Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Στρατιωτικοί του ΚΚ Κίνας βαδίζουν δίπλα στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης (Α) μετά την εναρκτήρια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) στο Πεκίνο, 22 Μαΐου 2020. (Nicolas Asfouri/AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον παθητικές προς την Κίνα, λέει σύμβουλος του Λευκού Οίκου

Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν: «Οι ημέρες της αμερικανικής παθητικότητας και της αφέλειας σχετικά με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν τελειώσει».

Ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κρίστοφερ Ρέυ, διευθυντή του FBI, τις τελευταίες δύο ημέρες τόνισε την απειλή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), ενώ και οι δύο έδωσαν μια εικόνα για τις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του καθεστώτος.

Ο Ο’Μπράιεν, σε ομιλία του σε μια ομάδα διευθυντών επιχειρήσεων της Αριζόνα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πλέον παθητικές στην αντιμετώπιση της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις του θα είναι η πρώτη από πολλές ομιλίες που θα εκθέσουν την Κίνα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν ομιλίες σε αυτό το θέμα, είπε.

«Οι ημέρες της αμερικανικής παθητικότητας και της αφέλειας σχετικά με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Ο’Μπράιεν στο Φοίνιξ στις 24 Ιουνίου.

«Η Αμερική, υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, κατάλαβε επιτέλους την απειλή των ενεργειών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και την απειλή που θέτουν στον σπουδαίο τρόπο ζωής μας».

Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 με «τεράστιες παραχωρήσεις και εμπορικά προνόμια», ενώ υποτίμησαν τις «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας» και «παρέβλεψαν την εκτεταμένη κλοπή τεχνολογίας που διέπραττε η Κίνα, που εξολόθρευσε ολόκληρους τομείς της αμερικανικής οικονομίας».

«Καθώς η Κίνα γινόταν πλουσιότερη και ισχυρότερη, πιστεύαμε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα γινόταν πιο φιλελεύθερο για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της», δήλωσε ο Ο’Μπράιεν. «Αυτή ήταν μια τολμηρή, βασικά αμερικανική ιδέα. Γεννήθηκε από την έμφυτη αισιοδοξία μας και από την εμπειρία του θριάμβου μας έναντι του σοβιετικού κομμουνισμού. Δυστυχώς, αποδείχθηκε επίσης πολύ αφελής».

Ο Ο’Μπράιεν δημοσίευσε έναν κατάλογο κινεζικών δραστηριοτήτων που είπε ότι στοχεύουν όχι μόνο στην καταστολή των πολιτών της, αλλά και στην επιρροή των Αμερικανών. Σημείωσε ότι δεν επιτίθεται στον κινεζικό λαό, αλλά στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Ρέυ, εν τω μεταξύ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία έχει επί του παρόντος περισσότερες από 2.000 ενεργές έρευνες που σχετίζονται με το ΚΚΚ. Είπε στο Fox News ότι κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε περίπου 1300 τοις εκατό αύξηση των ελέγχων οικονομικής κατασκοπείας σχετιζόμενων με το κινεζικό καθεστώς.

Ο διευθυντής του FBI κατηγόρησε επίσης το ΚΚΚ ότι προσπάθησε να παρέμβει στην αμερικανική πολιτική και να κατασκοπεύει εταιρείες της Fortune 100 — τις κορυφαίες 100 εταιρείες της χώρας, όπως κατατάσσονται από τους υπαλλήλους τους.

«Δεν υπάρχει χώρα που να παρουσιάζει μια ευρύτερη, πιο ολοκληρωμένη απειλή για την καινοτομία της Αμερικής, την οικονομική μας ασφάλεια και τις δημοκρατικές μας ιδέες από ό,τι η Κίνα», είπε στο δίκτυο στις 24 Ιουνίου.

Ο Ρέυ είπε επίσης ότι η υπηρεσία «ξεκινά μια νέα έρευνα αντικατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα κάθε 10 ώρες».

Υπό τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στην τεχνολογία ημιαγωγών των ΗΠΑ ώστε να μην επιτρέπεται να δοθούν στην Huawei, και η ικανότητα του στρατού του ΚΚΚ να χρησιμοποιεί προγράμματα φοιτητικής βίζας για να τοποθετεί αξιωματικούς του σε κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ, περιορίστηκε.

Ο συγγραφέας και ειδικός της Κίνας Γκόρντον Τσανγκ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γίνονται πιο ρεαλιστικές στα της Κίνας».

«Αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη θεμελιώδη πρόκληση που θέτει το Πεκίνο στην αμερικανική κοινωνία», δήλωσε ο Τσανγκ στην Epoch Times.

«Υπήρχε πάντα η ελπίδα ότι η Κίνα θα ενσωματωθεί στο διεθνές σύστημα, αλλά πρόσφατα κατέστη σαφές ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση — ότι γίνεται εχθρική, προκλητική, πολεμική, επιθετική», είπε. «Πρέπει να ακούσουμε έναν Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να τερματίσουν την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Το Πεντάγωνο αποφάσισε πρόσφατα να εκδώσει μια λίστα με κινεζικές εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό. Σύμφωνα με το νόμο του 1999, το Πεντάγωνο είχε την εντολή να κατονομάσει εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον στρατό της Κίνας που ασχολούνται με την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, την κατασκευή, την παραγωγή ή την εξαγωγή.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι η πρώτη κυβέρνηση των ΗΠΑ που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την έκταση της απειλής του ΚΚΚ, δήλωσε ο Πήτερ Χάσσυ, πρόεδρος της GeoStrategic Analysis, εταιρεία συμβουλευτικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Οι εταιρείες αυτής της λίστας περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό γίγαντα Huawei, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας China Mobile και China Telecom, τον κατασκευαστή σιδηροδρομικών οχημάτων CRRC, τον κατασκευαστή καμερών παροκολούθησης Hikvision, τις ναυπηγικές εταιρείες CSIC και CSSC, την εταιρεία αεροναυπηγικής AVIC, την αμυντική εταιρεία Norinco, και την εταιρεία cloud computing και επεξεργασίας δεδομένων Inspur.

Ο Φρανκ Γκάφνυ, πρώην υφυπουργός άμυνας για διεθνή πολιτική ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ρήγκαν, δήλωσε στην Epoch Times ότι η ανακοίνωση του Πενταγώνου «είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

«Είναι συγκλονιστικό, νομίζω για τον μέσο Αμερικανό, ότι έχουμε ενεργή την κινεζική στρατιωτική βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε. «Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε τι κάνουν εδώ».

Ο Γκάφνυ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Παρόντα Κίνδυνο: Κίνα, είπε: «Δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε αυτές τις πολύ, πολύ δυσοίωνες ενδείξεις για τις κακοήθεις προθέσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μια άλλη ανησυχία είναι η Huawei — ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών που πολλοί στην Ουάσινγκτον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο Κηθ Κρατς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, δήλωσε στις 25 Ιουνίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν άλλες χώρες οικονομικά προκειμένου να αγοράσουν από δυτικούς παρόχους αντί της Huawei.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους να αποκλείσουν την Huawei καθώς αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους στο 5G. Η Huawei αρνείται ότι διευκολύνει την κινεζική κατασκοπεία ή ελέγχεται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η δημοσιογράφος της Epoch Times Isabel van Brugen και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Bowen στο Twitter: @BowenXiao_

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε