Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου για την Κίνα στον Κήπο των Τριανταφύλλων του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 29 Μαΐου 2020. (Jonathan Ernst/Reuters)

Οι ΗΠΑ καταργούν το ειδικό νομικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, κυρώσεις για πολιτικούς που διαβρώνουν την αυτονομία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου ότι το προνομιακό εμπορικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ θα καταργηθεί, καθώς επέπληξε το κινεζικό καθεστώς για «πνιγμό της ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ».

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου το Πεκίνο προχώρησε με την έκδοση του «νόμου εθνικής ασφάλειας» για το Χονγκ Κονγκ, μια κίνηση που οι επικριτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν προηγουμένως το Χονγκ Κονγκ ως ξεχωριστή οντότητα από την ηπειρωτική Κίνα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της μετανάστευσης, και αυτό σήμαινε ότι οι τρέχοντες δασμοί των ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων επί κινεζικών αγαθών δεν ίσχυαν για το Χονγκ Κονγκ.

Σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για την πολιτική της Κίνας, ο Τραμπ είπε ότι θα ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και θα ενημερώσει τις ταξιδιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ, «ώστε να αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο παρακολούθησης και τιμωρίας από τον κινεζικό μηχανισμό κρατικής ασφάλειας» μετά την έγκριση του νόμου.

Η κυβέρνηση θα «λάβει επίσης τα απαραίτητα μέτρα» για να τιμωρήσει αξιωματούχους σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ οι οποίοι «εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διάβρωση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», είπε. Η ανακοίνωση θα επηρεάσει επίσης αρκετές αμερικανικές συμφωνίες με το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στις εξαγωγές, μιας συνθήκης έκδοσης για δίκη, και θεμάτων τελωνείων.

Η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο υποσχέθηκε να διατηρήσει την αυτονομία της στο πλαίσιο «μία χώρα, δύο συστήματα».

«Η Κίνα έχει αντικαταστήσει την υπόσχεση “μία χώρα, δύο συστήματα” με το “μία χώρα, ένα σύστημα”», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος νόμος του Πεκίνου «ζημιώνει βαριά το μακροχρόνιο και πολύ αξιόλογο καθεστώς λειτουργίας της πόλης».

«Αυτή είναι μια τραγωδία για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας, και πράγματι για τους ανθρώπους του κόσμου», είπε.

Πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν πλέον αρκετά αυτόνομο από την ηπειρωτική Κίνα για να δικαιολογήσει την ειδική του μεταχείριση σύμφωνα με το Δίκαιο των ΗΠΑ, αλλά η επίσημη ανάκληση των ειδικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ απαιτεί εκτελεστική εντολή από τον πρόεδρο.

Ενώ πολλές από τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου της Κίνας θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, το προσχέδιο νόμου στοχεύει οποιεσδήποτε δραστηριότητες το καθεστώς θεωρεί ως «απόσχιση, ανατροπή, διείσδυση ή σαμποτάζ». Θα επιτρέψει επίσης στις κεντρικές αρχές να στέλνουν υπηρεσίες ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

Διαδηλωτές κάθονται στο έδαφος αφότου συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης Lunch Time, καθώς μια δεύτερη συζήτηση ενός αμφιλεγόμενου «νόμου εθνικού ύμνου» λαμβάνει χώρα στο Χονγκ Κονγκ, στις 27 Μαΐου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

 

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισχυρισμό των αρχών του Πεκίνου, ο Τζάο Κετζί, επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, δεσμεύθηκε να «κατευθύνει πλήρως και να υποστηρίξει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ» για να «διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ» σε μια πολιτική διάσκεψη την Παρασκευή.

Οι απειλές του Πεκίνου

Η φιλοκομμουνιστική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ το βράδυ της Πέμπτης εξέφρασε «έντονη αντίθεση» στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στερήσουν από το Χονγκ Κονγκ τα ειδικά οικονομικά προνόμια που ξεχωρίζουν την πόλη από την ηπειρωτική Κίνα, προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον των ΗΠΑ.

«Οποιεσδήποτε κυρώσεις είναι ένα δίκοπο σπαθί που δεν θα βλάψει μόνο τα συμφέροντα του Χονγκ Κονγκ αλλά και σε μεγάλο βαθμό εκείνα των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ σε δελτίο τύπου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζάο Λιτζιέν, εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Τραμπ, απείλησε με αντίποινα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 29 Μαΐου.

«Η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να αντιταχθεί σε ξένες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ δεν θα κλονιστεί», είπε, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει «εκπληρώσει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» βάσει της Σινο-Βρετανικής Κοινής Διακήρυξης, μιας συνθήκης που υπογράφηκε το 1984 για να καταγράψει ένα σχέδιο για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ μετά την παραχώρησή του στην κινεζική κυριαρχία.

Οι μετοχές πολυεθνικών έπεσαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές περίμεναν την απάντηση των ΗΠΑ στον «νόμο εθνικής ασφάλειας» του Πεκίνου.

Άνθρωποι καλύπτονται καθώς η αστυνομία ΜΑΤ χρησιμοποιεί βλήματα σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, την ώρα που μια δεύτερη εξέταση ενός αμφιλεγόμενου «νόμου εθνικού ύμνου» λαμβάνει χώρα στο Χονγκ Κονγκ, στις 27 Μαΐου 2020. (Tyrone Siu/Reuters)

 

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αντιστέκονται

Για δύο συνεχόμενες μέρες, στις τράπεζες του Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκαν μεγάλες ουρές αναμονής καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζεται από το Πεκίνο ξόδεψε 2,54 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου $327.660) για την προβολή διαφημίσεων σε τοπικές εφημερίδες την Παρασκευή, καλώντας τους πολίτες να υποστηρίξουν τον νέο νόμο.

Το αίσθημα των κατοίκων φάνηκε να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια δημοσκόπηση από τον οργανισμό «Συνέντευξη Τύπου Πολιτών» που ιδρύθηκε από διαδηλωτές, διαπίστωσε ότι μεταξύ 370.000 ερωτηθέντων, το 98,6 τοις εκατό αντιτάχθηκε στον κινεζικό νόμο, με την πλειοψηφία να εκφράζει φόβους ότι η κινεζική αστυνομία θα μπορούσε να καταλάβει το Χονγκ Κονγκ. Τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν επίσης ότι το μέτρο δεν θα αποθαρρύνει τους φιλοδημοκράτες διαδηλωτές να επιστρέψουν στους δρόμους.

Ο διάσημος φιλοδημοκρατικός ακτιβιστής του Χονγκ Κονγκ και ιδρυτής της τοπικής εφημερίδας Apple Daily Τζίμμυ Λάι — για τον οποίο το Πεκίνο υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο βάσει του νέου νόμου — έχει δεσμευτεί να «αγωνιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε στο Reuters την Παρασκευή. «Αν μπορώ να θυσιαστώ για το Χονγκ Κονγκ, θα το έκανα. Αυτό είναι το σπίτι μου… Θα είναι τιμή να θυσιαστώ. Θα είναι τιμή μου».

Η Ταϊβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να μεταναστεύσουν εάν το κινεζικό καθεστώς συνεχίσει να καταστέλλει το Χονγκ Κονγκ. Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζητούν επίσης να δοθεί στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ καθεστώς πρόσφυγα.

Ο Λο Κιν-χέι, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχτούν τον επικείμενο οικονομικό πόνο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

«Νομίζω ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ πιστεύουν ότι ο το Χονγκ Κονγκ μπορεί να επιβιώσει μόνο με τον τρόπο του Φοίνικα — να πεθάνει και να αναγεννηθεί. Τι γίνεται αν δεν θα μπορούσαμε να αναγεννηθούμε; Όλοι πεθαίνουν», έγραψε στο Twitter μια μέρα πριν.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε