Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Gordon Johnson (Pixabay)

Νίκολα Τέσλα: Μια ιστορική φιγούρα της πράσινης ενέργειας

Γράφει ο Paul Darin

Όταν πολλοί άνθρωποι ακούνε τη λέξη «πράσινο», συνήθως τους έρχεται στο μυαλό το Πράσινο Κίνημα που ξεκίνησε το 1960. Στην πραγματικότητα, πολλοί επιστήμονες και δημοφιλή πρόσωπα παγκοσμίως εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το ζήτημα της κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων και της παραγωγής βιομηχανικών αποβλήτων από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Απλώς δεν είχαν έναν καθολικό όρο που να το περιγράφει όπως έχουμε σήμερα, το «πράσινο».

Μία προσωπικότητα, που μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία των ιστορικών μορφών που έζησαν έναν πράσινο τρόπο ζωής και προσπάθησε να ανοίξει τον δρόμο στις επόμενες γενιές, είναι κάποιος που έφερε ριζική επανάσταση στον 20ο αιώνα. Πρόκειται για τον Νίκολα Τέσλα, γεννημένος στις 10 Ιουλίου 1856. Τα περισσότερα σχολικά βιβλία και βιβλία ιστορίας δεν του δίνουν την αξία που του αρμόζει. Ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία, δίπλα στον Αρχιμήδη και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αυτό μπορεί να μοιάζει με μια αρκετά τολμηρή δήλωση, αλλά σχεδόν όλη η σύγχρονη τεχνολογία μας μπορεί να εντοπιστεί σε μελέτες και εφευρέσεις πάνω στις οποίες εργάστηκε ο Τέσλα, από την ψύξη έως τους υπολογιστές.

Επαναστατικές εφευρέσεις

Ο Τέσλα γεννήθηκε στην Κροατία και πήγε στην Αμερική σε νεαρή ηλικία όπου και πήρε την υπηκοότητα. Αρχικά εργάστηκε για τον Τόμας Έντισον και έπειτα από μια πικρή διαμάχη με τον Έντισον, ο Τέσλα συνεργάστηκε με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, τον αρχικό ιδρυτή της σημερινής Westinghouse Co., η οποία παράγει ηλεκτρικά προϊόντα από λαμπτήρες έως πλυντήρια και στεγνωτήρια. Μαζί επέφεραν επαναστατικά επιτεύγματα στον ηλεκτρικό κόσμο παράγοντας και κατασκευάζοντας μια εντελώς νέα ηλεκτρική υποδομή βασισμένη στον κινητήρα πολυφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος / Γεννήτριας του Τέσλα.

Στις πρώιμες μέρες του ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν κάθε δρόμος της πόλης χρειαζόταν τον δικό του σταθμό παραγωγής, και η πηγή συνεχούς ρεύματος (DC) χρειαζόταν πολλές περισσότερες γραμμές τροφοδοσίας από ό,τι η πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC). Η ιδέα αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ήταν πολύ ευεργετική για την «πράσινη ιδεολογία» γιατί σήμαινε ότι ένα εργοστάσιο που βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει δεκάδες, ίσως εκατοντάδες γεννήτριες DC.

Όχι μόνο το εναλλασόμενο ρεύμα μείωσε τον αριθμό των σταθμών παραγωγής, αλλά επίσης μείωσε τα ηλεκτροφόρα καλώδια σε αυτά που βλέπουμε σήμερα. Παρόλα αυτά η καινοτομία αυτή δεν έγινε αποδεκτή από πολλούς ανθρώπους. Όπως και σήμερα μερικοί άνθρωποι απορρίπτουν ενστικτωδώς νέες ιδέες, παρόλο που μπορεί να υπόσχονται βελτιώσεις ή αυξημένη αποτελεσματικότητα. Ένας από τους ανθρώπους που θα ζημιωνόταν από αυτήν την νέα υποδομή και έκανε το μεγαλύτερο αγώνα για να την σταματήσει, δεν ήταν άλλος παρά ο Έντισον.

Ο Τέσλα εργάστηκε πάνω σε πολλές άλλες εφευρέσεις που έφεραν την επανάσταση στον κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα. Για παράδειγμα, είχε διαμάχες με τον Γουλιέλμο Μαρκόνι για το ποιος εφηύρε  πρώτος το ραδιόφωνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τελικά υπέρ του Τέσλα. Αργότερα, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες «πράσινες ιδέες» ήταν μια που δυστυχώς δεν απέφερε καρπούς. Πρόκειται για την ιδέα του Τέσλα της ασύρματης μετάδοσης ενέργειας.

Μπροστά από την εποχή του

Σύμφωνα με τη βιογραφία του “Tesla: Man Out of Time” της Μάργκαρετ Τσένεϊ, πραγματοποίησε αρκετές επιτυχημένες δοκιμές στα τέλη του περασμένου αιώνα στο εργαστήριό του στο Κολοράντο Σπρινγκς. Εκεί, χρησιμοποίησε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης ως γιγαντιαίο αγωγό. Θεωρητικά, ένα άτομο σε οποιοδήποτε μέρος της Γης θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φανταστείτε έναν ή μερικούς σταθμούς παραγωγής για ολόκληρο τον πλανήτη! Από ό,τι φαίνεται, τα κατάφερε.

Δυστυχώς, ο Τέσλα κράτησε ορισμένες βασικές πληροφορίες εκτός των σημειώσεών του διότι πολλά από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του τότε είχαν ήδη καταπατηθεί. Επιπλέον, δεν του είχαν μείνει αρκετά χρήματα ούτε και επενδυτές για να ολοκληρωθεί ο πειραματικός πύργος του στο Γουόρντενκλιφ, ο πρώτος στην ιστορία εμπορικός ασύρματος πύργος.

Πράγματι, η εφεύρεση αυτή θα μπορούσε να διαμορφώσει τον κόσμο μας σε έναν όπου τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα καύσιμα θα θεωρούνταν τόσο ξεπερασμένα όσο οι καταπέλτες και οι ατμομηχανές. Ακόμη και τα αυτοκίνητα, τα τρένα και τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να λειτουργούν μέσα από αυτό το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, εφόσον μια υποδομή σταθεροποιηθεί και οικειοποιηθεί από τους άνθρωπους, γίνεται δύσκολο για τις νέες ιδέες να γίνουν αποδεκτές, και αυτή θα ήταν η δεύτερη φορά όπου ο Τέσλα θα είχε φέρει μια μεγάλη επανάσταση στον κόσμο.

Όσον αφορά τις ιδέες του για την πράσινη ενέργεια, ήταν ανένδοτος. Το 1902, ο Λόρδος Κέλβιν, ένας άλλος διάσημος πρωτοπόρος επιστήμονας από την Αγγλία, είχε μια συζήτηση με τον Τέσλα, στην οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια πρέπει να αναπτυχθούν για να σώσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και την ξυλεία μας.

Η διατήρηση των μη ανανεώσιμων πόρων ήταν ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον κόσμο.  Σύμφωνα με το κ. Κέλβιν το 1902, από το βιβλίο της Τσένεϊ, οι ανεμογεννήτριες θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε στέγες το συντομότερο δυνατό για να λειτουργούν τα ασανσέρ, για την άντληση του νερού, να δροσίζουν τα σπίτια και να τα ζεσταίνουν τον χειμώνα. Όλα αυτά συνέβησαν πριν από έναν αιώνα και μόνο τώρα αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε ανεμογεννήτριες. Στην πραγματικότητα, μια άλλη πτυχή της συμβολής του Τέσλα στο πράσινο κίνημα που σπάνια συζητείται είναι οι πρωτοποριακές ιδέες του για τον λαμπτήρα φθορισμού. Ο Τέσλα ξεκίνησε την ηλεκτροδότηση με αέρια στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία είναι η βασική ιδέα πίσω από τον φωτισμό φθορισμού. Σήμερα, αυτοί οι λαμπτήρες χρησιμοποιούνται σε κτίρια γραφείων και σπίτια σε όλο τον κόσμο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο Τέσλα, ο οποίος πέθανε το 1943, ήταν ένας άντρας πολύ μπροστά από την εποχή του. Εφηύρε πολλές άλλες συσκευές και ηλεκτρικές συσκευές που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, μυστικότητας και εξαφάνισης ή και κατάσχεσης των εγγράφων και των σημειώσεών του μετά τον θάνατό του. Η έννοια της διατήρησης των πόρων και η εστίαση στην ηλιακή και αιολική ενέργεια υπήρχε πριν από 100 χρόνια. Ίσως αν ο Τέσλα ήταν ζωντανός σήμερα, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε