι εργαζόμενοι μέτρησαν πάνω από 250 ψήφους για την Τσιχανούσκαγια.

Όταν έφτασε η ώρα να υπογράψει το πρωτόκολλο αργά το βράδυ, όλοι ήταν εξαντλημένοι και ένα πλήθος κατοίκων είχε συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό τμήμα, απαιτώντας να δουν τα αποτελέσματα. Ο Γκνιντένκο λυπήθηκε για τους ανθρώπους και αποφάσισε να το ξεχάσει, μια απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνει.

«Για τις επόμενες μέρες, ήμασταν όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο 29χρονος την Παρασκευή. «Αποφάσισα ότι αφού πρόδωσα τον λαό της Λευκορωσίας, αφού συμμετείχα σε αυτήν την νοθεία και έβαλα την υπογραφή μου σε αυτό, ήταν καθήκον μου να το πω ειλικρινά (στον λαό)».

Στο YouTube δημοσιεύτηκε ηχητική ηχογράφηση από άλλο εκλογικό τμήμα στο Βιτέμπσκ, στην οποία ακούγεται ότι οι υπάλληλοι της εφορευτικής δέχονται εντολή από έναν αξιωματούχο να παραποιήσουν τα αποτελέσματα υπέρ του Λουκασένκο. Ο αξιωματούχος προτείνει οι εργαζόμενοι της εφορευτικής να «ανταλλάξουν τους αριθμούς» για τους Λουκασένκο και Τσιχανούσκαγια.

«Μπορώ να συμφωνήσω ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν την Τσιχανούσκαγια… αλλά έχουμε άλλους στόχους και άλλα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε», λέει ο αξιωματούχος. Μετά από λίγο, οι εργαζόμενοι της εφορευτικής πράγματι αλλάζουν τα αποτελέσματα.

Διαδηλωτές μεταφέρουν έναν τραυματία λόγω συγκρούσεων με την αστυνομία μετά τις προεδρικές εκλογές στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 10 Αυγούστου 2020. (μέσω AP Photo)

 

Μερικοί από τους εργαζόμενους επιβεβαίωσαν αργότερα στα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, η οποία έχει λάβει περισσότερες από 450.000 αναπαραγωγές στο YouTube.

Ο Αλεξάντερ Κόμιτς, εκπρόσωπος της ακτιβιστικής ομάδας Honest People που παρακολούθησε τις εκλογές, δήλωσε ότι η Τσιχανούσκαγια έλαβε σημαντικά περισσότερες ψήφους και ο Λουκασένκο έλαβε σημαντικά λιγότερες ψήφους.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίον η ψηφοφορία έχει υποστεί νοθεία, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι κανείς –όχι εμείς, ούτε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή– γνωρίζει το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο Κόμιτς στο AP.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απέρριψε όλα τα αιτήματα των υποψηφίων για επανάληψη καταμέτρησης και ο Λουκασένκο δεν θέλησε καθόλου μια επανάληψη της ψηφοφορίας.

Σε σχόλια στο AP την Πέμπτη, η επιτροπή απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες για εκτεταμένη νοθεία, αναφέροντας ότι οι καταγγελίες που έλαβε από όργανα παρακολούθησης και ψηφοφόρους επισήμαναν κυρίως διαδικαστικές παραβιάσεις.

«Οι περισσότερες καταγγελίες λένε ότι δεν δημοσιεύτηκαν τελικά πρωτόκολλα (για το κοινό)», δήλωσε η Γκαλίνα Μκρτυτσιάν, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της επιτροπής.

Τα αποτελέσματα δεν αναγνωρίστηκαν από τους τέσσερις συνυποψηφίους του Λουκασένκο. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισαν τις εκλογές ανελεύθερες και άδικες, και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της Λευκορωσίας που είναι ύποπτοι για εκλογική νοθεία και την επακόλουθη καταστολή εναντίον διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να αποφανθεί αφότου οι εκλογικές αρχές είχαν κηρύξει την ψηφοφορία έγκυρη.

Ο δικηγόρος Μάξιμ Ζνακ, μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού της αντιπολίτευσης, που ιδρύθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια μετάβαση εξουσίας με την κυβέρνηση του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλά σε συνέντευξη στο Associated Press στο Μινσκ, Λευκορωσία, στις 27 Αυγούστου 2020. (Sergei Grits / AP Photo)

 

Ο Μάξιμ Ζνακ, δικηγόρος και μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού, το οποίο ιδρύθηκε μετά τις εκλογές από την αντιπολίτευση για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια μετάβαση εξουσίας με την κυβέρνηση Λουκασένκο, δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε καν 26 φακέλους αποδεικτικών στοιχείων από συμμάχους της Τσιχανούσκαγια.

«Δεν διερεύνησαν αυτά τα στοιχεία, δεν έλεγξαν τίποτα, δεν κάλεσαν μάρτυρες. Απλώς είπαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν», είπε στο AP.

Αλλά ακτιβιστές πιστεύουν ότι η νομική μάχη έχει τελειώσει. Οι ψηφοφόροι και οι ανεξάρτητοι επιτηρητές υποβάλλουν ατομικά παράπονα και απαιτούν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να ερευνήσουν τις νοθείες στις περιφέρειές τους, δήλωσε ο Ζνακ.

«Για καθένα από αυτά τα εκλογικά κέντρα όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν ψηφίσει με έναν τρόπο και τα επίσημα αποτελέσματα είναι διαφορετικά, συνεχίζουν να παλεύουν για τις ψήφους τους. Πηγαίνουν στην αστυνομία. Ζητούν να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα », πρόσθεσε.

Η Αρτικόφσκαγια, η εργαζόμενη της εφορευτικής στο Μινσκ, έκανε ακριβώς αυτό την προηγούμενη εβδομάδα, υποβάλλοντας επίσημη καταγγελία στον εισαγγελέα σχετικά με την νοθεία που είδε.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα το ξεχάσουν αυτό. Οι άνθρωποι δεν θα συγχωρήσουν αυτό που συνέβη», είπε ο Ζνακ.

Από τους Kostya Manenkov και Daria Litvinova

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε