Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Το κτίριο της Φωνής της Αμερικής στην Ουάσινγκτον στις 15 Ιουνίου 2020. (Andrew Harnik/AP Photo)

Οι διευθύντριες της Φωνής της Αμερικής παραιτούνται και καλούν το προσωπικό να «εγγυηθεί» την ανεξαρτησία του δικτύου

Η διευθύντρια της Voice of America (VOA, Φωνή της Αμερικής) και η αναπληρώτριά της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στις 15 Ιουνίου στον Μάικλ Πακ, τον πρόσφατα τοποθετημένο επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας που επιβλέπει τον δημοσιογραφικό οργανισμό.

Η διευθύντρια της VOA Αμάντα Μπένετ και η αναπληρώτρια διευθύντρια Σάντρα Σουγκαγουάρα ανακοίνωσαν σε δελτίο τύπου ότι «μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια διεύθυνσης του μεγαλύτερου διεθνούς δημοσιογραφικού φορέα που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο», παραιτούνται.

Η Μπένετ, στην ανακοίνωση, κάλεσε το προσωπικό της VOA να «εγγυηθεί» τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία του οργανισμού υπό τη νέα ηγεσία.

Ο Πακ, ένας συντηρητικός που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τα Παγκόσμια ΜΜΕ (USAGM), η οποία επιβλέπει τη VOA και άλλους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα σχεδόν εξ ολοκλήρου σε κομματικές γραμμές, με έναν Δημοκρατικό, τον Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν (Δ-Δ.Βα.), να ψηφίζει υπέρ του διορισμού του.

Ο Τραμπ υπήρξε δυνατός επικριτής της VOA, επιπλήττοντας την κάλυψη του δικτύου, λέγοντας πως έχει γίνει αναμεταδότης προπαγάνδας των αντιπάλων της Αμερικής.

«Αν ακούσατε τι βγαίνει από τη Φωνή της Αμερικής, είναι αηδιαστικό. Τι — πράγματα λένε, που είναι αηδιαστικά για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου στις 15 Απριλίου. «Και ο Μάικλ Πακ θα μπορούσε να μπει και να κάνει υπέροχη δουλειά».

Οι αντίπαλοι στον διορισμό του αμφισβήτησαν το εάν ο Πακ, ένας συνεργάτης για περιορισμένο χρόνο του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, θα διατηρούσε την ανεξαρτησία της VOA.

Η Μπένετ προέτρεψε το προσωπικό της VOA να παραμείνει επαγγελματικό και να διατηρήσει τη δημοσιογραφική του ακεραιότητα.

«Τίποτα για εσάς, το πάθος σας, την αποστολή σας ή την ακεραιότητά σας δεν αλλάζει. Ο Μάικλ Πακ ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου να σεβαστεί και να τιμήσει το τείχος προστασίας που εγγυάται την ανεξαρτησία της VOA, η οποία με την σειρά της παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για την εκπληκτική εμπιστοσύνη που δίνουν τα ακροατήριά μας σε όλο τον κόσμο σε εμάς», δήλωσε η Μπένετ.

«Γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εσάς θα του προσφέρει όλες τις δεξιότητές σας, τον επαγγελματισμό σας, την αφοσίωσή σας στην αποστολή, τη δημοσιογραφική σας ακεραιότητα και την προσωπική σας σκληρή δουλειά για να εγγυηθείτε την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης», δήλωσε η Μπένετ, αναφερόμενη στον όρκο του Πακ να διατηρήσει την δημοσιογραφική ανεξαρτησία του πρακτορείου, τον οποίον έδωσε κατά την συνεδρίαση για τον διορισμό του.

«Ολόκληρος ο οργανισμός στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι δημοσιογράφοι είναι ανεξάρτητοι, ότι καμία πολιτική επιρροή δεν τους λέει πώς να γράψουν τα νέα και τι να πουν», δήλωσε ο Πακ. «Χωρίς αυτή την εμπιστοσύνη, νομίζω, ο οργανισμός υπονομεύεται εντελώς. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή είναι μια βασική αρχή».

Ο Πακ είπε στην συνεδρίαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης, ότι υπάρχει ανάγκη να «ληφθούν ορισμένες αποφάσεις που διατηρούν το έργο αυτού του οργανισμού σύμφωνα με τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ», αλλά πρόσθεσε ότι «η πρώτη αρχή πρέπει να είναι η συντακτική ανεξαρτησία των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ, και κανείς δεν πρέπει να τους λέει τι να γράφουν ή πώς να παρουσιάζουν μια είδηση».

Το κτίριο της Φωνής της Αμερικής στην Ουάσινγκτον στις 15 Ιουνίου 2020. (Andrew Harnik / AP Photo)

 

Ο Πακ, σκηνοθέτης και πρώην εκπαιδευτικός, θα υπηρετήσει για τρία χρόνια ως ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος του USAGM  με έγκριση της Γερουσίας — μια θέση που δημιουργήθηκε με διμερή υποστήριξη. Εκτός από την επίβλεψη της VOA, ο οργανισμός που τώρα διευθύνει ο Πακ περιλαμβάνει το Radio Free Europe/Radio Liberty, το Radio Free Asia και το Radio and Television Martí με περιεχόμενο για την Κούβα.

«Συγχαρητήρια στον Μάικλ Πακ! Κανείς δεν έχει ιδέα τι μεγάλη νίκη είναι αυτή για την Αμερική», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter την ημέρα της επικύρωσης του Πακ.

«Γιατί; Επειδή πρόκειται να διοικεί τη [Φωνή της Αμερικής] και όλα όσα σχετίζονται με αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος. «Ο Μάικλ είναι σκληρός, έξυπνος και αγαπά τη χώρα μας. Αυτή ήταν μια μεγάλη μάχη στο Κογκρέσο για 25 χρόνια. Ευχαριστούμε την Μεγάλη Ρεπουμπλικανική Γερουσία μας!»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στο Rose Garden του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον την 1η Ιουνίου 2020. (Patrick Semansky, File/AP Photo)

 

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έβλεπαν εδώ και καιρό την VOA με υποψία, θεωρώντας την ως στοιχείο ενός «βαθέος κράτους» που προσπαθεί να ανατρέψει τις πολιτικές τους. Μια δήλωση του Λευκού Οίκου ισχυρίστηκε ότι το παγκόσμιο δίκτυο ειδήσεων που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους «μιλάει πολύ συχνά για τους αντιπάλους της Αμερικής — και όχι για τους πολίτες της».

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναφέρουν τα γεγονότα, αλλά η VOA ενίσχυσε την προπαγάνδα του Πεκίνου. Αυτή την εβδομάδα, η VOA χαρακτήρισε το κλείσιμο της Κίνας στην Γουχάν ως ένα επιτυχημένο «μοντέλο» που αντιγράφηκε από μεγάλο μέρος του κόσμου και έπειτα ανήρτησε ένα βίντεο από την εορταστική εκπομπή της κομμουνιστικής κυβέρνησης που σηματοδοτούσε το φερόμενο τέλος της καραντίνας», ανέφερε η δήλωση, ισχυριζόμενη ότι ενώ ο κατευθυντήριος χάρτης του οργανισμού λέει ότι «η VOA θα εκπροσωπεί την Αμερική», ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός «προωθεί προπαγάνδα αντ’ αυτού, και τα χρήματα που πληρώνετε σε φόρους πληρώνουν για αυτό».

Εκείνη την εποχή, ο Λευκός Οίκος ανέφερε δύο παραδείγματα στα οποία η VOA είχε προωθήσει την προπαγάνδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ, τον νέο κορωνοϊό που προέκυψε στην Κίνα και προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Η VOA δημοσίευσε αργότερα μια λεπτομερή δήλωση ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός έχει εκθέσει τακτικά την κινεζική παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ.

«Αναχωρούμε με την ευγνωμοσύνη και τη χαρά που σηματοδότησε το χρόνο μας μαζί, με αφοσίωση στην αποστολή μας και θαυμασμό για κάθε μέλος του εργατικού δυναμικού της VOA», δήλωσε η Μπένετ στην ανακοίνωση. «Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συνεργαστούμε με μια τόσο αξιοσημείωτη ομάδα και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε μέρος της απίστευτης αποστολής της VOA».

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί γενναίοι, ηρωικοί δημοσιογράφοι στη VOA που πιστεύουν παθιασμένα στη δύναμη ενός ελεύθερου τύπου, επειδή έχουν δει τον αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Σουγκαγουάρα στην ανακοίνωση. «Ήταν πηγή έμπνευσης να δουλεύεις μαζί τους και να μαθαίνεις από αυτούς».

Οι Associated Press και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε