Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Στρατιώτες των ΗΠΑ κατά την διάρκεια τελετής παράδοσης της στρατιωτικής βάσης του Τατζί από συμμαχικά στρατεύματα  των ΗΠΑ στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, στη βάση βόρεια της Βαγδάτης, Ιράκ, 23 Αυγούστου 2020. (Thaier Al-Sudani / Reuters)

Οι ΗΠΑ αποσύρουν πάνω από 2.000 στρατιώτες από το Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αποσύρουν 2.200 στρατιώτες από το Ιράκ πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Τετάρτη.

«Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα ενδυνάμωσης των εταίρων μας που ενισχύουν στις ιρακινές δυνάμεις και μας επιτρέπουν να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο Ιράκ», δήλωσε ο Ναύαρχος Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ.

Η επιστροφή των στρατιωτών θα έχει ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ να αριθμούν 3000 στρατιώτες.

Ένας ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους επί του Air Force One αργά την Τρίτη ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με περαιτέρω αποσύρσεις στρατευμάτων από το Ιράκ.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με το Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στην Ουάσινγκτον από μια ομιλία στην Βόρεια Καρολίνα.

Ο Τραμπ είπε στην συγκέντρωση: «Κρατήσαμε την Αμερική εκτός νέων πολέμων και φέρνουμε τα στρατεύματά μας πίσω. Τους φέρνουμε πίσω από αυτά τα μακρινά μέρη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ επιβεβαίωσαν τον Ιούνιο την δέσμευσή τους για μείωση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα τους προσεχείς μήνες, χωρίς σχέδια από την Ουάσιγκτον να διατηρήσει μόνιμες βάσεις ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία.

Το 2016 ο Τραμπ δήλωσε στην προεκλογική εκστρατεία του ότι υποστηρίζει τον τερματισμό των «ατελείωτων πολέμων» της Αμερικής. Στρατεύματα των ΗΠΑ παραμένουν σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Συρία, αν και σε μικρότερους αριθμούς.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνάντησης στις 20 Αυγούστου με τον πρωθυπουργό του Ιράκ ότι, σε κάποιο σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν εντελώς από το Ιράκ.

«Έχουμε βγάλει τα στρατεύματά μας από το Ιράκ αρκετά γρήγορα και ανυπομονούμε για την ημέρα που δεν θα χρειάζεται να είμαστε εκεί. Και ελπίζουμε ότι το Ιράκ θα μπορεί να ζήσει την ζωή του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κάτι που έκαναν πολύ πριν αναμειχθούμε», είπε.

Ιρακινοί αξιωματούχοι εξέταζαν μια εντολή απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή.

Ο πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντού-Μαχντί ζήτησε τον Ιανουάριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμαστούν να αποσύρουν στρατεύματα, αλλά αργότερα είπε ότι θα αφήσει την απόφαση στον διάδοχό του.

Η συνάντηση του Τραμπ ήταν με τον Μουσταφά Αλ-Καντίμι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αμπντούλ-Μαχντί. Ο νέος πρωθυπουργός επαίνεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την βοήθειά τους στην νίκη επί της ISIS, της τρομοκρατικής ομάδας, και για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν στρατεύματα από το Αφγανιστάν νωρίτερα αυτό το έτος, επιτυγχάνοντας τον στόχο των 8.600 που είχε συμφωνηθεί.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε