Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ο πρώην διευθυντής της Renault-Nissan Κάρλος Γκοσν πριν μιλήσει σε ένα μεγάλο πλήθος δημοσιογράφων σχετικά με τους λόγους που απέφυγε την δίκη στην Ιαπωνία, όπου κατηγορείται για οικονομικό παράπτωμα, στην Ένωση Τύπου Λιβάνου στη Βηρυτό, 8 Ιανουαρίου 2020. (Joseph Eid/AFP μέσω Getty Images)

Οι ΗΠΑ συλλαμβάνουν απόστρατο και τον γιο του, καταζητούμενους από την Ιαπωνία λόγω της απόδρασης του πρώην διευθυντή της Nissan Κάρλος Γκοσν

Βοστώνη / Ουάσινγκτον — Αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν την Τετάρτη έναν πρώην στρατιώτη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ και έναν ακόμη άνδρα στη Μασαχουσέτη που καταζητούνταν από την Ιαπωνία με την κατηγορία ότι έκαναν δυνατή την απόδραση του πρώην διευθυντή της εταιρείας Nissan Motor, Κάρλος Γκοσν, από την χώρα.

Ο πρώην πράσινος μπερές των ΗΠΑ, Μάικλ Τέιλορ, 59 ετών και ο γιος του, Πήτερ Τέιλορ, 27 ετών, κατηγορούνται από τις ιαπωνικές αρχές ότι βοήθησαν τον Γκοσν πέρυσι να διαφύγει στον Λίβανο για να αποφύγει την δίκη του, η οποία θα εξέταζε ισχυρισμούς οικονομικών αδικημάτων.

Η Υπηρεσία των Αμερικανών Μάρσαλς τους συνέλαβε στο Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης, κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας, η οποία τον Ιανουάριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τους δύο άνδρες μαζί με έναν τρίτο, τον Τζορτζ-Αντουάν Ζάικ, που σχετίζονταν με τη διευκόλυνση της απόδρασης στις 29 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Γκοσν, ο οποίος ήταν έξω με εγγύηση εκείνο τον καιρό, κατέφυγε στον Λίβανο, την πατρίδα του, ενώ περίμενε τη δίκη με κατηγορίες για χαμηλή αναφορά εσόδων, παραβίαση της εμπιστοσύνης και κατάχρηση κεφαλαίων της εταιρείας, τα οποία αρνείται.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Πήτερ Τέιλορ ταξίδεψε στην Ιαπωνία την ημέρα πριν από την διαφυγή του Γκοσν και ο Μάικλ Τέιλορ και ο Ζάικ έφτασαν την ίδια ημέρα, φέροντας μεγάλα μαύρα κουτιά που φαινόταν να είναι για μουσικό εξοπλισμό.

Και οι τρεις συναντήθηκαν με τον Γκοσν, ο οποίος αφού μπήκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με τον Μάικλ Τέιλορ και τον Ζάικ, κρύφτηκε μέσα σε ένα από τα κουτιά, το οποίο μεταφέρθηκε σε ένα αεροδρόμιο και φορτώθηκε σε ιδιωτικό τζετ με κατεύθυνση την Τουρκία, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Γκοσν δύο ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στον Λίβανο.

Οι Τέιλορ συνελήφθησαν όταν οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ έμαθαν ότι ο Πήτερ Τέιλορ είχε κάνει κράτηση για πτήση από τη Βοστώνη προς τη Βηρυτό που αναχώρησε την Τετάρτη με στάση στο Λονδίνο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Μετά τη σύλληψή τους, οι Τέιλορ εμφανίστηκαν με βίντεο-κλήση ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή, και φορούσαν πορτοκαλί φόρμες κρατουμένου και μάσκες προσώπου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κρατούνται κατόπιν αιτήματος των αμερικανών εισαγγελέων, οι οποίοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος απόδρασης, αφότου βοήθησαν την «θρασύτατη» διαφυγή του Γκοσν. Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Στίβεν Χάσινκ είπε ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να επιδιώξει επίσημα την έκδοσή τους το συντομότερο δυνατόν.

Πεζοί περνούν από μια μεγάλη οθόνη που δείχνει εικόνες του πρώην διευθυντή της εταιρείας Nissan Motor Κάρλος Γκοσν σε ένα πρόγραμμα ειδήσεων στις 09 Ιανουαρίου 2020 στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Ο Γκοσν περίμενε δίκη στην Ιαπωνία για κατηγορίες οικονομικών εγκλημάτων όταν διέφυγε από την κατ’ οίκον κράτηση στο Τόκυο, φτάνοντας στη Βηρυτό στις 30 Δεκεμβρίου 2019. (Takashi Aoyama/Getty Images)

 

Ο Πωλ Κέλλυ, ο δικηγόρος τους, σε δήλωση είπε ότι αναμένει να κάνει ένσταση στο αίτημα έκδοσης.

«Ο Μάικλ Τέιλορ είναι ένας διακεκριμένος βετεράνος και πατριώτης, και αυτός και ο γιος του αξίζουν μια πλήρη και δίκαιη ακρόαση σχετικά με αυτά τα ζητήματα, τόσο ενώπιον των δικαστηρίων όσο και του εκτελεστικού κλάδου», είπε.

Εκπρόσωπος του Γκοσν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αυτόν τον μήνα, Τούρκοι εισαγγελείς ετοίμασαν ένα κατηγορητήριο κατά επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πιλότων, για τη διαφυγή του Γκοσν μέσω Κωνσταντινούπολης στη Βηρυτό.

Τον Σεπτέμβριο, η Nissan και ο Γκοσν διευθέτησαν αστικές χρεώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) των ΗΠΑ σχετικά με αυτό που ονομάστηκε από τις ΗΠΑ ως ψευδείς χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις από την εταιρεία, οι οποίες παρέλειψαν να αναφέρουν περισσότερα από $140 εκατομμύρια που επρόκειτο να δοθούν στον Γκοσν κατά την συνταξιοδότησή του.

Αυτό το ποσό τελικά δεν καταβλήθηκε. Η Nissan πλήρωσε $15 εκατομμύρια και ο Γκοσν $1 εκατομμύριο, και ο Γκοσν συμφώνησε σε μια δεκαετή απαγόρευση να υπηρετήσει ως ανώτερο στέλεχος ή διευθυντής μιας δημόσιας εταιρείας των ΗΠΑ.

Η ΕΚ είπε επίσης ότι ο Γκοσν συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την απόκρυψη αποζημιώσεων άνω των $90 εκατομμυρίων. Η Nissan μήνυσε τον Γκοσν τον Φεβρουάριο ζητώντας περίπου $90 εκατομμύρια.

Από τους Nate Raymond και David Shepardson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε